Ρίξε μπόλικο λεμόνι και φέτες πορτοκάλι - Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο σαν της γιαγιάς

Συνταγή "κόλαση" από την Αργυρώ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ρίξε μπόλικο λεμόνι και φέτες πορτοκάλι - Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο σαν της γιαγιάς

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά μας είναι το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο το οποίο είχε μπόλικο λεμόνι που έκανε το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο. Παρόμοια λοιπόν συνταγή με αυτά της γιαγιάς μας, έχει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Συνόδευσε το με φρέσκο σπιτικό ψωμί.

Η συνταγή για το κοτόπουλο στο φούρνο

Υλικά

Για το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο λεμονάτο

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά)
  • 10 πατάτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους
  • 1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
  • Λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το κοτόπουλο

Για να φτιάξουμε το πιο ζουμερό και νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο, φοράμε γάντια και αρχίζουμε.

  • Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα κι έξω.
  • Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του κοτόπουλου με το χέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά του.
  • Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.
  • Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι εξωτερικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω, όπως ακριβώς βάζουμε τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.
  • Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε λίγα βότανα, ρίγανη κ θυμάρι.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 45’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.
  • Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να μείνουν με το λάδι τους και το κοτόπουλο να ροδίσει ολόγυρα.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.

Πηγή: argiro.gr

Μυστικά για τέλει κοτόπουλο

  • Πώς να μας το ετοιμάσει ο κρεοπώλης - Του ζητάμε να κόψει τις άκρες από τις φτερούγες και να αφαιρέσει το σημείο της ουράς, αν μας ενοχλεί αισθητικά. Καλό είναι να αφήνουμε άθικτο το λαιμό και το περίσσιο δέρμα, για να μη μαζέψει στο ψήσιμο και να προστατεύσει το πουλερικό από το να στεγνώσει. Την πέτσα την αφαιρούμε μετά το ψήσιμο, αν δεν μας αρέσει.
  • Το αναγκαίο «καψάλισμα» - Μερικές φορές, ακόμα και σε κοτόπουλα από μεγάλες μονάδες, μένουν πάνω σε φτερούγες ή άλλα σημεία του πουλερικού μικρά φτερά. Αυτά τα τραβάμε με το χέρι ή με τσιμπιδάκι. Επίσης μένουν μικρές τρίχες, που καψαλίζουμε ως εξής: Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στο νεροχύτη. Βάζουμε λίγο βαμβάκι στα δόντια μιας μακριάς πιρούνας. Βρέχουμε το βαμβάκι με λίγο καθαρό οινόπνευμα και το ανάβουμε πολύ προσεκτικά με τον αναπτήρα. «Περνάμε» με τη φλόγα τα σημεία που έχουν τριχούλες μέχρι να καούν. Δεν επιμένουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται, για να μη μαυρίσει η πέτσα του κοτόπουλου.
  • Δεν το τρυπάμε - Για να νοστιμίσουμε σε βάθος μεγάλα ενιαία κομμάτια κρέατος (π.χ. μπούτι αρνιού, γουρουνόπουλο κ.λπ.), συνηθίζουμε να τα τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα μαχαίρι και να βάζουμε στα ανοίγματα διάφορα αρτύματα (λ.χ. κομμάτια σκόρδου ανακατεμένα με μυρωδικά, μουστάρδα και αλατοπίπερο). Αυτό δεν ισχύει για το κοτόπουλο – καθότι η σύσταση του κρέατος είναι διαφορετική και τρυπώντας το συμβάλλουμε στο να χάσει τους χυμούς του.
  • Ποτέ από το ψυγείο - Περίπου 30 λεπτά προτού ψήσουμε το κοτόπουλο, το βγάζουμε από το ψυγείο για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά, θα δυσκολευτούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή χρόνο ψησίματος.
  • Δεν χρειάζεται να ράψουμε την κοιλιά - Ορισμένοι συνιστούν να ράβουμε την κοιλιά του κοτόπουλου, διότι έτσι γίνεται πιο ζουμερό. Το δοκιμάσαμε, αλλά δεν είδαμε κάποια αξιοπρόσεκτη διαφορά. Την κοιλιά τη ράβουμε με σακοράφα και σπάγκο μαγειρικό μόνο αν την έχουμε γεμίσει.
  • Δεν δένουμε τα μπούτια, τα «ανοίγουμε» - Πολλοί συμβουλεύουν να δένουμε τα μπούτια και τις φτερούγες του κοτόπουλου με μαγειρικό σπάγκο. Το μόνο, όμως, που καταφέρνουμε με αυτό είναι να χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο το πουλερικό για να είναι έτοιμο και στα «δύσκολα» σημεία: στο εσωτερικό των μπουτιών και στις κλειδώσεις.
  • Το σκεπά­ζουμε προτού αρπάξει - Αν το κοτόπουλο πάρει νωρίς έντονο χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Κάποιοι προτείνουν να το σκεπάσουμε με βρεγμένο και στυμμένο λαδόχαρτο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κάνει ωραία κρούστα χωρίς να καεί.