Χριστούγεννα: Τρυφερό μοσχαράκι με δαμάσκηνα - Τα 2 μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να "λιώνει" στο στόμα

Αυτή την συνταγή θα την ερωτευτείς

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Χριστούγεννα: Τρυφερό μοσχαράκι με δαμάσκηνα - Τα 2 μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να

Αν είσαι σωστή νοικοκυρά έχεις ήδη προβλέψει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, ωστόσο, πρέπει να σε πληροφορήσουμε πως αυτό το πιάτο δεν πρέπει να λείπει! Τρυφερό μοσχαράκι με δαμάσκηνα από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Λίγο μπελαλίδικο φαγητό αλλά αξίζει!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το μοσχαράκι

  • 1½ κιλό μοσχάρι βασιλοπούλα ή νουά σπάλας (ολόκληρο κομμάτι)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανό
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • 1/2 φλ. βαλσάμικο ξίδι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 250 γραμ. δαμάσκηνα
  • 250 γραμ. βρασμένα κάστανα
  • 250 ml κόκκινο κρασί (μαυροδάφνη)
  • 250 ml ζωμός κρέατος ή νερό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • καρότα γλασέ
  • βρασμένα κάστανα
  • πουρές γλυκοπατάτας

Εκτέλεση

  • Επιλέγουμε κομμάτι από μοσχάρι, από τη σπάλα. Ιδανικά θα χρησιμοποιήσουμε βασιλοπούλα ή νουά σπάλας από νεαρό μοσχάρι (μοσχίδα). Αφήνουμε το μοσχάρι για 20′ στο πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Δένουμε πρώτα με σπάγκο ψησίματος το κρέας για να κρατήσει τη φόρμα του.
  • Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αλείφουμε με τα χέρια, να πάει παντού το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή χύτρα.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, μέχρι να κάνει κρούστα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 6-8 λεπτά.
  • Όταν ροδίσει το μοσχάρι, το βγάζουμε σε πιατέλα.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα και τα σοτάρουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ξίδι βαλσάμικο και αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, στίβουμε το πορτοκάλι και αφήνουμε το κομμάτι πορτοκαλιού μέσα στη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και ξαναβάζουμε το κρέας μέσα στη σάλτσα.
  • Σφραγίζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε το τρυφερό μοσχάρι στη χύτρα, σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα.
  • Αφού γίνει το μοσχάρι βραστό στη χύτρα, το βγάζουμε σε πιατέλα και διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό.
  • Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα στη σάλτσα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά να γλασάρει και να πυκνώσει.
  • Αφαιρούμε το σπάγκο ψησίματος από το κρέας και κόβουμε σε λεπτές φέτες το μοσχάρι.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα το μοσχάρι και περιχύνουμε με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.
Μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις
  1. Μπορούμε αν θέλουμε να δέσουμε τη σάλτσα με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄- 3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει. Η σάλτσα είναι μικρή σε ποσότητα, αλλά τόσο πλούσια σε γεύση. Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα υγρά στο φαγητό.
  2. Αν δεν έχετε χύτρα, μαγειρέψτε το κανονικά στη κατσαρόλα, αλλά θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος. Επίσης, το μοσχάρι με δαμάσκηνα μπορεί να γίνει και στη γάστρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πιάτο μπορείς να το συνοδεύσεις με σπιτικό πουρέ (δες εδώ την πιο τέλεια συνταγή και τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις για να μην σου σβολιάσει)

ΠΗΓΗ Argiro.gr