Για να μην γίνει σκληρό σαν πέτρα και να μην "καθίσει" στο φούρνο - Τα 6+1 μυστικά για τέλειο αφράτο κεικ

Δώστε προσοχή σε θερμοκρασίες, οξύτητα, "χτύπημα" και ψήσιμο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Για να μην γίνει σκληρό σαν πέτρα και να μην

Για να πετύχετε το πιο τέλειο αφράτο κέικ και να μην βγει σκληρό σαν πέτρα όταν το βγάλετε από το φούρνο, σας έχουμε τα 7 μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Αναφέρει τι πρέπει να προσέξετε, να προσθέσετε και τι να μην κάνετε αν θέλετε να βγει καλύτερο και από τα έτοιμα.

Τα 6+1 μυστικά για το πιο αφράτο κέικ

Προετοιμασία

  1. Υπάρχουν μερικά μυστικά που θα δώσουν το πιο αφράτο αποτέλεσμα.
  2. Αρχικά διαβάζουμε πολύ καλά και κατανοούμε όλα τα στάδια της εκτέλεσης.
  3. Προετοιμάζουμε τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
  4. Τα ζυγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα πάνω στον πάγκο. Έτσι, γίνεται υπόθεση 5 λεπτών.

Δείτε επίσης: Cheesecake με μελομακάρονα που περίσσεψαν από τα Χριστούγεννα - Πως να το φτιάξεις μόνη σου σπίτι

Θερμοκρασίες

Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου εξασφαλίζει ένα μίγμα σωστά ομογενοποιημένο που θα διογκωθεί σωστά και θα γίνει πολύ αφράτο στο τέλος.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω:

Πολλές φορές θα δείτε ότι χρησιμοποιώ υλικά με οξύτητα γιατί βοηθούν στο να διασπάσουν την γλουτένη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφρατεύει πολύ το μίγμα στο ψήσιμο.

Γάλα, γιαούρτι, ξυνόγαλο με λίγη οξύτητα από ξύδι, λεμόνι ή πορτοκάλι σε συνδυασμό με διογκωτικά όπως η σόδα, σου εξασφαλίζει σίγουρα επιτυχία.

Αν το βούτυρο είναι παγωμένο δεν θα καταφέρετε ποτέ να δώσετε όγκο κι αέρα στο χτύπημά του με την ζάχαρη.

Σαν αποτέλεσμα η ζάχαρη δεν θα λιώσει ποτέ να γίνει κρέμα όσο κι αν τα χτυπάμε.

Το μαλακό βούτυρο που χτυπάμε με την ζάχαρη σαν πρώτο βήμα στην αρχή, εγκλωβίζει αέρα. Σαν αποτέλεσμα όταν μπει στο φούρνο αυτός ο αέρας βοηθάει στην διόγκωση του, άρα θα έχετε το πιο αφράτο αποτέλεσμα.

Αν χτυπήσετε παγωμένα υλικά, παγωμένο βούτυρο, γάλα, αυγά, αυτά δεν θα ενωθούν ποτέ σωστά.

Προσοχή σε ζεστό υλικό που βάζετε γιατί αυτό σίγουρα θα ρίξει τον όγκο και θα κάνει το μίγμα συμπαγές και βαρύ.

Κοσκινισμένα υλικά

Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο. Όλα τα στερεά υλικά πρέπει να πάρουν αέρα και χαθούν τυχόν κόμποι από αυτά. Μόνο έτσι θα έχεις αφράτο μίγμα.

Ψήσιμο

Προσέξτε την θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι σταθερή και σωστή όπως αναγράφεται σε κάθε εκτέλεση.

Μην ανοιγοκλείνετε ποτέ την πόρτα του φούρνου όσο γίνεται η διόγκωση.

Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει ο όγκος και το μίγμα να γίνει βαρύ και κολλώδες.

Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος τότε ελέγχεις με την λάμα ενός μαχαιριού αν ψήθηκε σωστά.

Αν το μαχαίρι βγει καθαρό από τη ζύμη, είναι έτοιμο Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.

Για να παραμείνει αφράτο

Πρέπει πάντα να το αφήνεις στην φόρμα για 10-15’ μετά το ψήσιμο.

Μόνο έτσι κρατάει σωστά τον όγκο. Μετά ξεφορμάρεις κι αφήνεις σε σχάρα να στεγνώσει σωστά.

ΠΗΓΗ argiro.gr