Πατάτες τηγανίτες: 6+1 μυστικά για να βρουν τραγανές απέξω και μαλακές μέσα

Το κόλπο με το διπλό τηγάνισμα

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν τη λιχουδιά που λατρεύουμε όλοι να μισούμε! Οι σπιτικές μάλιστα είναι πάντα πιο γευστικές, ωστόσο θα πρέπει να τηγανιστούν έτσι ώστε να βγουν μαλακές μέσα και τραγανές από έξω. Τα βήματα είναι απλά με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Δείτε επίσης: Τραγανά από έξω, μαλακά από μέσα - Μοσχαρίσια κεφτεδάκια γεμιστά με φέτα

Τα απόλυτα μυστικά για τραγανές πατάτες τηγανητές

Διαδικασία

  • Κόψτε τις πατάτες στο ίδιο μέγεθος
  • Όλες οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν όλες ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο. Αν οι μισές είναι κομμένες μικρές και λεπτές και οι άλλες μισές χοντρές, οι μικρές θα καούν μέχρι να γίνουν οι μεγάλες ή οι μεγάλες θα είναι ακόμα ωμές όταν οι λεπτοκομμένες θα είναι ήδη έτοιμες.
  • Αφαιρέστε το άμυλό τους πριν το τηγάνισμα
  • Το άμυλο στις πατάτες, είναι αυτό που δεν τους επιτρέπει να γίνουν όσο τραγανές τους αξίζει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποβάλουν το άμυλό τους μέσα στο νερό, πριν το τηγάνισμα.
  • Στεγνώστε τες πριν το τηγάνισμα
  • Πρέπει να γίνει πολύ καλό στράγγισμα και στέγνωμα στις πατάτες προτού μπουν στο τηγάνι, για αποφυγή εγκαύματος. Έστω και μια δυο σταγόνες νερού μέσα στο καυτό λάδι είναι ικανές να κάνουν το λάδι να πετάγεται ολόγυρα σε καυτές επικίνδυνες σταγόνες.
  • Αφήστε τες ήσυχες όσο τηγανίζονται
  • Όσο τηγανίζουμε τις πατάτες δεν τις ανακατεύουμε συνεχώς. Μία φορά, ίσα να μην κολλήσουν μεταξύ τους, είναι αρκετή.

Πατάτες τηγανίτες - Ψήσιμο
argiro.gr

Τηγάνισμα

  • Χρησιμοποιήστε το σωστό σκεύος για το τηγάνισμα
  • Σίγουρα για το τηγάνισμα της πατάτας, το σωστό σκεύος, δεν είναι το τηγάνι, αλλά μια βαθιά κατσαρόλα που θα θερμάνει σωστά το λάδι και θα έχουν χώρο οι πατάτες να τηγανιστούν με όλη τους την άνεση.
  • Τηγανίστε τες στο σωστό λάδι
  • Τηγανίζουμε πάντα σε αγνό ελαιόλαδο γιατί είναι το μόνο λάδι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται αργότερα από τα υπόλοιπα. Επίσης δίνει μοναδική γεύση στις πατάτες και γίνονται πιο νόστιμες από οποιαδήποτε άλλο λάδι και αν χρησιμοποιήσετε.
  • Διπλό τηγάνισμα για διπλή απόλαυση
  • Αφού τηγανίσουμε για 5-7 λεπτά τις πατάτες σε μέτρια φωτιά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι. Σε αυτή την πρώτη φάση τηγανίσματος, το λάδι δεν πρέπει να καίει πολύ για να ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους χωρίς να πάρουν σκούρο χρώμα εξωτερικά.
  • Αν είστε τελειομανείς, μπορείτε να χρησιμοποιήστε θερμόμετρο. Στο πρώτο τηγάνισμα το ελαιόλαδο πρέπει να είναι γύρω στους 150 βαθμούς C.
  • Αν δεν έχετε θερμόμετρο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πατάτες που πέφτουν στο ελαιόλαδο για το πρώτο τηγάνισμα, πρέπει να υποστούν ήπιο τηγάνισμα όχι πολύ δυνατό, και να μην κοχλάζει πολύ το λάδι. Να υπάρχει δηλαδή ήπιος κοχλασμός. Δοκιμάστε αν είναι η θερμοκρασία σωστή, αφήνοντας το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και δοκιμάστε να ρίξετε λίγες πατάτες αν το κάνετε για πρώτη φορά.
  • Ανάμεσα στα δυο τηγανίσματα οι πατάτες μπορούν να μείνουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες χωρίς να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
  • Στο δεύτερο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 180 βαθμούς C. Εμπειρικά δηλαδή, να δημιουργείται έντονος κοχλασμός όταν τηγανίζονται οι πατάτες. Τηγανίστε στο καυτό λάδι τις πατάτες περίπου για 3 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα.
  • Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τις πατάτες, τουλάχιστον 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tips από την Αργυρώ για αφράτη ζύμη για πίτα: Προσοχή! Αν σας κολλάει το ζυμάρι στο χέρι μη βάλετε αλεύρι

Εύκολα tips για να τηγανίσεις το αυγό σου: Έτσι θα βγει κρατσανιστό απ' έξω και ζουμερό στον κρόκο

Έβγαλες το κέικ από το φούρνο και απογοητεύτηκες; 3+1 tips για να μην ''κάτσει'' η ζύμη στη φόρμα

Μοσχαράκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα: Τα 8+1 μυστικά για να βγει ζουμερό μέσα και με κρούστα απ'εξω - Προσοχή στο ντεγκλασάρισμα

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο - Τα 5+1 για να μην βγει σκληρό και ινώδες, αλλά ζουμερό με τέλεια πέτσα μετά το ψήσιμο

Σπιτικά pancakes: Το μυστικό για να βγουν φουσκωτά χωρίς κομπάκια στη ζύμη - Πως θα ψηθούν σωστά και όχι πανιασμένα

Λεμονάτο κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα: Η παραδοσιακή συνταγή για να βγει "λουκούμι"

Ντολμαδάκια της γιαγιάς: Τα μυστικά για να βγουν καλοβρασμένα, να μην ξετυλιχθούν και να χυλώσει το ρύζι

ΠΗΓΗ argiro.gr