Ζακ Κωστόπουλος: «Δεν θα επέρχετο θάνατος αν δεν...» - H αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη

«Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ζακ Κωστόπουλος: «Δεν θα επέρχετο θάνατος αν δεν...» - H αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη

Την Τρίτη 13/4 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου σε κατάστημα κοσμημάτων στην Ομόνοια έπειτα από σοβαρές σωματικές βλάβες που του προκάλεσαν.

Σύμφωνα με το protothema.gr μια αναλυτική αγόρευση στην οποία περιέλαβε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία ο εισαγγελέας της έδρας Σωτήριος Μπουγιούκος, ζήτησε σήμερα την ενοχή του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος αλλά και του συγκατηγορούμενού του μεσίτη.

Η αγόρευση του εισαγγελέα και οι ποινές που ζητά για τη δολοφονία του Ζακ

Σύμφωνα με τον κ. Μπουγιόυκο οι εν λόγω δύο κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία σε βάρος του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου και όχι για αυτό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, όπως ζητούσε η πολιτική αγωγή.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει αθώους τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει έξω από το κοσμηματοπωλείο, αναφέροντας, κατά την αγόρευσή του, πως ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, χωρίς να υπερβούν το μέτρο.

Η αγόρευση του κ. Μπουγιούκου διήρκησε περίπου δύο ώρες στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας αφού πρώτα ανέλυσε το νομικό σκέλος της υπόθεσης, αναφέρθηκε στις πράξεις των έξι κατηγορουμένων σε συνδυασμό με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Αναφερόμενος στους δύο κατηγορούμενους για τους οποίους ζήτησε ενοχή - τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη – ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του (θύματος) αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα». Όπως μάλιστα ανέφερε ο εισαγγελέας, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης αν και είχαν δει ότι ο 33χρονος «είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα».

Συνεχίζοντας ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για μη αποδεκτή και τιμωρητική δράση των συγκεκριμένων δύο κατηγορουμένων, πλην όμως, όπως ανέφερε, στόχος τους ήταν μόνο να κρατήσουν το Ζακ Κωστόπουλο στο σημείο μέχρι να έρθουν οι αρχές.

«Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του (του 33χρονου) στο κατάστημα και η σύλληψή του από τα όργανα» ανέφερε ο κ. Μπουγιούκος σημειώνοντας ότι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μόλις έβγαλαν τον Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα σταμάτησαν να δρουν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μετατροπή της κατηγορίας, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι και οι δύο κατηγορούμενοι θα πρέπει να κριθούν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο (δηλαδή για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία). Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η κατηγορία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως διότι οι δύο κατηγορούμενοι «δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου».

Επίσης ο κ. Μπουγιούκος ανέφερε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής. «Δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανένα» είπε ο κ. Μπουγιούκος για να προσθέσει πως αντίθετα, οι κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι (το θύμα) ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει».

Σύμφωνα ακόμη με τον εισαγγελέα ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα» χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. «Ο πρώτος (ο κοσμηματοπώλης) από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι τρεις βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου» είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο μεσίτης) κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και πέντε χτυπήματα πέτυχαν το θύμα, προκαλώντας πόνο στο τελευταίο».

Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί των δύο κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε άμυνα. «Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία και τον έσυραν έξω από το κατάστημα» είπε ο κ. Μπουγιούκος επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη στην επίθεση.

«Να τον φοβερίσω ήθελα»

Μετά τις δίκες που ασχολήθηκε η κοινή γνώμη για τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τα κακουργήματα στο χώρο του θεάτρου, σειρά έχει και η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου, που συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος μαζί με έναν μεσίτη της περιοχής της Ομόνοιας και τέσσερις αστυνομικούς κατηγορείται για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης, υποστήριξε στην απολογία του ότι σκοπός του ήταν να κρατήσει τον Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει.

Ο κοσμηματοπώλης, όπως είπε στην απολογία του, παραδέχτηκε πως χτύπησε, όχι όμως σοβαρά τον Ζακ, και πως δεν σκέφτηκε να μιλήσει και να προσπαθήσει να τον ηρεμήσει ή να τον κρατήσει εγκλωβισμένο μέσα στο μαγαζί, επειδή το μόνο που ήθελε ήταν να προλάβει να έρθει η αστυνομία.

Ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο πως βρισκόταν σε κατάσταση σοκ όταν είδε τον 33χρονο μέσα στο κοσμηματοπωλείο τον Σεπτέμβριο του 2018, επειδή «κουνούσε το μαχαίρι μέσα στο μαγαζί σε έξαλλη κατάσταση».

Όπως κατέθεσε, φοβήθηκε στη θέα του μαχαιριού: «Με απειλεί να μην μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε, κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί. Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ;

Το ότι δεν έκλεψε βγάζω τα συμπεράσματα μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην το πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».

Πρόεδρος: Πώς ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι του. Ποια η διαφορά;

Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.

Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;

Κατηγορούμενος: Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα…

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία.

Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία, πώς θα τον σταματούσατε;

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε.

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε.

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που το προσπάθησα να τον κρατήσω.

Πάρεδρος: Επιτεθήκατε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε.

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τι;

Ο κατηγορούμενος για πρόκληση θανατηφόρας βλάβης αναφερόμενος στο «δράστη» όπως συχνά αποκαλούσε τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, υποστήριξε ότι εν τέλει «δεν έκλεψε τίποτα απολύτως». Ρωτήθηκε επανειλημμένα από την έδρα τι θα άλλαζε, αν γυρνούσε το χρόνο πίσω, χωρίς να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.