Η Δούκισσα Νομικού φέρνει τα «μαρτάκια» πίσω στην μόδα - Θα ερωτευτείς το κόσμημά της

Ό,τι πιο σικάτο έχουμε δει

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η Δούκισσα Νομικού φέρνει τα «μαρτάκια» πίσω στην μόδα - Θα ερωτευτείς το κόσμημά της

Η Δούκισσα Νομικού γράφει ιστορία και φέρνει τα «μαρτάκια» που αγαπήσαμε στα παιδικά μας χρόνια πίσω στην μόδα. Θα ερωτευτείς το κόσμημά της και αν το πάρεις, δεν θα το βγάλεις από το χέρι σου μέχρι τον επόμενο χρόνο. Άλλωστε φοριέται με πάρα πολλούς τρόπους.

Η παρουσιάστρια πλέον δηλώνει full time μανούλα, ενώ διατηρεί την δική της συλλογή με κοσμήματα. Εκεί, εντοπίσαμε το all time classic μαρτάκι αλλά σε εκδοχή του 2020. Μάλιστα, μας θύμισε τα παιδικά μας χρόνια, αφού στο δημοτικό αν δεν φορούσες ήσουν passe.

Ανά τα έτη αυτή η μόδα πέρασε, αλλά η Δούκισσα Νομικού τα επανέφερε δυναμικά. Ψάξαμε δε, και εντοπίσαμε πως μετά το πέρας του μήνα Μαρτίου, το συγκεκριμένο κόσμημα μπορεί να φορεθεί και με άλλο κορδόνι, ώστε να κάνεις απόσβεση. Αν βέβαια, αγαπάς τα κοσμήματα της Δούκισσας αλλά δεν τρελάθηκες με το μαρτάκι, σου έχουμε άλλη μια εναλλακτική εδώ - Δεν θα το βγάζεις από πάνω σου!

Τι είναι τα «μαρτάκια» που φέρνει πίσω στην μόδα η Δούκισσα Νομικού - Τα κοσμήματα από παλιά

Όπως αναφέρεται, το έθιμο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι παμπάλαιο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Μας προστατεύει από τον «ύπουλο» ήλιο της άνοιξης

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.