Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μεγάλος κίνδυνος: Οι υψηλές δόσεις σε συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο!

Χρειάζεται μέτρο!

Μεγάλος κίνδυνος: Οι υψηλές δόσεις σε συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο!
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΙΤΑ 15.04.2019 08:16

Οι μεγάλες δόσεις των συμπληρωμάτων διατροφής ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, γι΄ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Πώς θα πρέπει να χορηγούνται; Διαβάστε παρακάτω...

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου σε υψηλές δόσεις κάθε μέρα σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, χωρίς το ίδιο όμως να ισχύει και για το ασβέστιο που προσλαμβάνεται από τις τροφές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Φανγκ Ζανγκ, του Πανεπιστημίου του Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος από καρκίνο είναι έως δύο φορές πιθανότερος σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου σε υψηλές δόσεις (πάνω από 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα), σε σύγκριση με άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου.

Στη νέα έρευνα, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 27.000 ενήλικες, οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τροφές και από συμπληρώματα διατροφής, με τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω διαφόρων ασθενειών (καρδιαγγειακές, καρκίνους κλπ).

Τα ευρήματα έδειξαν πως η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων μειώνει την θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίου, μόνο όμως στην περίπτωση που τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την κατανάλωση των αντίστοιχων τροφών και όχι από συμπληρώματα διατροφής.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε πως η επαρκής πρόσληψη βιταμινών Α και Κ, μαγνησίου και ψευδαργύρου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, εφόσον προέρχονται από την κατανάλωση τροφών.

Επίσης βρέθηκε ότι η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, όταν δεν είναι απαραίτητη (από άτομα με επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό τους), μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα θανάτου.

Τέλος, η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης συμπληρωμάτων ασβεστίου και του θανάτου από καρκίνο κατέστη φανερή.

«Αν και τα συμπληρώματα εξασφαλίζουν στο άτομο επαρκή ποσότητα των θρεπτικών ουσιών, αυτές που παίρνουμε από το φαγητό έχουν άλλα, δευτερογενή οφέλη, τα οποία δεν είναι τόσο φανερά. Έχει, επομένως, σημασία να εξετάζεται πάντα η πηγή της θρεπτικής ουσίας, διότι αυτή, κυρίως, καθορίζει την επίδραση της στην υγεία μας», δήλωσε η δρ Φανγκ Ζανγκ.

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο: Οι μύθοι και οι αλήθειες των τροφών που τον προκαλούν!

Αποκάλυψη! Πώς τα πρωτεϊνούχα συμπληρώματα τσακίζουν την υγεία μας!

Από τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους, συμβούλευαν τους αθλητές να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και κρασιού.

Η χρήση πρωτεϊνούχων σκευασμάτων στον αθλητικό χώρο, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι αθλητές, γνώστες του γεγονότος ότι με τη αύξηση της ποσότητας της πρωτεΐνης που καταναλώνουν, θα επιτυγχάνουν τους ρυθμούς σύνθεσης της πρωτεΐνης, έχουν στραφεί σε μια αλόγιστη κατανάλωση πρωτεϊνούχων σκευασμάτων.

Αυτό είναι το φάρμακο που καταπολεμά εύκολα το κρυολόγημα!

Τους διαφεύγει όμως το γεγονός, ότι η απλή αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης, δεν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του μυϊκού όγκου. Αν και η παρουσία των αμινοξέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η αύξηση του μυϊκού όγκου επιτυγχάνεται μόνο με σωστά προπονητικά ερεθίσματα. Το προπονητικό ερέθισμα αποτελεί το «σπινθήρα» ενεργοποίησης του μηχανισμού σύνθεσης της πρωτεΐνης, ενώ τα αμινοξέα, αποτελούν τα δομικά υλικά τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη σύνθεση του νέου μυϊκού ιστού.

Τα διάφορα είδη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι:

Μπάρες πρωτεΐνης

Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος (whey protein) (περιέχει υψηλά επίπεδα όλων των απαραίτητων αμινοξέων, διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέων και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα του αμινοξέος κυστεΐνη)

Πρωτεΐνη Καζεΐνης (περιέχει γλουταμίνη και καζομορφίνη)

Πρωτεΐνη Γάλακτος (λαμβάνεται από το γάλα με απομάκρυνση της γαλακτόζης και του λίπους και ουσιαστικά είναι μίγμα whey και καζεΐνης)

Πρωτεΐνη Αυγού (χωρίς λακτόζη)

Πρωτεΐνη βόειου κρέατος (τα επίπεδα BCAA (Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας) είναι περίπου 35% χαμηλότερες από τις πρωτεΐνες γάλακτος)

Πρωτεΐνη Σόγιας (περιέχει ισοφλαβόνες, ένα είδος φυτοοιστρογόνων και προτείνεται σε όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα)

Πρωτεΐνη ρυζιού (θεωρείται καλύτερη από άλλες πηγές πρωτεϊνών όπως ο ορός γάλακτος ή η πρωτεΐνη σόγιας που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.)

Πρωτεΐνη μπιζελιού (δεν περιέχει χοληστερίνη και έχει αμινοξέα παρόμοια με εκείνα της σόγιας αλλά είναι λιγότερο αλλεργιογόνα)

Οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη για τους αθλούμενους, αν και αυξημένες σε σχέση με τους μη αθλούμενους είναι θεωρητικά τουλάχιστον, δυνατόν να καλυφτούν μέσα από μια ορθή διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών έχει μεγάλη σημασία για κάθε αθλητή, ανεξάρτητα από το επίπεδο της απόδοσης του. Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης των πρωτεϊνούχων ουσιών που καταστρέφονται λόγο συμμετοχής σε αθλητική δραστηριότητα, αφού η πρωτεΐνη ανάλογα με τη μορφή της άσκησης συμμετέχει στην παραγωγή ολικής ενέργειας σε ποσοστό 5-15%.

Πώς συνδέεται η διατροφή με την αϋπνία; Ποια είναι η λύση;

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις πρωτεΐνης στους αθλητές μεταξύ αναερόβιας και αερόβιας άσκησης. Οι αθλητές αντοχής στην αερόβια δραστηριότητα μπορεί να έχουν αυξημένη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης 1,2 με 1,4 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ενώ η αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ένας αθλητής ή ένα άτομο που γυμνάζεται με βάρη είναι περίπου 1,4 με 1,8 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή ένα άτομο 85 κιλών θα χρειαστεί περίπου 1,8 x 85 = 153 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση ή για να αντισταθμίσει οξείδωση των αμινοξέων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μια απλή άσκηση διάρκειας δυο ωρών 55% VO2 max έχει δείξει να οξειδώνει 86% της καθημερινής απαίτησης του αμινοξέως λευκίνης. Η ποσότητα αυτή αποτελεί το συνολικό ποσό πρωτεΐνης για την ημέρα και σε αυτήν συνυπολογίζεται η πρωτεΐνη που προσλαμβάνεται από την διατροφή και τα διάφορα συμπληρώματα.
Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης είτε μέσα από τα γεύματα είτε με την μορφή συμπληρωμάτων δεν οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση του μυϊκού όγκου και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού λίπους. Επιπλέον η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα νεφρά, το συκώτι και απώλεια οστικής μάζας.

Ακόμη υπάρχει πιθανότητα η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων να ωθήσει το σώμα σε κέτωση, μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συσσώρευση τοξικών κετονών στο σώμα. Στην περίπτωση αυτή τα νεφρά υπερλειτουργούν προσπαθώντας να αποβάλουν τα κετονοσώματα, χάνοντας υγρά και με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ειδικά αν χάνονται παράλληλα και υγρά μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Και όμως το φαγητό που χαρίζει μακροζωϊα είναι απαγορευμένο!

Οι αθλητές που δεν έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν τα διαιτητικά τους γεύματα πριν ή αμέσως μετά την άσκηση, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης μπορεί να καταναλωθεί τόσο για πρακτικούς όσο και για λόγους επιδόσεων. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί που εφαρμόζουν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, οι χορτοφάγοι, αυτοί που δεν οργανώνουν τα γεύματα τους και εκείνοι που αθλούνται σε υψηλό βαθμό, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση συμπληρώματος πρωτεΐνης.
Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι αρκεί οτιδήποτε παίρνουμε να έχει πάντα την λογική του μέτρου και των αναγκών μας ως οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να καταναλώνουμε τις κατάλληλες δόσεις σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι απλά με το τι επιθυμούμε. Αυτός που θα καθορίσει τις ανάγκες μας και τη δοσολογία πρέπει να είναι ειδικός (π.χ. διαιτολόγος/διατροφολόγος). Θα πρέπει να κοιτάμε προσεχτικά την συσκευασία. Να υπάρχει σίγουρα πιστοποίηση από κάποιον οργανισμό ασφαλείας (FDA, ΕΟΦ).

mydiatrofi.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Γονείς τεράστια προσοχή! Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου!

Προσοχή: Αυτές είναι οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

Share