Δεν παχαίνει μόνο το φαγητό αλλά και οι συνθήκες της ζωής μας...

Δεν παχαίνει μόνο το φαγητό αλλά και οι συνθήκες της ζωής μας...
Στο μυαλό των περισσοτέρων ισχύει ότι η αύξηση βάρους είναι αποτέλεσμα μόνο της κακής διατροφής. Και όμως! Η διατροφή μας δεν είναι ο μόνος και αποκλειστικός παράγοντας. Σύμφωνα με έρευνες ευθύνονται και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα το έντονο στρες, το άγχος, η συναισθηματική πείνα, η πίεση και έλλειψη του χρόνου και η απουσία σωματικής άσκησης... Οπότε δεν ευθύνεται για όλα το φαγητό.

Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Διαβάστε παρακάτω:

Η ηλικία: Όσο μεγαλώνουμε διενεργούνται ορισμένες ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό μας, οι οποίες μειώνουν τον ρυθμό του μεταβολισμού και αυξάνουν τη συσσώρευση του ενδοκοιλιακού λίπους. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι μετά την ηλικία των 30 ετών και ανά δεκαετία η μείωση του μεταβολισμού αγγίζει το 10%.

Τα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα (π.χ. β-αναστολείς, κορτικοστεροειδή, ινσουλίνη) που λαμβάνουμε για κοινές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση ή η κατάθλιψη, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο θυρεοειδής: Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) ελαττώνεται ο ρυθμός των καύσεων, με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος και να έχουμε κατακράτηση υγρών ακόμα και όταν καταναλώνουμε την ίδια ακριβώς ποσότητα φαγητού με κάποιον ο οποίος δεν υποφέρει από διαταραχές του θυρεοειδούς.

Ο ανεπαρκής ύπνος: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λίγες ώρες ύπνου σε συστηματική βάση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της παχυσαρκίας. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών (της γκρελίνης και της λεπτίνης) που σχετίζονται με την όρεξη. Η λεπτίνη που ρυθμίζει την όρεξη μειώνεται, ενώ η γκρελίνη που δημιουργεί το αίσθημα της πείνας αυξάνεται.

Το στρες: Όταν θυμώνουμε, όταν στενοχωριόμαστε και γενικά όταν βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις για μακροχρόνιο διάστημα ο οργανισμός μας τείνει να παράγει σε πολύ μεγάλη ποσότητα κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση του βάρους και ειδικά με τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος).

Μεταβολισμός express

Επειδή ο μεταβολισμός παίζει καίριο ρόλο στο αδυνάτισμα, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες κινήσεις που μπορούν να του δώσουν ώθηση.

#1 Το πιάτο της υγείας

Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (π.χ. γιαούρτι 2%, τυρί κότατζ, ανθότυρο), δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχο κρέας (π.χ. στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας). Επίσης, προτιμάμε τα light γλυκά (π.χ. μαύρη σοκολάτα, ζελέ, παστέλι) και προσπαθούμε κατά το μαγείρεμα να αντικαταστήσουμε το αλάτι με μυρωδικά και μπαχαρικά.

#2 Οι τροφές που… τα καίνε

Η διατροφή δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνη της, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να πατήσουν γκάζι στον μεταβολισμό μας και να μειώσουν το λίπος. Σε αυτές συγκαταλέγονται το πράσινο τσάι, το γκρέιπφρουτ, τα μούρα, το ξίδι, το λεμόνι, οι καυτερές κόκκινες πιπεριές, το κάρι και τα αμύγδαλα.

#3 Τα συχνά γεύματα

Ο μεταβολισμός δουλεύει καλύτερα όταν κάνουμε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται η διαδικασία της πέψης και οι θερμίδες καίγονται ευκολότερα, καθώς κατανέμονται μέσα στην ημέρα. Επίσης, αποφεύγονται τα σκαμπανεβάσματα των τιμών της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ποσότητες ινσουλίνης που εκκρίνει το πάγκρεας και να επωφελείται ο μεταβολισμός μας.

#4 Προσοχή στις δίαιτες

Οι στερητικές και μη ισορροπημένες δίαιτες μόνο κακό κάνουν στον μεταβολισμό μας. Γιατί; Με τις αυστηρές δίαιτες τα πρώτα κιλά που χάνουμε είναι κυρίως υγρά και στη συνέχεια μυϊκός ιστός και λίπος, ενώ όταν τα ξαναπαίρνουμε (αυτό είναι αναπόφευκτο) προσλαμβάνουμε κυρίως λίπος, γεγονός που κάνει τον μεταβολισμό μας πιο αργό. Ουσιαστικά πρόκειται για το «φαινόμενο γιο-γιο», το οποίο όταν επαναλαμβάνεται, αυξάνει σταδιακά το βάρος μας.

#5 Χορταστική καλημέρα

Το να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας. Το πρωινό αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη λαχτάρα μας για θερμιδογόνα γλυκά και αλμυρά φαγητά και επηρεάζει την όρεξή μας γενικότερα. Όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν την τάση να τσιμπολογάνε περισσότερο μέσα στη μέρα. Οι επιλογές είναι αρκετές: ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, ένα βραστό αβγό ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης.

#6 H λίστα του… σουπερμάρκετ

Καλό είναι κάθε φορά που πάμε για ψώνια στο σουπερμάρκετ να φτιάχνουμε μια λίστα με όλα όσα θέλουμε να αγοράσουμε. Αυτό θα μας γλιτώσουμε από τις αγορές της τελευταίας στιγμής, που συνήθως είναι πλούσιες σε θερμίδες.

#7 «Ναι» στο νερό

Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να «ρίξει» τον μεταβολικό μας ρυθμό. Γι’ αυτό λοιπόν φροντίζουμε να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά.

#8 Καναπές τέλος

Θέλετε να αυξήσετε τις καύσεις; Τότε φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και ξεκινήστε γυμναστική. Η συστηματική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα και αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Όσο πιο μυώδης είναι κανείς, τόσο περισσότερες καύσεις κάνει, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Η πιο αποτελεσματική άσκηση είναι ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης ή οι συχνές εναλλαγές του είδους άσκησης (π.χ. μια μέρα γυμναστήριο, την άλλη τρέξιμο ή ποδήλατο κ.ο.κ.).

Διαβάστε ακόμα στο Youweekly.gr:

Χάσε έξυπνα κιλά και στις διακοπές σου

Ξεχάστε τον καφέ: Aυτό είναι το σούπερ ρόφημα που τονώνει και αποτοξινώνει!

Πες αντίο στην κυτταρίτιδα με τη δίατα που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών
TAGS