Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Ειδικός γιατρός σου δίνει την απάντηση!

Η απάντηση που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε!

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Ειδικός γιατρός σου δίνει την απάντηση!

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας; Είναι το κρέας απαραίτητο στη διατροφή μας; Αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης ή ενοχοποιείται για την εμφάνιση νεοπλασιών και καρδιακών παθήσεων; Ας επιχειρήσουμε να αποτιμήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσής του.

Κάθε χρόνο στη νηστεία της Σαρακοστής ανοίγει η συζήτηση για το κατά πόσο είναι θεμιτό να αφαιρέσουμε εντελώς το κρέας από τη διατροφή μας. Ας μείνουμε μακριά από αφορισμούς κι ας επιχειρήσουμε μία ψύχραιμη προσέγγιση. Διαβάστε παρακάτω...

Το «κλειδί» είναι η ισορροπημένη διατροφή. Κανένα τρόφιμο δεν βλάπτει την υγεία, αν καταναλώνεται με μέτρο. Στην περίπτωση του κρέατος, οι διατροφολόγοι συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 120gr την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα των αυξητικών ορμονών που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Άρα καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση του κρέατος που θα καταναλώσουμε. Το «κρέας από το χωριό» είναι μία καλή λύση, αρκεί να είμαστε βέβαιοι ότι πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής στον τόπο σφαγής του, δηλαδή στο σφαγείο. Και, βέβαια, να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, που περιέχουν περισσότερα πρόσθετα και λίπος απ’ ό,τι ένα απλό κομμάτι κρέας μοσχαριού, χοιρινού ή αρνιού. «Οχι» λοιπόν σε σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά, κυρίως αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας: αποτελούν διατροφική βόμβα, που καλό είναι να μένει και μακριά από τα παιδιά. Σας ενδιαφέρει όμως και αυτό...Μέχρι πόσα αυγά κάνει να τρώμε το Πάσχα;

Μοσχάρι ή χοιρινό;

Το χοιρινό περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος και λιγότερο κορεσμένο λίπος σε σχέση με το μοσχάρι. Ωστόσο, το μοσχάρι περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σύγκριση με το χοιρινό, γι’ αυτό και θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη, ενώ το μοσχαρίσιο σε ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη και λυσίνη. Το άπαχο βοδινό κρέας παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τον οργανισμό, ενώ δεν έχει πολύ λίπος. Αναφορικά με την περιεκτικότητα σε λίπος του κιμά, ποικίλλει, οπότε προτιμάμε λιγότερο λιπαρά κομμάτια.
Στα οφέλη του κόκκινου κρέατος -κυρίως για παιδιά και νέους- συγκαταλέγεται ο ψευδάργυρος, ο οποίος ωφελεί το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου συμβάλλει στην πρόληψη κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων. Οχι ότι δεν μπορείτε να βρείτε ψευδάργυρο σε άλλες τροφές, όπως στρείδια, γάλα και φακές. Το κόκκινο κρέας είναι καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (φωσφόρος, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο), γι’ αυτό και είναι βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι «πλήρης», δηλαδή περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του.

Οι κίνδυνοι

Πανευρωπαϊκή μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα. Επεξεργασμένα κρέατα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα, επειδή η διαδικασία παρασκευής και μαγειρέματός τους μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η μεσογειακή διατροφή -φτωχή σε κόκκινο κρέας, αλλά πλούσια σε φυτικές τροφές και ψάρια- μπορεί να μειώσει έως και κατά 2/3 τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Τέλος, το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις.

Η πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στον δυτικό κόσμο είναι οι Vegeterian, οι οποίοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Με επίγνωση του ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου το κρέας πρωταγωνιστεί -κακώς- στη διατροφή μας, τουλάχιστον ας το καταναλώνουμε στις επιτρεπόμενες ποσότητες. Δώστε γεύση στη ζωή σας με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αρωματικά φυτά.

Μεγάλο κίνδυνο έχουν αρκετά τρόφιμα τα οποία είναι καρκινογόνα για τον οργανισμό μας. Ποια είναι όμως αυτά;


Ποιες τροφές αντικαθιστούν το κρέας;

Αν αποφασίσατε να αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά του.

Τέτοιες τροφές είναι:

Σόγια. Με πρωτεϊνική αξία, περιεκτικότητά σε βιταμίνη Ε και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το πιο γνωστό προϊόν της, το tofu, μοιάζει με τυρί αλλά έχει ουδέτερη γεύση: απορροφά γεύσεις και αρώματα από σάλτσες και μαρινάδες. Το «μαλακό» tofu μπορεί να αντικαταστήσει το γιαούρτι σ’ ένα smoothie ή να αποτελέσει τη βάση για μία κρεμώδη σούπα.

Κινόα. Υπερτροφή, που δίνει πρωτεΐνη και περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φυτικών ινών.

Οσπρια. Εμπλουτίζουν τη διατροφή με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος απορροφάται καλύτερα εάν προσθέσουμε στο φαγητό λεμόνι. Ναι, στο φακόρυζο!

Ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και χαλκό.

Φρούτα. Σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, φράουλες, βατόμουρα.

Ηλιόσποροι και σπόροι κολοκύθας. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και Β, χαλκό και σελήνιο. Ταιριάζουν σε δημητριακά, σαλάτες, και σούπες.

ΠΗΓΗ: TiVi ΣΙΡΙΑΛ

Βάζετε μαύρο πιπέρι στο φαγητό; Δείτε τι παθαίνει ο οργανισμός!

Το μαύρο πιπέρι είναι στο τραπέζι μας σχεδόν κάθε μέρα. Μερικοί το λατρεύουν, μερικοί το αποφεύγουν, μερικοί το ξορκίζουν. Εκτός από το να νοστιμίζει τα πιάτα μας κάνει καλό ή κακό στον οργανισμό μας και την υγεία μας;

Τι λένε οι μελέτες; Διαβάστε παρακάτω...

Μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύτηκε στο Cell Biochemistry and Biophysics έφερε στο φως μια σειρά από οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση μαύρου πιπεριού στο φαγητό.

Η μελέτη ερευνούσε τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση μαύρου πιπεριού μαζί με το φαγητό για 90 μέρες.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα ευρήματα:

Ενισχύει την πέψη: Βοηθά στην αποφυγή δυσπεψιών, δυσκοιλιότητας και διάρροιας
Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα: Η έρευνα έδειξε ότι το μαύρο πιπέρι επιβραδύνει την ανάπτυξη μερικών τύπων καρκίνου (στήθος, δέρμα, κόλον)
Βοηθά στην απώλεια βάρους: Ο φλοιός από το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ουσία που βοηθά στη διάσπαση των λιποκυττάρων
Ανακουφίζει από το βήχα και τη βουλωμένη μύτη: Η έρευνα έδειξε ότι το μαύρο πιπέρι λειτουργεί ως φυσικό αποσυμφορητικό
Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: Η έρευνα έδειξε ότι το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τα επίπεδα της αρτηριακή πίεσης και μειώνει τις φλεγμονές.
Δρά αντιοξειδωτικά: Εξουδετερώνει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μια σειρά από εκφυλιστικές ασθένειες και βλάβες στον οργανισμό.

undefined

Η ομάδα των επιστημών σημειώνει πως είναι καλύτερο το φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο πιάτο που μόλις έχει σερβιριστεί παρά το πιπέρι στο φαγητό που μαγειρεύεται. Κοινώς, βάλτε το καθένας στο πιάτο του κατά βούληση!

Άρα δε νοστιμίζει απλά. Εάν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω οφέλη για την υγεία δεν έχετε παρά να το προσθέσετε στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση.

Healthia tip 1): Το κόκκινο πιπέρι καγιέν σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι είναι πανίσχυρος σύμμαχος στην απώλεια βάρους, αυξάνει σημαντικά το μεταβολισμό και τις καύσεις λόγω της θερμογέννησης και έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Και όλους όσους θέλουν αυτά τα οφέλη αλλά δε συμπαθούν τα καυτερά η Healthia προτίνει το CAPS MAXIMUM.

1 κάψουλα = εώς και 300 θερμίδες παραπάνω καύσεις κατά μέσο όρο!!!

Healthia tip 2): Ένα από τα πιο ισχυρά superfoods της φύσης είναι ο κουρκουμάς, γνωστός και ως Turmeric. Βασική δραστική ουσία είναι οι φυτοχημικές ενώσεις που ακούν στο όνομα κουρκουμινοεϊδή. Το βασικό πρόβλημα όμως με τον κουρκουμά είναι η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα (λιγότερη από 10%) Το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) σε ποσοστό 5% αυξάνει την απορροφητικότητα του turmeric κατά 2000%. Αυτό είναι και το μυστικό του Xtra Turmeric της Healthia που είναι βιολογικής καλλιέργειας και παρασκευάζεται με ορθομοριακό τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότα και ευεργετική δράση.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.