Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος! Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε…

Μεγάλη προσοχή!

Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος! Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε…

Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε… Έτσι είναι ο πιο «ύπουλος» καρκίνος!

Στην Ελλάδα έχουμε… κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι ο καρκίνος προσβάλλει μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες και το στήθος. Λίγοι γνωρίζουν ότι καρκίνος μπορεί να προσβάλλει και το στόμα και κυρίως τα χείλη την γλώσσα τα μάγουλα και τον λαιμό.

Ποιος μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του στόματος;

Όλοι μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο στο στόμα ακόμη και αν φορούν οδοντοστοιχίες. Είναι πιο συχνός σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται λίγο συχνότερα από τις γυναίκες. Παρόλα αυτά όμως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος γίνεται ολοένα και συχνότερος σε νεώτερους ανθρώπους και στις γυναίκες.

Αυτό είναι το απόλυτο αντικαρκινικό φρούτο! Συνιστάται για τους καπνιστές!

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο αυξάνει ανησυχητικά.

Πεθαίνει κανείς από καρκίνο του στόματος;

Ασφαλώς. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Παγκοσμίως δε, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε ώρα, κάθε μέρα πεθαίνει ένας άνθρωπος από καρκίνο του στόματος. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε γίνει γρήγορα η διάγνωση. Ο καρκίνος του στόματος λόγω της αμέλειας και της άγνοιας είναι σήμερα πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μελανώματος του δέρματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο κ. Ελεάνα Στουφή, σχετίζονται με το κάπνισμα (τσιγάρα, πούρα, πίπα) και την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στόμα. Ο κίνδυνος δε πολλαπλασιάζεται σημαντικά, αν γίνεται χρήση καπνού μαζί με κατανάλωση αλκοόλ.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη προδιαθεσιακός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στα χείλη. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του στόματος συνδέεται και με τον HPV (ιός θηλωμάτων του ανθρώπου), που είναι κύρια αιτία και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του στόματος που σχετίζονται με τον ιό HPV, κυρίως σε νεώτερα άτομα που δεν καπνίζουν, οφείλεται στο στοματογεννητικό σεξ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος του στόματος λόγω του ιού σύντομα θα είναι η κύρια αιτία, συχνότερη από αυτή του καπνού και του αλκοόλ. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το ασφαλές σεξ και η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και μπορεί να εντοπισθεί οπουδήποτε μέσα στο στόμα. Μπορεί να είναι ανώδυνος στην αρχή ή και επώδυνος. Εμφανίζεται σαν έλκος (πληγή) που όμως δεν επουλώνεται, σαν λευκή ή κόκκινη πλάκα με λεία ή τραχιά υφή, σαν μελανή κηλίδα ή σαν ογκίδιο. Αν μια τέτοια ή άλλη βλάβη δεν υποχωρήσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο ή στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό.

Πως θα γίνει έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνου του στόματος;

Ο τακτικός έλεγχος του στόματος από τον Οδοντίατρο ανά 6μηνο μας διασφαλίζει να εντοπισθεί ο καρκίνος το στόματος σε πρώϊμο στάδιο. Η εξέταση γίνεται προσεκτικά σε όλη την στοματική κοιλότητα ακόμη και σε σημεία που δεν μπορούμε να δούμε μόνοι μας. Επίσης απαραίτητη είναι και η αυτοεξέταση του στόματος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η έγκαιρη διάγνωση θα έχει καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή. Αν η νόσος αντιμετωπισθεί άμεσα το ποσοστό θεραπείας φθάνει έως και ποσοστό 85%. Δυστυχώς πάνω από το 50% των ασθενών με καρκίνο στο στόμα έρχονται στον οδοντίατρο ή τον γιατρό πολύ αργά.

Τι κάνουμε αν εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα;

Αν εντοπισθεί κάποια βλάβη στο στόμα από τον Οδοντίατρο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοχειρουργό. Αν χρειασθεί θα γίνει βιοψία δηλαδή θα πάρει ένα μικρό κομμάτι της βλάβης και τα κύτταρα αυτά θα εξετασθούν μικροσκοπικά σε ειδικό εργαστήριο για να τεθεί η διάγνωση και να αποφασισθεί η σωστή θεραπεία.

Θεραπεύεται ο καρκίνος του στόματος;

Αν ο καρκίνος του στόματος εντοπισθεί έγκαιρα υπάρχουν πολλές ελπίδες πλήρους ίασης. Η θεραπεία είναι έργο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, Στοματολόγου, Γναθοχειρουργού, Ακτινοθεραπευτή, Χημειοθεραπευτή, ανάλογα με το στάδιο, την εντόπιση και το είδος του καρκίνου. Απαραίτητη είναι και η παρακολούθηση του ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέας εστίας.

Τι προληπτικά μέτρα μπορώ να πάρω;

– Είναι πολύ σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο για έλεγχο, ακόμη και αν δεν έχουμε δόντια ή φοράμε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ (πάνω από 3 ποτήρια).

– Ελέγχουμε το στόμα μας, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν αλλαγές. Αν δούμε λευκή ή κόκκινη πλάκα, ή κάποια πληγή που δεν κλείνει σε 2-3 εβδομάδες ζητάμε την βοήθεια ειδικού.

– Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο συχνά ή παρατεταμένα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα αντί – ηλιακή κρέμα και για τα χείλη μας.

– Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες A, C και Ε που προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος. Φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά θωρακίζουν μεταξύ άλλων τον οργανισμό από τον
καρκίνο.

– Διακοπή καπνίσματος και ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ.

Γιατρέ κάτι πιάνω! Γρομπαλάκια στο λαιμό.... Τι είναι;

«Γιατρέ κάτι πιάνω! Γρομπαλάκια στο λαιμό.... Τι είναι;» Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί και έχουμε την απάντηση!

Οι ασθενείς ή μέλη της οικογένειάς τους μπορεί να παρατηρήσουν μια μάζα στο λαιμό ή κάποιος μπορεί να το ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της εξέτασης ρουτίνας.

Μια μάζα αυχένα μπορεί να είναι ανώδυνη ή επώδυνη, ανάλογα με την αιτία. Διαβάστε παρακάτω...

Όταν μια μάζα αυχένα είναι ανώδυνη, μπορεί να περάσει πολύς χρόνος προτού οι ασθενείς αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Μια μάζα αυχένα μπορεί να είναι ανώδυνη ή επώδυνη, ανάλογα με την αιτία. Διαβάστε παρακάτω...

Όταν μια μάζα αυχένα είναι ανώδυνη, μπορεί να περάσει πολύς χρόνος προτού οι ασθενείς αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

    • Γράφει ο Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου


Αιτιολογία:

Υπάρχουν πολλές αιτίες της τραχηλικής μάζας, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών , νεοπλασματικών και συγγενών παθήσεις.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι ασθένειες που μεταφέρουν τα δείγματα καλλυντικών! Οι ειδικοί προειδοποιούν…

Οι πιο κοινές αιτίες σε νεότερους ασθενείς περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Αντιδραστική λεμφαδενοπάθεια
    • Πρωτογενή βακτηριακή λοίμωξη
    • Συστηματικές λοιμώξεις

Αντιδραστική λεμφαδενοπάθεια εμφανίζεται σαν μια απάντηση οργανισμού προς την ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη συνήθως στον στοματοφάρυγγα, γλώσσα, σιαλογόνους αδένες, υποφάρυγγα και τριχωτό της κεφαλής. Ορισμένες συστηματικές λοιμώξεις (π.χ., λοιμώδη μονοπυρήνωση, HIV, φυματίωση) προκαλούν διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων συνήθως γενικευμένη και όχι μονόπλευρη.



Συγγενείς διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν μια τραχηλική μάζα, συνήθως μακροχρόνια.

Η πιο συνηθισμένη είναι κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, βραγχιακή κύστη και δερμοειδής ή σμηγματογόνος κύστες.

Νεοπλασματικές μάζες είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους ασθενείς αλλά συμβαίνει και σε νεότερους. Οι μάζες αυτές μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια πρωτοπαθής εστία όγκου ή λεμφαδενική μετάσταση από ένα τοπικό, περιφερειακό ή μακρινό καρκίνο. Περίπου το 60% της υπερκλείδιας μάζας είναι λεμφαδενικές μεταστάσεις από μακρινές πρωτογενείς θέσεις.

Στο λαιμό το 80% των μεταστατικών τραχηλικών λεμφαδένων προέρχονται από το ανώτερο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Πιθανές θέσεις προέλευσης είναι η πλάγια επιφάνεια της γλώσσας, έδαφος του στόματος, ρινοφάρυγγας, παρίσθμιες αμυγδαλές, λαρυγγική επιφάνεια της επιγλωττίδας και του υποφάρυγγα.


Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να διευρύνει σε διάφορες διαταραχές, όπως είναι απλή μη τοξική βρογχοκήλη, υποξεία θυρεοειδίτιδα και λιγότερο συχνά σε καρκίνο του θυρεοειδούς.



Ένας υπογνάθιος σιελογόνων αδένας μπορεί να διογκώνεται αν έχει μπλοκάρει από μια πέτρα, φλεγμονή ή ανάπτυξη νεοπλάσματος.

Εκτίμηση
Ιστορικό:

Ως ιστορικό της παρούσας ασθένειας θα πρέπει να σημειώσουμε πόσο καιρό η μάζα έχει παρουσία και αν είναι επώδυνη. Σημαντικά συνοδευτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, συμπτώματα λοίμωξής ανώτερου αναπνευστικού, πόνο στα δόντια, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, πληρότητα ωτός κτλ.

Για την αξιολόγηση γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία και τα συμπτώματα της χρόνιας νόσου (π.χ., πυρετός, απώλεια βάρους, κακουχία). Οι περιφερειακές και απομακρυσμένες μεταστάσεις καρκίνων προκαλούν στο λαιμό συμπτώματα στο σύστημα κατάποσης (π.χ., βήχας στον καρκίνο του πνεύμονα, δυσκολία κατάποσης σε καρκίνο του οισοφάγου). Επειδή πολλές μορφές καρκίνου μπορεί να μεταστάσουν στον τράχηλο, μια πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση όλων των συστημάτων είναι σημαντική και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της βλάβης.

Στο ιατρό σας πρέπει να αναφέρετε εάν πάσχετε από HIV ή φυματίωση και γενικά σε ποιους παράγοντες κινδύνου μπορεί να είστε ευάλωτος. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο είναι η κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση του καπνού (ιδιαίτερα ταμπάκο ή το μάσημα του καπνού), κακή τοποθέτηση οδοντοστοιχιών, και χρόνια στοματική καντιντίαση. Η κακή στοματική υγιεινή επίσης μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο.

Φυσική εξέταση:

Πρέπει να καθοριστεί η σύσταση της τραχηλικής μάζα (δηλαδή, είτε αυτή είναι μαλακιά, ελαστική ή σκληρή) και την παρουσία και το βαθμό ευαισθησίας. Αν η μάζα είναι ελεύθερα κινητή ή σταθερή, εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα ή στο βάθος των ιστών πρέπει επίσης να καθοριστεί.



Το τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά, παραρρίνια, στοματική κοιλότητα, ρινοφάρυγγας, στοματοφάρυγγας, υποφάρυγγας και λάρυγγας βρίσκονται στενά για πιθανή λοίμωξη και κάθε άλλη ορατή βλάβη. Η βάση της γλώσσας, το έδαφος του στόματος, θυρεοειδείς αδένας και σιελογόνοι αδένες πάντα πρέπει να ψηλαφούνται για πιθανή εξεργασία.

Το στήθος και ο αδένας του προστάτη ψηλαφούνται για τις διόγκωση, η σπλήνα ψηλαφάται για τη σπληνομεγαλία. Γίνεται έλεγχος για αίμα στα κόπρανα, πράγμα που υποδηλώνει καρκίνο του γαστρεντερικού.

Άλλες λεμφαδένες που ψηλαφίζονται (π.χ., της μασχάλης, βουβωνικής χώρας).

«Η δίαιτα που με βοήθησε να μπω ξανά στο νούμερο 27» Η Έλενα Παπαρίζου μοιράστηκε μαζί μας το μυστικό της

Κόκκινες σημαίες:
Οι ακόλουθες διαπιστώσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία:
Σκληρή, ακίνητη μάζα

Ηλικιωμένοι ασθενείς

Παρουσία στοματοφαρυγγικών βλαβών (εκτός από την απλή φαρυγγίτιδα ή οδοντιατρική μόλυνση)
Ιστορία χρόνιας βραχνάδας ή δυσφαγίας

Ερμηνεία των ευρημάτων:
Σημαντική διαφοροποίηση παραγόντων για μια μάζα στο λαιμό (περιλαμβάνουν οξύτητα, πόνο, κινητικότητα, διαστάσεις και θέση).

Μια νέα μάζα (δηλαδή, τραχηλική διόγκωση μόνο λίγων ημερών), ιδιαίτερα μετά από συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού ή φαρυγγίτιδα, σημαίνει καλοήθη αντιδραστική λεμφαδενοπάθεια.

Μια χρόνια μάζα σε νεότερους ασθενείς υποδηλώνει μια συγγενή κύστη. Μια μάζα στη πλάγια τραχηλική χώρα σε ηλικιωμένους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους με παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να θεωρείται ο καρκίνος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο! Μάζα μεσαίας γραμμής είναι πιθανόν κύστη θυρεογλωσσικού πόρου συγγενής προέλευσης (καλοήθεις ή κακοήθεις).

Πόνο, ευαισθησία, ή και τα δύο στη τραχηλική διόγκωση υποδηλώνουν φλεγμονή (ιδιαίτερα μολυσματική), ενώ μια ανώδυνη μάζα παραπέμπει σε κύστη ή όγκο. Μια σκληρή, σταθερή, ανώδυνη μάζα υποδηλώνει καρκίνο, ενώ ελαστική υφή και την κινητικότητα δείχνουν το αντίθετο.

Γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια και σπληνομεγαλία μπορεί να ανευρεθεί στη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Γενικευμένη αδενοπάθεια και μόνο μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη από HIV, ιδιαίτερα σε εκείνους με παράγοντες κινδύνου.

Κόκκινο και λευκό επίχρισμα βλεννογόνου (ερυθροπλακία και λευκοπλακία) στον στοματοφάρυγγα μπορεί να είναι κακοήθη αλλοίωση υπεύθυνη για τη τραχηλική μάζα.

Δυσκολία στην κατάποση, μπορεί να σημειωθεί με τη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ή καρκίνο σε διάφορες θέσεις στο λαιμό. Βράγχος φωνής παραπέμπει σε καρκίνο που αφορά το λάρυγγα ή παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.

Αν από την εξέταση αποκαλύπτεται μια βλάβη ρινοφάρυγγα, οι εξετάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία με λεπτή βελόνα της εν λόγω βλάβης.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε περαιτέρω δοκιμές για τον προσδιορισμό της πρωτογενής εστίας: βιοψία της μάζας μπορεί απλά να αποκαλύψει αδιαφοροποίητο καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, χωρίς να μας δείξει την πηγή της βλάβης. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε άμεση λαρυγγοσκόπηση, βρογχοσκόπηση με βιοψία, οισοφαγοσκόπηση όλων των ύποπτων περιοχών.

CT σπλαχνικού κρανίου, τραχήλου και θώρακος είναι απαραίτητη. Εάν ένας πρωτογενής όγκος δεν έχει βρεθεί, θα πρέπει να γίνει PetScan με FNA (παρακέντηση με λεπτή βελόνα για βιοψία της μάζας).

Εάν η τραχηλική μάζα είναι μεταστατική και πρωτοπαθής όγκος δεν έχει ταυτοποιηθεί, θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητή η γενική αναισθησία για πανενδοσκόπιση - βιοψία του ρινοφάρυγγα, παρίσθμιων αμυγδαλών, βάσης της γλώσσας, απιοειδής βόθρου, λάρυγγα, οισοφάγου και βρογχοσκόπηση.

Θεραπεία:

Η θεραπεία κατευθύνεται προς την αιτία της βλάβης.

Βασικά σημεία:

Μια οξεία μάζα αυχένα σε νεότερους ασθενείς είναι συνήθως καλοήθεις.
Μάζα του λαιμού σε έναν ηλικιωμένο ασθενή προκαλεί ανησυχία του καρκίνου.

Η πρώτη και βασική εξέταση που βοηθάει στον ωτορινολαρυγγολόγο για σωστή κατεύθυνση για διάγνωση στο ιατρείο ή νοσοκομείο είναι ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο με/χωρίς τοπική αναισθησία. Αυτή η εξέταση είναι ανώδυνη και επιτρέπει στον ωτορινολαρυγγολόγο με βιντεοσκόπηση να ελέγξει με λεπτομέρειες τη μύτη, ρινοφάρυγγα, υποφάρυγγα και λάρυγγα. Διαβάστε περισσότερα

Εάν έχετε τραχηλική διόγκωση με μάζα που είναι σκληρή, ανώδυνη, μονόπλευρη και διάμετρο πάνω από 2 εκ. πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσετε με τον ωτορινολαρυγγολόγο σας ή να πάτε στο πλησιέστερο εφημερεύον Νοσοκομείο για διερεύνηση και απόκλιση κακοήθης εξαλλαγής.

Πηγή: myorl.gr