Το ρόφημα που πίνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου!

Μεγάλη προσοχή!

Το ρόφημα που πίνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου!

Το ρόφημα που πίνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου και πρέπει να προσέχουμε πολύ πριν το πιούμε.

Οι μεγαλύτεροι ένοχοι για την εμφάνιση καρκίνου μέχρι τώρα ξέραμε πως είναι το αλκοόλ και το τσιγάρο. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε Journal of Cancer όμως και τα πολύ καυτά ροφήματα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες πάθησης από καρκίνο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις συνήθειες 50.000 ατόμων για 10+ χρόνια. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις προτιμήσεις τους στο τσάι. Αυτοί που απάντησαν πως πίνουν 700ml τσάι τη μέρα (3 φλιτζάνια) και το προτιμούν… καυτό (40 βαθμοί Κελσίου ή παραπάνω) είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου. Συναγερμός! Σταματήστε να τρώτε κοτόπουλο! Προκαλεί...

Ο Dr. Farhad Islami, επικεφαλής της έρευνας, είπε σε συνέντευξή του πως συμβουλεύει τους λάτρεις του τσαγιού να περιμένουν λίγο να κρυώσει πριν το πιούν.

Προσοχή! Αυτό το λάθος κάνουμε όλοι και η ντομάτα μας αφήνει απροστάτευτους από τον καρκίνο!

Προσοχή! Αυτό το λάθος κάνουμε όλοι και η ντομάτα στην διατροφή μας, μας αφήνει απροστάτευτους από τον καρκίνο.

Νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει το ενδεχόμενο ο συνδυασμός λυκοπενίου και σιδήρου, κοινώς ντομάτας και κρέατος, να αφαιρεί τις αντικαρκινικές ιδιότητες του πρώτου, αφήνοντας τον οργανισμό απροστάτευτο

Κάποιες από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας, και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, ενδεχομένως να εξαφανίζονται όταν η κατανάλωσή της συνδυάζεται με άλλα, πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Ohio που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research.

Αυτό είναι το απόλυτο αντικαρκινικό φρούτο! Τονώνει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τον διαβήτη!

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα και το γαστρικό υγρό μιας μικρής ομάδας φοιτητών, μετά από κατανάλωση ενός ντοματοχυμού που για κάποιους περιείχε και για κάποιους δεν περιείχε σίδηρο. Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα λυκοπενίου στο γαστρικό υγρό και το αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν το υγροποιημένο γεύμα τους μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια διατροφή, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως το να επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας και την αποβολή των τοξικών ουσιών. Είναι, όμως, κι ένα θρεπτικό συστατικό που θεωρείται ότι μιμείται άλλες κυτταρικές διαδικασίες.
«Γνωρίζαμε ότι αν αναμίξουμε τον σίδηρο με άλλες ουσίες θα τις καταστρέψει άμεσα, δεν ξέραμε όμως αν θα έβλαπτε και πιθανώς επωφελή καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά», προσθέτει η Δρ. Kopec.

Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες για το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα κάποιων τροφίμων. Περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, και θεωρείται ότι είναι προστατευτικό απέναντι στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος.

Είναι ακόμα ασαφές το τι ακριβώς συμβαίνει και αλλάζει την πρόσληψη του λυκοπενίου, αλλά ένα ενδεχόμενο είναι ότι ένα γεύμα με σίδηρο οξειδώνει το λυκοπένιο, δημιουργώντας διαφορετικά παράγωγα του μεταβολισμού. Επίσης, είναι πιθανό ο σίδηρος να διαταράσσει το μείγμα ντομάτας και λιπαρών που χρειάζονται τα κύτταρα για να απορροφήσουν το λυκοπένιο.

Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές συνεχίζουν την εργασία τους προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο του λυκοπενίου στη μάχη κατά του καρκίνου και τη σημασία της αλληλεπίδρασής του με άλλα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά.