Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο κίνδυνος στις έγκυες που έχουν μολυνθεί

Προσοχή!

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο κίνδυνος στις έγκυες που έχουν μολυνθεί
HEALTH NEWS 03.11.2020 09:52
Από Ιωάννα Πολυχρόνη

Οι έγκυες που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, έχουν περίπου 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό των πρόωρων τοκετών είναι 10,2% του συνόλου στο γενικό πληθυσμό, στις γυναίκες με κορωνοϊό SARS-CoV-2 φθάνει το 13%. Τα στοιχεία των CDC βασίζονται σε δεδομένα για 3.912 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19 σε 15 αμερικανικές πολιτείες. Από τα μωρά που ελέγχθηκαν, μόνο το 2,6% εμφάνιζαν τον κορωνοϊό. Τα περισσότερα είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν μολυνθεί κατά την τελευταία εβδομάδα της κύησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι είναι μικρή η πιθανότητα η έγκυος να περάσει τον κορωνοϊό στο μωρό της.

Από την άλλη, οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19. Μια δεύτερη μεγάλη έρευνα του CDC σε 409.462 συμπτωματικές γυναίκες 15 έως 44 ετών, εκ των οποίων οι 23.434 ήταν έγκυες, βρήκε ότι οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωση, σε σχέση με τις μη έγκυες.

Οι έγκυες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές και να πεθάνουν (αύξηση κινδύνου κατά 70%), γι' αυτό οι Αμερικανοί επιστήμονες πρόσθεσαν την εγκυμοσύνη στον κατάλογο των καταστάσεων και παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19. Όμως, από την άλλη, το CDC καθησυχάζει ότι «ο απόλυτος κίνδυνος για σοβαρή έκβαση της νόσου στις γυναίκες είναι χαμηλός». Η μεγάλη πλειονότητα των εγκύων με κορωνοϊό δεν έχουν αρρωστήσει σοβαρά. Πάντως οι επιστήμονες του CDC κάλεσαν τις εγκύους να προσέχουν για μη μολυνθούν με κορωνοϊό, φορώντας οι ίδιες μάσκα και αποφεύγοντας όσους δεν φορούν.

πηγή: iefimerida

Κορωνοϊός: Κρούσματα στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας

Κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 2/11 σε μέλη πληρώματος πλοίου που επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviatop.blogspot.gr, βρέθηκαν 5 θετικά κρούσματα. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να πραγματοποιήσει εκτεταμένο έλεγχο και ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων το πρωί της Τρίτης. Να σημειώσουμε πως λόγω του lockdown, χθες στη Θεσσαλονίκη επικράτησε χαμός με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Share