Κορωνοϊός: Πότε θα γίνεται τεστ σε ασθενείς στα νοσοκομεία

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Πότε θα γίνεται τεστ σε ασθενείς στα νοσοκομεία

Πότε θα γίνεται τεστ κορωνοϊού σε ασθενείς στα νοσοκομεία και πότε όχι; Δείτε αναλυτικά όλα όσα ανέφεραν οι ειδικοί και όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τα νέα βήματα κατά της πανδημίας.

Οι οδηγίες έρχονται καθώς ξεκινά ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας, με παράλληλη λήψη μέτρων για προστασία από τον κορωνοϊό.

Τι προβλέπεται για τα τεστ κορωνοϊού στα νοσοκομεία

Ειδικότερα ο έλεγχος για SARS-COV2 μέσω τεστ κορωνοϊού στα νοσοκομεία θα γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Σχετικά με τη διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
  • Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσοκομεία και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
  • Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.
  • Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
  • Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία στο νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
  • Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.Δείτε ωστόσο και όλα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας και την νέα του προειδοποίηση! Δώστε προσοχή!

Αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστάσεων στα νοσοκομεία

Τέλος επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας. Η συμμόρφωση στα νοσοκομεία είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα μέτρα προστασίας είχαν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Υπογραμμίζεται ότι και μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς θα φοράνε μάσκα και θα τηρούνται οι αποστάσεις.

Σχετικά με τα γάντια αναφέρεται ότι αν ο ασθενής έχει το περιθώριο να τα αλλάζει βεβαίως και να φοράει, αν όμως δεν έχει αυτό το περιθώριο, τότε καλύτερα να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Πηγή: iefimerida.gr

Ραγδαίες εξελίξεις από την πόλη όπου "ξεκίνησε" ο κορωνοϊός

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε για ακόμα μία φορά στην Ουχάν μιας και έγινε γνωστό, πως μετά από έναν ολόκληρο μήνα, σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, στην πόλη απ' όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο ιός.

Συναγερμός επικρατεί στην Ουχάν, με τον κορωνοϊό να επανέρχεται ύστερα από ένα μήνα, αφού η Κίνα ανακοίνωσε πως βρέθηκε κρούσμα του φονικού στην περιοχή, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Αυτή η μεγάλη μητρόπολη των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που είχε τεθεί από τα τέλη Ιανουαρίου και για περισσότερο από δύο μήνες σε καραντίνα, πλήρωσε ιδιαίτερα βαρύ τίμημα στον ιό, που μόλυνε σχεδόν 83.000 ανθρώπους και προκάλεσε 4.633 θύματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ στη Λάρισα σήμανε επίσης κίνδυνος, αφού ένα βρέφος βρέθηκε θετικό στον ιό στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Ενώ η Ουχάν δεν είχε καταγράψει καμία νέα μόλυνση από τις 3 Απριλίου, ένα νέο κρούσμα εντοπίστηκε στην πόλη, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα οι παραλίες γέμισαν με κόσμο.

Πρόκειται για έναν άνδρα 89 ετών, κάτοικο της περιοχής Ντογνκσιχού στο βορειοδυτικό τμήμα της Ουχάν, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Το επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου στη συνοικία αυτή αυξήθηκε από «χαμηλό» σε «μέσο», διευκρίνισαν.

Η Γουχάν χαρακτηρίζεται περιοχή «χαμηλού» κινδύνου μετά την άρση της καραντίνας στις 8 Απριλίου και η δραστηριότητα στην πόλη έχει επανέλθει σταδιακά.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία την Τετάρτη, όλοι φορώντας μάσκα και τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα -- έπειτα από τέσσερις μήνες αναγκαστικών διακοπών εξαιτίας του ιού.

Εκτός από το περιστατικό στην Ουχάν, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 13 νέα περιστατικά Covid-19 στην επικράτειά της. Είναι η πρώτη φορά από την 1η Μαΐου που η χώρα ανακοινώνει διψήφια αύξηση του αριθμού των μολύνσεων μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πόλη Σουλάν τέθηκε σε καραντίνα.

Χθες η Κίνα παραδέχθηκε πως η πανδημία αποκάλυψε τα «κενά» στο κινεζικό σύστημα υγείας και πρόληψης μολυσματικών ασθενειών. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν μέσω επικρίσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Πηγή: athensmagazine.gr