Κορωνοϊός: Αποκάλυψη από καθηγήτρια - Έτσι βρήκαν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ήταν χωρίς αμφιβολία θετικό

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Κορωνοϊός: Αποκάλυψη από καθηγήτρια - Έτσι βρήκαν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Για το πώς βρήκαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που είχαμε στην Ελλάδα μίλησε καθηγήτρια, που αναφέρθηκε στα όσα έγιναν όταν εκείνη το έμαθε. Ποια αυτά που είπε για τον ιό και τι αποκάλυψε;

Ακόμα κι αν είναι επιστήμονας δεν παύεις να εντυπωσιάζεσαι. Όταν μάλιστα ο κορωνοϊός χτυπάει την πόρτα της χώρας σου και μάλιστα την πόρτα του εργαστηρίου σου για πρώτη φορά και μάλιστα οι συμπτώσεις είναι τρομερά περίεργες.

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Άννα Παπά – Κονιδάρη αντίκρισε για πρώτη φορά τον SARS-CoV-2, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020. Η ίδια βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το εργαστήριό της εκείνη την ημέρα, σε ημερίδα από την Eλληνική Εταιρεία Ιολογίας. Μοναδικό της θέμα, ο νέος κορωνοϊός και το πώς έπρεπε να δράσουν οι υγειονομικοί φορείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μόλις αυτός εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Τέτοια σύμπτωση; «Τέτοια», απαντά η ίδια… «Βιβλίο μπορεί να γράψει κανείς για τον κορωνοϊό… Εκείνη τη μέρα βρισκόμουν στην ημερίδα της Εταιρείας και με ειδοποίησαν από το εργαστήριο ότι ένα από τα ύποπτα δείγματα ήταν μάλλον θετικό. Άφησα τις εργασίες και πήγα στο εργαστήριο να δω το αποτέλεσμα».

«You are not welcome» (Δεν είσαι ευπρόσδεκτος!), αναφώνησε η κ. Παπά κοιτώντας την ένδειξη της μεθόδου PCR στον υπολογιστή του Εργαστηρίου, επιβεβαιώνοντας και μετα τα ίδια της τα μάτια ότι το δείγμα της γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επιστρέψει από το Μιλάνο της Ιταλίας, ήταν χωρίς αμφιβολία θετικό.

Ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ

«Eνημερώσαμε αμέσως τον ΕΟΔΥ (και το υπουργείο) και επέστρεψα στην αίθουσα της ημερίδας, όπου πληροφόρησα τους συνέδρους ότι έχουμε το πρώτο περιστατικό του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα. Όλοι έμειναν άναυδοι. Δεν έχει ξαναγίνει (κάτω απ αυτές τις συνθήκες) αυτή η σύμπτωση…». Λίγη ώρα αργότερα, οι βασικοί ομιλητές της επιστημονικής εκδήλωσης (λοιμωξιολόγοι και μικροβιολόγοι, οι ίδιοι που κλήθηκαν αργότερα να τον αντιμετωπίσουν στο ΑΧΕΠΑ με κάθε μέσο) πήγαν στο Εργαστήριο του ΑΠΘ για να δουν και αυτοί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

Πάνω από 8.000 δείγματα μετά…

Εβδομήντα πέντε μέρες μετά, το Εργαστήριο του τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής και Ειδικών Παθογόνων Ιών έχει διερευνήσει περισσότερα από 8.000 δείγματα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, έχει εντοπίσει ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των θετικών δειγμάτων στη χώρα και συνεχίζει να δίνει τη «μάχη» προσθέτοντας πολύτιμα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του νέου κορονoϊού.

Κανείς δεν ξέρει αν ο κορωνοϊός ήταν πριν τις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα

«Κανένας δεν μπορεί να είναι να είναι σίγουρος», λέει η κ. Παπά απαντώντας στην ερώτηση, αν ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ελλάδα πριν από τις 26 Φεβρουαρίου που τον εντόπισε το εργαστήριο που διευθύνει. «Όμως γενικότερα -προσθέτει- από την επιδημιολογία φαίνεται ότι δεν υπήρχαν πολλά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτό και ακολούθησαν τα άλλα του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούσε… Ωστόσο αυτό από μια φυλογενετική μελέτη μπορεί να φανεί…».

Η μάχη του κορωνοϊού με την γρίπη

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, η ανίχνευση πάντως των κρουσμάτων ήταν πιο δύσκολη καθώς ο ιός της γρίπης, ήταν επίσης παρών. Η έξαρσή του είχε κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και τελικά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Παπά, οι δύο ιοί συνυπήρξαν για χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων αλλά για το ποιος θα μπορούσε να …κυριαρχήσει «αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς αν δεν το δει να συμβαίνει. Είναι δύο ανεξάρτητοι ιοί, είπε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, «και εκείνο που έχει σημασία να δούμε είναι εάν κάποιος μολυνθεί από τον έναν πόσο ευάλωτος είναι για τον άλλον» .

Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού

Το Εργαστήριο (και κέντρο αναφοράς του ιού στη Β. Ελλάδα) έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του SARS- CoV-2 στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος… Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα. Αυτά τα αδιάγνωστα, (τα «ορφανά κρούσματα», όπως θέλουν να τα αποκαλούν κάποιοι) «με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως- συμπλήρωσε η κ. Παπά- δεν φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…».

Παραπλήσια μελέτη έγινε στο παρελθόν και για τον ιό του δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια) προσδιορίζοντας το πότε και ποιες φορές ήρθε στη χώρα ο συγκεκριμένος ιός, κρούσματα του οποίου (και θάνατοι) καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, από το 2010, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί στην περίοδο εμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου, η κ. Παπά ανέφερε ότι ενδεχομένως «θα υπάρχει πρόβλημα με τα ήπια περιστατικά, δηλαδή αυτά που έχουν μόνο ένα εμπύρετο σύμπτωμα. Εκεί -πρόσθεσε- δεν θα ξέρουμε εάν είναι εμπύρετο που οφείλεται στον “κορώνα” ή στον ιό του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις: ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει συνήθως το νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ ο κορωνοϊός είναι ξεκάθαρο ότι προσβάλλει πιο πολύ το αναπνευστικό σύστημα… Κάποια ήπια περιστατικά, με μόνο τον πυρετό μπορεί να μας προβληματίσουν. Τέτοια θα πρέπει να τα ελέγχουμε και για τα δύο (και για το νέο κορωνοϊό και για ιό του Δυτικού Νείλου) και μπορεί -έσπευσε να σημειώσει- να μην είναι και τίποτα απ αυτά τα δύο…».

Πηγή: ethnos.gr

Να σημειωθεί ωστόσο ότι είχαμε μια ραγδαία εξέλιξη στην Λάρισα καθώς βρέθηκαν νέα κρούσματα του ιού Δείτε εδώ πόσα είναι και ποια αυτά που αναφέρουν οι πληροφορίες. Σήμανε συναγερμός.

Μετά την καθηγήτρια ας δούμε όμως και τα όσα είχε αποκαλύψει το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που είχαμε στην Ελλάδα

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου ήταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα με την ίδια να βρίσκεται καλεσμένη στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ "Αυτοψία" και να μιλά για τα όσα βίωσε. Μάλιστα η ίδια είπε ότι έμαθε από την τηλεόραση ότι ήταν το πρώτο κρούσμα.

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του alpha και μίλησε για τα όσα έχει περάσει αυτό το διάστημα. Πρόκειται για την πρώτη ασθενή του ιού, που είχαμε στην Ελλάδα. Η ίδια είναι επιχειρηματίας και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μίλησε στον Σρόιτερ για τα όσα έχει βιώσει.

Η ίδια είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν για 15 ημέρες σε απομόνωση στο νοσοκομείο, ενώ ακόμα έμεινα άλλες 11 μέσα στο σπίτι της. Επιπλέον περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε με την ίδια να λέει ότι το π΄ρωτο ήταν ο φόβος και ιδίως για το παιδί της.

"Ήμουν 15 μέρες σε απομόνωση μέσα στον θάλαμο του νοσοκομείου και άλλες 11 σπίτι μου. Το δυσκολότερο ήταν η πρώτη μέρα που μου ανακοίνωσε ο γιατρός μου ότι είμαι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Ένιωσα φόβο. Φόβο και για το παιδί μου¨". Ήταν τα λόγια της με την ίδια να προσθέτει ακόμα αναφορικά με το ταξίδι που είχε κάνει στην Ιταλία.

"Πήγα στο Μιλάνο στο Fashion Week. Όταν φτάσαμε στο Μιλάνο πέρα από έναν έλεγχο που μας έκαναν όλη η υπόλοιπη ζωή κυλούσε κανονικά. Δεν ανοίξαμε καθόλου τηλεόραση. Αντιληφθήκαμε την κατάσταση μια μέρα πριν φύγουμε που μας ήρθαν e-mails στο κινητό ότι ακυρώνονται εκδηλώσεις. Όταν έφυγα από την Ελλάδα δεν είχαμε ακούσει ποτέ για μέτρα. Κυριακή ήταν η τελευταία ημέρα παραμονής στο Μιλάνο".

Η ίδια περιέγραψε ακόμα τα όσα έγιναν από την στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα και έμαθε ότι είναι θετική στον ιό, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι έμαθε από την τηλεόραση ότι ήταν το πρωτο κρούσμα στην χώρα μας.

"Ήρθαμε στην Ελλάδα, πήραμε ταξί και πήγαμε σπίτι μας. Τη Δευτέρα πήγα και στο δημοτικό συμβούλιο. Είχε αρκετό κόσμο. Την Τρίτη το πρωί ήμουν μια χαρά. Το μεσημέρι με έπιασε ένας πονοκέφαλος. Έβαλα θερμόμετρο και είχα δέκατα. Μου πέρασε λίγο από το μυαλό επειδή έχω μια φοβία. Δεν το συζήτησα με κανένα γιατί με έπιασε ένας φόβος. Πήρα τηλέφωνο την ιδιωτική μου ασφάλεια.

Η ιδιωτική μου ασφάλεια με παρέπεμψε να πάω στο ΑΧΕΠΑ για να κάνω εξετάσεις. Πήγα μόνη μου. Φόρεσα μάσκα και πήγα να κάνω εξετάσεις. Με αντιμετώπισαν ψύχραιμα. Απλά μου ζήτησαν να μείνω μέσα προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα. Ήταν το πρώτο μου βράδυ στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα μου. Το πρωί είχα δουλειές που δεν τις είχα ακυρώσει. Κοιμήθηκα κανονικά στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Τον γιατρό μου τον είδα πρόσωπο με πρόσωπο 15 ημέρες μετά. Έμαθα πως είμαι το πρώτο κρούσμα από την τηλεόραση". Είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα.