Κορωνοϊός: Στα ύψη για ακόμα μία φορά τα κρούσματα (15/11)

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Στα ύψη για ακόμα μία φορά τα κρούσματα (15/11)

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID- 19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.950 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 838.824 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες, ενώ για τη δραματική περιπέτεια που πέρασε με τον κορωνοϊό μίλησε και ο Γιάννης Αϊβάζης.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 105 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.838 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νέα μέτρα και το πιθανό σενάριο της κυβέρνησης για lockdown ανεμβολίαστων

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα νοσοκομεία ολοένα και δέχονται πίεση καθώς δέχονται πλέον πολλά περισσότερα άτομα σε σχέση με αυτά που μπορούν να αντέξουν. Πλέον, με την κορύφωση του τέταρτου κύματος, αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για την κυβέρνηση.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας το σύστημα βρίσκεται στα όρια του και τα στοιχεία των εισαγωγών και των διασωληνωμένων διαρκώς αυξάνονται. Η ιός χτυπά χωρίς έλεος τους ανεμβολίαστους πολίτες και εκεί επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις που συζητούνται στην κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Τα δεδομένα θα αξιολογηθούν εκ νέου σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα και στο τραπέζι βρίσκονται ξανά νέα μέτρα.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν στην απόφαση να μην έχουμε ξανά lockdown και οι όποιοι περιορισμοί να αφορούν τους ανεμβολίαστους ή μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς.

Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσεται το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής. Αυτό είναι και το μέτρο που έχει συζητηθεί πιο διεξοδικά, είναι εύκολα εφαρμόσιμο και πιο κοντά στην ανακοίνωση του από την κυβέρνηση.