Ελένη Ράντου: «Δεν θα έκανα ξανά το “Κωνσταντίνου και Ελένης”, νομίζω θα απογοητευόταν ο κόσμος»

«Αν δεν ήταν η καραντίνα δεν θα έκανα τηλεόραση»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Ελένη Ράντου: «Δεν θα έκανα ξανά το “Κωνσταντίνου και Ελένης”, νομίζω θα απογοητευόταν ο κόσμος»

Το βράδυ της Πέμπτης, η Ελένη Ράντου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή The 2night Show και μεταξύ άλλων μίλησε για την καριέρα της στην τηλεόραση και για την ξεκάθαρη απόφασή της να μην ξανακάνει το Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι δηλώσεις της Ελένης Ράντου στο The 2night Show

«Το θέατρο είναι η τέχνη του ανέφικτου κι εγώ είμαι πιο καλή στα υπερβατικά και όχι στα ρεαλιστικά, με αυτά πλήττω. Αν μπορούσα θα έκανα μόνο θέατρο. Από την άλλη την τηλεόραση πρέπει να τη δοκιμάσεις, δεν προτείνω σε κανέναν να μην τη δοκιμάσει.

Μου έμαθε πράγματα στην ταχύτητα που χρειάζεται να συλλάβεις πράγματα. Απλώς η υπέρβαση που ζητιέται στο θέατρο… Έρχεται το κοινό που ξέρει ότι βλέπει ένα ψέμα αλλά φεύγοντας έχει πειστεί ότι βλέπει μια αλήθεια. Το αγάπησα και με τα χρόνια κατάλαβα ότι αυτό είναι η δική μου ταυτότητα παρά τις τεράστιες επιτυχίες στην τηλεόραση. Είμαι για το θέατρο», είπε αρχικά.

«Αν δεν ήταν η καραντίνα δεν θα έκανα τηλεόραση. Ζορίζομαι πολύ. Όταν συνηθίζεις το θέατρο θες να ξεχάσεις την τηλεόραση. Δεν θα έκανα ξανά το “Κωνσταντίνου και Ελένης”, νομίζω θα απογοητευόταν ο κόσμος».

Αναφορικά με τις καταγγελίες, για τις οποίες έχει μιλήσει σε δηλώσεις της αρκετές φορές: «Οι εποχές είναι στρυμωγμένες και αποκαλυπτικές. Μέσα από όλο αυτό δεν μου αποκαλύφθηκαν μόνο τα συγκεκριμένα περιστατικά αλλά και πώς τα αντιμετώπισε ο κόσμος. Υπήρχε και κανιβαλισμός. Βγήκε μίσος και από τη μία και από την άλλη πλευρά και ήταν αγριευτικό και σοκαριστικό. Είτε έπαιρνες θέση είτε όχι ήταν μια στιγμή που εξέθετε τους πάντες. Όλοι ήταν εκτεθειμένοι γιατί έπεσε φως σε πολύ σκοτάδι και αυτό εξέθετε και αυτούς που το άκουγαν.

Είναι ένας χώρος που πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτός σου και από τη φύση του αντιδρά. Η μαθητεία και η κάθε δουλειά απαιτεί πειθαρχεία. Δεν είναι εύκολο σε κάθε σου στιγμή να υποδύεσαι έναν άλλον άνθρωπο, υπάρχουν άμυνες, είναι επώδυνο.

Δεν είναι άντε πάμε και γελάμε όπως νομίζει ο κόσμος. Είναι μια οδυνηρή εμπειρία η διαδικασία. Το ότι εμπιστεύεσαι την ψυχή σου σε έναν σκηνοθέτη, έναν παραγωγό, γιατί το αντικείμενο της δουλειάς σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Οπότε η κακοποίηση πονάει διπλά. Είναι πολύ εύκολο να παρεκκλίνει η προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα και να γίνει κακοποίηση. Είναι μια λεπτή γραμμή».

Η Ελένη Ράντου φοβήθηκε ότι τρελαίνεται όταν κατάλαβε ότι έχει κατάθλιψη. «Με τα χρόνια κατάλαβα ότι ήταν πολύ χρήσιμο και όταν έκανα μια κουβέντα με μια στιχουργό μου είπε ότι είναι στοιχείο ωριμότητας. Αυτό που με δίδαξε είναι ότι αν δεν τη φοβηθείς και την κάνεις εργαλείο μπορεί να σου μάθει σοφά πράγματα».

«Δεν γίνεται να είσαι γυναίκα και να μην ταχθείς με το μέρος της χειραφέτησης σου»

Η Ελένη Ράντου παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Τηλεθεατή και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου.

Η γνωστή ηθοποιός που συμμετέχει στην σειρά «Ζακέτα να πάρεις» αναφέρθηκε επίσης στο αν ο κόσμος έχει «υποκύψει» στα προγράμματα χαμηλής ποιότητας αλλά και στον χώρο της τηλεόρασης.

-«Μποναμάς» το να βρίσκει ο ηθοποιός αξιοπρεπείς παραγωγές στην ΤV;

«Σπάνιο πολύ, στις μέρες μας. Τα κανάλια έχουν χάσει την επαφή τους με τη μυθοπλασία. Οι υπεύθυνοι πια δεν ξέρουν να την κάνουν. Δεν ξέρουν το είδος. Είδος πολύ σύνθετο και δύσκολο. Εκπαιδεύτηκαν στα realities και στις αντιγραφές. Δεν είναι εύκολο το πρωτότυπο πρόγραμμα».

-Ο κόσμος έχει «υποκύψει» στα προγράμματα χαμηλής ποιότητας και δεν διακρίνει το πάθος και το μεράκι;

«Ο κόσμος, ειδικά φέτος με την καραντίνα, που είναι αναγκασμένος να κλείνεται μέσα, καταναλώνει δυστυχώς τα πάντα. Έχει εθιστεί στο κουτσομπολιό και αυτό κανιβαλίζεται. Θεωρώ ότι η τηλεόραση του προσφέρει άπλετα αυτόν τον κανιβαλισμό, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν κρίνω από την κόρη μου και τις παρέες της, κάποιοι νέοι της έχουν γυρίσει την πλάτη»

-Πώς διαχειρίζεστε τη θύελλα αποκαλύψεων από το χώρο της τέχνης, που σαρώνει, όμως, και όλη την ελληνική κοινωνία;

«Δεν γίνεται να είσαι γυναίκα και να μην ταχθείς με το μέρος της χειραφέτησης σου. Οι καταγγελίες που έγιναν, αφορούν στην πραγματικότητα όλους τους χώρους και όλες τις καταχρήσεις εξουσίας. Είναι υγιές, μπαίνουν όρια και να ακούγονται και ΟΧΙ».

-Επιβραβεύεται η κατάχρηση εξουσίας;

«Το σύστημα αναγνωρίζει σαν δικά του παιδιά αυτούς που κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Αυτούς που δεν έχουν καμία αναστολή στο να επιτύχουν το στόχο τους, και τους επιβραβεύει. Στο αξιακό σύστημα της εξουσίας, η αναλγησία είναι προτέρημα».

-Ένας άνθρωπος τι κερδίζει και τι χάνει μεγαλώνοντας;

«Μόνο κερδίζει, νομίζω. Η ζωή είναι σπουδαίο δώρο, Κι όσο τη ζεις, σου χαρίζει σπουδαία εφόδια. Αρκεί να μη μιζεριάζεις και να μπορείς να τα εκτιμήσεις».