Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου για τον θάνατο της αδερφής της - «Την έχασα μέσα σε...»

«Τα τελευταία 8 χρόνια η ζωή μου ήταν πολύ δύσκολη»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου για  τον θάνατο της αδερφής της - «Την έχασα μέσα σε...»

Και ενώ έχει περάσει ένας χρόνος ακριβώς από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για να ξεκινήσει το ελληνικό metoo (θυμηθείτε την πρώτη επίσημη καταγελία) η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αφηγείται και άλλα δύσκολα σημεία της ζωής της στο DownTown, με πιο τραγικό αυτό του θανάτου της αδερφής της.

Όσο πειθαρχημένη και εκπαιδευμένη, λόγω αθλήματος, και αν είναι η Σοφία Μπεκατώρου, έχει αδύναμες στιγμές και σίγουρα σαν άνθρωπος και αυτή λυγίζει.

Η αναφορά στην οικογένειά της, έτσι και αλλιώς, αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα, μιας και αγωνίζεται για τις κόρες και τον πατέρα της. Πόσο μάλλον την «ρίχνει» η αναφορά στην αδερφή της , που πέθανε το 2015, από κακρκίνο στον εγκέφαλο μέσα σε διάστημα 8 μηνών.

Σοφία Μπεκατώρου

Η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για την οικογένειά της

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στην οικογένεια σου;

Τώρα ως μητέρα δύο παιδιών, μονογονεϊκή οικογένεια, και τον πατέρα μου που ζει μαζί μας για να μπορώ να τον φροντίζω αφού δεν υπάρχει κάποιος άλλος, δεν έχω πολύ χρόνο για τον εαυτό μου. Η οικογένεια μας έχει περάσει δύσκολα χρόνια. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η ζωή μου είχε πολλά δυσάρεστα γεγονότα. Είμαι όμως πολύ τυχερή γιατί έχω δύο παιδιά τα οποία με καταλαβαίνουν, με στηρίζουν και περνάμε όμορφα μαζί.

Στην καθημερινότητα επιδιώκω να έχουμε μια αληθινή επαφή όπου θα βλέπουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζω, αλλά και το πώς τα διαχειρίζομαι. Προσπαθώ να μιλάμε για όλα.

Μίλησες για δύσκολες στιγμές στην οικογένεια σου. Αναφέρεσαι στο χαμό της αδελφής σου;

Η αδελφή μου αρρώστησε το 2015 από καρκίνο στον εγκέφαλο και μέσα σε οκτώ μήνες πέθανε. Τότε σταμάτησα την Ολυμπιακή προετοιμασία για να είμαι στο πλευρό της. Λίγο πριν πεθάνει μου είπε ότι θέλει να επιστρέψω πίσω να αγωνιστώ. Έκανα μία προσπάθεια με νέο συναθλητή για την πρόκριση και πήραμε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μόλις επέτρεψα από την πρόκριση, της το είπα και μετά εκείνη απεβίωσε. Τους επόμενους τέσσερις μήνες ο τρόπος να ισορροπήσω ήταν αποκλειστικά να κάνω ιστιοπλοΐα. Στο Ρίο ήμουν η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος, κάτι πολύ σημαντικό για όλες τις αθλήτριες και συνειδητοποίησα για μία ακόμα φορά πόσο μόνος είναι ένας ι αθλητής μέσα σε έναν αγώνα.

Στην προετοιμασία μας σε μια ολυμπιακή κατηγορία που ήταν καινούργια δεν είχαμε κρατική βοήθεια ούτε καν σε διαδικαστικά θέματα. Οι υψηλών επιδόσεων αθλητές είναι δυστυχώς μόνοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ένα χρόνο μετά έφυγε και η μητέρα μου. Δεν είναι εύκολη η ζωή, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες.

Το να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας μας βοηθά να καταλαβαίνουμε τι έχει αξία πραγματικά. Είναι άσχημο να μην εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες και τα χαρίσματα μας.

Οι δηλώσεις της Μπεκατώρου για τον σάλο με τον Πετρούνια

Η Σοφία Μπεκατώρου ενώ μιλά στο περιοδικό DownTown για το #MeToo, για το δικό της τραύμα και για τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια που προκάλεσαν αίσθηση και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς δεν περίμενε κανείς τέτοια τοποθέτηση από το πρόσωπο του.

Οι δηλώσεις της:

Πως σχολιάζεις ότι γνωστοί αθλητές, όπως για παράδειγμα ο Λευτέρης Πετρούνιας, έχουν κάνει άστοχες δηλώσεις σε δημόσιες τοποθετήσεις τους;

Ως εν ενεργεία επιφανείς αθλητές έχουν πολλούς οπαδούς και γι΄ αυτό υπάρχει ευθύνη στο πως τοποθετούνται. Ως αθλητές δεν εκπαιδευόμαστε στο πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να τοποθετούμαστε δημόσια με βάση την ευθύνη μας και όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα οι αθλητές να προσέχουν τη λένε επειδή είναι πρότυπα νέων παιδιών. Σημασία βέβαια δεν έχει να φαινόμαστε καλοί αλλά η εκπαίδευση που λαμβάνουμε να είναι ουσιαστική. Να θέτει ερωτήματα, προβληματισμούς και απαντήσεις.

Αυτό που διακρίνω περισσότερο είναι το πόσο βαθιά στερεοτυπική είναι είναι ακόμα η κοινωνία μας, που ούτε καν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς λέμε. Είναι θλιβερό να απαιτούμε να βγει κάποιος να καταγγείλει με προϋπόθεση να είναι πρωταθλητής. Το κίνημα #metoo θέλει και το 5χρονο παιδί που πήγε στο γυμναστήριο και το σύρανε από τα μαλλιά επειδή δεν έκανε καλά την κωλοτούμπα να μπορεί να παραπονεθεί. Έχουμε ανάγκη αυτό το παιδί να μπορεί να μιλήσει στους γονείς του και μετά αυτός ο προπονητής να τιμωρηθεί ή να αποσυρθεί.

Δε θέλουμε να μιλούν μόνο οι καταξιωμένοι. Θέλουμε να έχουν όλοι φωνή. Η βία και τα δικαιώματα δεν αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, αφορούν όλους μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει 1.000.000 followers και άλλος έχει μηδέν. Δε σημαίνει πως ο ένας έχει λιγότερα δικαιώματα από τον άλλο. Δεν είμαστε τέλειοι αλλά μπορούμε να τα πάμε καλύτερα χωρίς τάσεις εκδίκησης και χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο.