Μπέσσυ Μάλφα: «Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι...» - Φανερά ενοχλημένη η ηθοποιός με το προεδρικό διάταγμα

«Ήθελα δέκα χρόνια για το πτυχίο»

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Μπέσσυ Μάλφα: «Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι...» - Φανερά ενοχλημένη η ηθοποιός με το προεδρικό διάταγμα

Το πρωίτης Δευτέρας (20/2) στην ψυχαγωγική εκπομπή «Πάμε Δανάη» προβλήθηκαν οι δηλώσεις που έκανε η Μπέσσυ Μάλφα. Η γνωστή ηθοποιός, που ήταν ο λόγος που ο σύζυγος της Γεράσιμος δέχτηκε έναν ρόλο (δείτε εδώ τον ρόλο) έδωσε στην εκπομπή του MEGA, μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Πιο συγκεκριμένα, η ηθοποιός μίλησε για τα παιδιά της, τον πολυαγαπημένο σύζυγο της, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, αλλά και το προεδρικό διάταγμα για τους ηθοποιούς, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Οι δηλώσεις της Μπέσσυ Μάλφα για τον προεδρικό διάταγμα και όχι μόνο

«Δεν ήταν το πιο ευχάριστο που μου συνέβη όταν τα παιδιά μου είπαν πως θα ασχοληθούν με την καλλιτεχνία. Έχει ανασφάλεια αυτό το επάγγελμα. Ο γιος μου δεν έχει καμία σχέση με τα καλλιτεχνικά, θέλει να σπουδάσει αστροφυσική. Το όνομά μου είναι Παναγιώτα Βασιλόπουλου. Επειδή σπούδαζα στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και δεν επιτρεπόταν να δουλεύω, αλλά ήδη δούλευα ως χορεύτρια, χρησιμοποίησα το όνομα της μητέρας μου», είπε αρχικά η Μπέσσυ Μάλφα.

Η Μπέσσυ Μάλφα είπε στη συνέχεια: «Δεν δέχομαι αυτό που συμβαίνει τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς εκπαιδευόμαστε από 6 χρονών. Ήθελα δέκα χρόνια για το πτυχίο, πως μπορεί αυτό να ισοδυναμεί με απολυτήριο Λυκείου; Δεν μπορώ να πιστέψω πως στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και το θέατρο συμβαίνει αυτό».

Για τον σύζυγό της, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, η Μπέσσυ Μάλφα είπε: «Θυμάμαι το πρώτο ραντεβού με τον Γεράσιμο. Περπατούσα στο δρόμο, πήγαινα να πάρω λεωφορείο και τελικά ήπιαμε καφέ μαζί. Ήταν πολύ τιμητικό, τον είχα δει στις ταινίες του Αγγελόπουλου. Μικρές διαφωνίες έχουν υπάρξει στη σχέση μας, είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες. Μπορεί αρχικά να φαίνεται πιο εσωστρεφής ο Γεράσιμος, αλλά αντιδρά σε κάποιες καταστάσεις με οποίο κόστος. Εγώ θα το σκεφτώ».

Κλείνοντας, η Μπέσσυ Μάλφα ανέφερε: «Οι άλλοι νομίζουν πως επειδή είμαι ευχάριστος τύπος και χαρούμενη, ανοιχτή και φωτεινή, μπορούν να παραβιάσουν τα όρια μου. Όχι, έχω όρια. Συνήθως εγώ λέω του Γεράσιμου στις δουλειές “αυτό καντο” και εκείνος μου λέει “όχι, μην το κάνεις”. Φοβάμαι το χρόνο όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά σε κάθε ηλικία ανακαλύπτεις καινούργιες χαρές. Το κίνητρό μου είναι η ίδια η ζωή».

Τι λέει το προεδρικο διατάγμα για τους ηθοποιούς και τα πτυχία τους

Όπως αναφέρει, το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, τα προσόντα διορισμού στους κλάδους ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ειδικότητα ΠΕ Θεατρικών Σπουδών) και ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών ή ΔΕ Θεάτρου) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη λυκειακή και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκαθαρίζει ότι για τυχόν καλλιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου σε θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) (π.χ. ΤΕ Θεάτρου που δεν υπάρχει στο νέο προσοντολόγιο) δεν επέρχεται ουδεμία δυσμενής μεταβολή (π.χ. υποβιβασμού εκπαιδευτικής κατηγορίας). Επίσης, καλλιτέχνες ΤΕ κατηγορίας κλάδων που υπάρχουν στο νέο προσοντολόγιο (π.χ. ΤΕ Κινηματογραφικών Σπουδών), οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με βάση το νέο π.δ. (π.χ. πτυχίο ΤΕΙ) επίσης δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου προσοντολογίου και αντιστοιχίζονται κανονικά στον νέο κλάδο ΤΕ Κινηματογράφου.

Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτική, αν όχι πολιτικάντικη στάση» στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως τονίζει, «το άρθρο 79 του νόμου 4481/2017 που ο ίδιος επικαλείται, όχι μόνο δεν επέλυσε το πρόβλημα αλλά το επέτεινε, καθώς αναγνώρισε διακριτό καθεστώς μόνο στους σπουδαστές δραματικών σχολών που έλαβαν δίπλωμα έως τις 10 Ιουνίου του 2003, παγιώνοντας έτσι μία ανισότητα μεταξύ των καλλιτεχνών που παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Τέλος, σημειώνει ότι το νέο Π.Δ. δεν καταλαμβάνει τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.