Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

SOS!

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

Συναγερμός στην αγορά με επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά που τρώμε μαζί και πλαστικά! Όσα πρέπει να γνωρίζετε... Τι ισχύει για τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό -και σίγουρα προκαλεί ανησυχία- αλλά είναι μια πραγματικότητα: το πλαστικό αποτελεί πλέον… μέρος της διατροφής μας. Διαβάστε παρακάτω...

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας ανακάλυψαν μικροσκοπικά ίχνη πλαστικών σε όλα τα δείγματα κοπράνων που ανέλυσαν.

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών. Είτε χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς σε διάφορα προϊόντα, είτε προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών στο περιβάλλον.

Τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων επιδρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα ή συμβάλλοντας στην μεταφορά τοξικών χημικών και παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα.

Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι βασική αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα.

«Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της και επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό, ότι τα πλαστικά τελικά φθάνουν στο ανθρώπινο έντερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής. «Αυτό», πρόσθεσε, «γεννά ιδιαίτερη ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει, ιδίως για τους ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις.

Τα πιο μικρά σωματίδια μικροπλαστικών είναι ικανά να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, ακόμη και στο ήπαρ. Πρέπει πλέον να κάνουμε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία».

Εκτιμάται ότι το 2% έως 5% όλων των πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και να επιστρέφουν στους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά στο στομάχι τους. Σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών έχουν ανιχνευθεί στους τόνους, στους αστακούς και στις γαρίδες.

Σπαταλάτε τρόφιμα; Τότε καταστρέφετε τον πλανήτη

Δεν πρέπει να σπαταλάτε τα τρόφιμα!

Με αφορμή μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που έριξε για μια ακόμα φορά φως στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η σπατάλη φαγητού, εστιάζουμε στο πρόβλημα, την κοινωνική του διάσταση και ορισμένες ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό και την επίλυσή του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην «Journal of Cleaner Production», αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή, επεξεργασία, τις επιλογές των καταστημάτων και γενικότερα σε όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας.

«Λαχανικά είναι, δεν είναι μοντέλα»

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το 1/3 των φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην Ευρώπη (περίπου 50 τόνοι δηλαδή) δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των super market γιατί δεν πληρούν τις αισθητικές προδιαγραφές. Αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η «φρενίτιδα» που επικρατεί γύρω από την επίτευξη της τέλειας παραγωγής δεν έχει νόημα και αυτό πρέπει να περάσει και στη συνείδηση των καταναλωτών.

Μια «χτυπημένη» ντομάτα, πιο ώριμα φρούτα ή ένα όχι και τόσο ομοιόμορφο λαχανικό δεν έχουν διαφορετική γεύση από τα τέλεια ομοειδή τους. «Λαχανικά είναι εξάλλου, δεν είναι μοντέλα», όπως έχει στο παρελθόν αναφέρει και ο γνωστός τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος. «Η συγκέντρωση των ανθρώπων σε μεγάλες πόλεις και η συνεχής επιθυμία τους για κατανάλωση περισσότερων και διαφορετικών τροφίμων είναι αυτά που τελικά οδηγούν στην δημιουργία εκατοντάδων τόνων φαγητού που πετιέται στα σκουπίδια. Πας σε ένα σούπερ μάρκετ και απαιτείς να υπάρχουν τα πάντα διαθέσιμα, ολόφρεσκα και γυαλισμένα όπως τα βλέπεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου. Αυτόματα λοιπόν οδηγείς το κατάστημα να πετάξει τις μαυρισμένες μπανάνες και να απορρίπτει τα φρούτα που έχουν στίγματα ή ένα λίγο πιο αντισυμβατικό σχήμα. Οι καθημερινές μας επιλογές είναι αυτές που ευθύνονται για την σπατάλη των τροφίμων και είναι στο χέρι μας να τις αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε πιο δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες», είπε στο Olivemagazine.gr.

Τα τελευταία χρόνια, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία έχει νομοθετηθεί η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου αναγκάζοντας τα super market να μην πετούν στα σκουπίδια τροφές που για οποιονδήποτε λόγο δεν πωλούνται αλλά να τις προσφέρουν προς αξιοποίηση. Ωστόσο, τι γίνεται με το ρόλο τους στην ουσιαστική αλλαγή της νοοτροπίας των «καλομαθημένων» καταναλωτών που αναζητούν και επιλέγουν απόλυτα συμμετρικά τρόφιμα από τα τελάρα του μανάβικου σνομπάροντας το «χτυπημένο» πορτοκάλι ή μήλο, τη «μαυρισμένη» μπανάνα, το λαχανικό με την ελαφρά ρυτιδωμένη, λιγότερο σφιχτή και γυαλιστερή σάρκα; Δεν μπορεί, ενώ αναζητούμε νέες γευστικές εμπειρίες και χειροκροτούμε την καινοτομία και τους ανθρώπους που την επιδιώκουν, την ίδια στιγμή να προσπερνάμε στο μανάβικο ένα «άσχημο» καρότο ή μια πολύ ζουμερή ντομάτα γιατί δεν συνάδουν με τα αισθητικά μας πρότυπα. Αυτές οι συνήθειες οδηγούν σε ντάνες τροφίμων σε κάδους σκουπιδιών super market που μεταμεσονύχτια ανασκάπτονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Αυτό όμως είναι η κοινωνική επέκταση, και αποτελεί μέρος άλλου προβλήματος την επίλυση του οποίου αναλαμβάνουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κοινωφελείς οργανώσεις. Σε ελληνικό έδαφος, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», ένας οργανισμός αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού και παράλληλα να αυξήσουν την επισιτιστική προσφορά στη χώρα. «Σκοπός του Μπορούμε είναι η μείωση της σπατάλης του φαγητού και η αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα. Ο πρώτος πυλώνας δράσεών μας αφορά στη διάσωση και προσφορά περισσευούμενου φαγητού προς κοινωφελείς φορείς σε κάθε επίπεδο της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από το χωράφι και τις λαϊκές αγορές, μέχρι κάθε είδους εταιρείας τροφίμων, χώρου εστίασης, εταιρικής και ιδιωτικής εκδήλωσης και γενικότερα κάθε σημείο με περισσευούμενο φαγητό και τρόφιμα. Ο δεύτερος πυλώνας δράσεων μας αφορά στη συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το θέμα της σπατάλης τροφίμων και ειδικά η ενημέρωση των μαθητών κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Από την έναρξη της λειτουργίας μας, στο Μπορούμε έχουμε “σώσει” περίπου 30 εκατομμύρια μερίδες φαγητού και έχουμε ενημερώσει πάνω από 15.000 παιδιά για τη μείωση της σπατάλης του φαγητού» αναφέρει ο κος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», μιλώντας στο Olivemagazine.gr

Αξιόλογη πρωτοβουλία ήταν το «ΜΕ-ΝΟΥ για 5.000» που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοτζιά πριν λίγα χρόνια, όπου εθελοντές μαγείρεψαν μπριάμ για 5000 άτομα με «άσχημα» λαχανικά. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποτελεί μέρος της διεθνούς εκστρατείας «Feeding the 5000» και είναι μέρος μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων, που έχουν διοργανωθεί σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Όουκλαντ, το Ναϊρόμπι και η Βαρσοβία. Σε ελληνικό έδαφος επίσης αξιόλογη δουλειά γίνεται από τα μέλη της Troo Food, μιας κολεκτίβας που με διάφορες δράσεις ενθαρρύνει την υπεύθυνη και σκεπτόμενη κατανάλωση φαγητού.

ΠΗΓΗ athensmagazine.gr