Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να είναι παράγοντας υπογονιμότητας; O ειδικός απαντά!

Δες τι λέει ο γυναικολόγος του ΥΟU Weekly

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός είναι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά στη γονιμότητα, επηρεάζοντας τόσο τη σύλληψη, όσο και την έκβαση μιας εγκυμοσύνης. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν να προβούν προληπτικά σε σχετικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν οι συγκεκριμένες αιτίες υπογονιμότητας.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με το θέμα μαζί με όλα όσα πρέπει να κάνει μια γυναίκα προληπτικά. (δες και για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής; Τι συστήνουν οι ειδικοί;)

Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να συνδέεται με την υπογονιμότητα; Τι λέει γι' αυτό το ειδικός;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι από τους πρώτους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να είναι αιτία υπογονιμότητας στη γυναίκα γι' αυτό και οι γυναικολόγοι τον λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

ευτυχισμένο ζευγάρια αγκαλιάζεται
Unsplash

Τις περισσότερες φορές υπάρχει υποδιάγνωση του υποθυρεοειδισμού και κυρίως του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού κατά τον οποίο δεν επηρεάζονται οι ορμόνες του θυρεοειδούς παρά μόνο παρατηρείται μία ήπια αύξηση της TSH, η οποία πολλές φορές είναι μέσα στα θεωρητικά «φυσιολογικά όρια».

Σε μία γυναίκα η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης η TSH θα πρέπει να έχει τιμές κάτω από 2.5 μIU/mL, ενώ αν υπάρχουν σημεία θυρεοειδίτιδας, όπως αυξημένα θυρεοειδικά αντισώματα, η τιμή της TSH θα πρέπει να είναι ακόμη πιο χαμηλή (< 1.5 μIU/mL) ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες τεκνοποίησης.