Τι ώρα πρέπει να ξυπνάμε το πρωί; Βάλε το ξυπνητήρι σου σωστά την επόμενη φορά

Για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Εάν είστε από αυτούς που έχουν πειστεί ότι το να ξυπνάτε νωρίς το πρωί είναι μια αφύσικη συνήθεια που επιβάλλεται από μια "σκληρή" κοινωνία, η οποία μας αναγκάζει να ακολουθούμε απάνθρωπους ρυθμούς ζωής, να ξέρετε ότι πλανάσθε... ανάμεσα στις κουβέρτες!

Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συμφωνούν ότι ο ύπνος αργά το πρωί μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιόδους ευερεθιστότητας και χαμηλά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας. Λοιπόν, το ερώτημα είναι: Τι ώρα πρέπει να ξυπνάμε το πρωί;

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να ξυπνήσουμε το πρωί;

Σύμφωνα με τον Δρ Pratik Gopani, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους, τον διαβήτη και την ενδοκρινολογία, η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσετε το πρωί ανακαλύπτεται με βάση το ρολόι του σώματός σας, τον τρόπο ζωής σας και τις συνθήκες της υγείας σας: «Σε γενικές γραμμές, το ιδανικό θα ήταν να ξυπνάμε μεταξύ 6 και 8 το πρωί, γιατί αυτό το διάστημα το σώμα ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό μας κύκλο ύπνου-αφύπνισης», εξηγεί η Gopani.

ξυπνητήρι
Unsplash

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε κάθε βράδυ;

Γενικά, οι 8 ώρες ύπνου τη νύχτα θεωρούνται πολύ καλές, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη η ηλικία και ο τρόπος ζωής. Σε πρακτικό επίπεδο, ο ιδανικός αριθμός είναι αυτός που μας επιτρέπει να σηκωθούμε το πρωί νιώθοντας φρέσκοι και ξεκούραστοι και όχι... κατάκοποι - γιατί, υπάρχουν και 5 αθώοι λόγοι που σε κάνουν να νιώθεις έτσι!

Σύμφωνα με τον Δρ Pujan Parikh, σύμβουλο στο HN Reliance Foundation Hospital στη Βομβάη, ο πιο πρακτικός τρόπος για να καθορίσετε την ώρα που πρέπει να πάτε για ύπνο είναι να μετρήσετε αντίστροφα από την ώρα που πρόκειται να ξυπνήσετε το πρωί.

Έτσι, για παράδειγμα, αν πρέπει να σηκωθείτε στις 6 το πρωί, καλό θα ήταν να μην πάτε για ύπνο αργότερα από τις 10 το βράδυ.

Τι θα συμβεί αν ξυπνήσουμε αργά;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το γεγονός ότι το να ακολουθεί κανείς ακανόνιστα ωράρια στον ύπνο του έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενική του υγεία, δεδομένου ότι αυτή η "συνέπεια" προκαλεί τη διακοπή του κιρκάδιου ρυθμού, που, όπως είπαμε, είναι το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου.

alarm
Unsplash

Όταν κάποιος ξυπνά αργά, όπως εξηγεί ο Gopani, «διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών και σε διαταραχές της διάθεσης. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που οδηγεί σε υπέρταση και έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο προσβολής από διάφορες ασθένειες».

Επιπλέον, ο καθυστερημένος ύπνος αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και προκαλεί μεταβολικά προβλήματα, οδηγώντας σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Η σημασία της διατροφής για να ξεκινήσει καλά η μέρα

Εκτός από την τήρηση των σωστών ωραρίων στον ύπνο, μεγάλη σημασία παίζει και η διατροφή, προκειμένου να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Οπότε οι καλές επιλογές πρωινού έχουν μεγάλη σημασία. Είναι απαραίτητο να δίνουμε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός:

πρωινό υγιεινό
Unsplash

«Ένα ισορροπημένο πρωινό βασισμένο σε υδατάνθρακες βραδείας πέψης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως πλιγούρι βρόμης ή ψωμί ολικής αλέσεως εγγυάται συνεχή απελευθέρωση ενέργειας, χωρίς υπάρχει αύξηση της ινσουλίνης», λέει η Dr. Gopani. Επιπλέον, η ενσωμάτωση πηγών πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί ή τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι αναγκαία.

Don't Στα δημητριακά που είναι φουλ στη ζάχαρη, στα γλυκά και στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αλλά και στις περισσότερες ενεργειακές μπάρες, που μπορεί πρόσκαιρα να μας δώσουν ενέργεια, αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας μάς κάνουν να πεινάμε περισσότερο!