Διαταραχές ύπνου: Οι 5 ερωτήσεις με τις περισσότερες αναζητήσεις στην Google και οι απαντήσεις

Για να λύσεις όλες σου τις απορίες σχετικά με την αϋπνία

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram@streetstyleparis
instagram@streetstyleparis

Η Ευρώπη ζει αυτήν τη στιγμή μια πραγματική επιδημία αϋπνίας. Το 15%-20% του πληθυσμού πάσχει από αυτό και το πρόβλημα αυξάνεται συνεχώς. Εάν έχεις κι εσύ πρόβλημα με την αϋπνία, ξέρεις καλά πόσο εξουθενωτική μπορεί να είναι:

Ο ανεπαρκής ύπνος όχι μόνο επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες και τρόπου ζωής, αλλά και σε αύξηση των επιπέδων του στρες. Μακροπρόθεσμα, η αϋπνία συνδέεται με προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις έως υπέρταση, από κατάθλιψη έως διαβήτη.

Η ιδανική λύση είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε να αναζητούμε απαντήσεις στο Google. Παρακάτω, δες τις απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις σχετικά με τις διαταραχές ύπνου με τις περισσότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο.


5 πιο συχνές ερωτήσεις στην Google για την αϋπνία και οι απαντήσεις

Πώς μπορώ να κοιμηθώ πιο γρήγορα;

Αυτή η ερώτηση έχει κατά μέσο όρο 215.000 αναζητήσεις ανά μήνα παγκοσμίως. H απάντηση βρίσκεται στη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. «Η μελατονίνη που εκκρίνεται από την επίφυση, επηρεάζεται αρνητικά από ασυνεπή πρότυπα ύπνου. Το ξύπνημα και ο ύπνος σε διαφορετικές ώρες μπορεί να μπερδέψει τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι του σώματος, το οποίο ρυθμίζει την απελευθέρωση μελατονίνης.

Εάν δεν έχεις έναν σταθερό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, το σώμα δεν ξέρει πότε να απελευθερώσει την ορμόνη». Το μυστικό είναι να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ανεξάρτητα αν είναι Σαββατοκύριακο ή όχι.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απελευθέρωση μελατονίνης έχει να κάνει με τις οθόνες της τηλεόρασης, των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων. Επομένως, απόφυγε την χρήση τους τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για ύπνο. Επιπλέον, δεδομένου ότι το απόλυτο σκοτάδι σε ένα δωμάτιο βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, φρόντισε να σβήνεις το φως.

Πόσο ύπνο χρειάζομαι;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση – η οποία έχει κατά μέσο όρο 105 χιλιάδες μηνιαίες αναζητήσεις παγκοσμίως – βρίσκεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του επιπέδου υγείας. Ενώ ένα νεογέννητο θα πρέπει να κοιμάται περισσότερες ώρες από όσες περνά ξύπνιο, τα παιδιά μεταξύ 13 και 18 ετών χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου.

«Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα. Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο χρειάζεσαι ύπνο, γιατί αλλάζουν τα πρότυπα ύπνου. Είναι σύνηθες για τους ηλικιωμένους να κοιμούνται πιο ελαφρά, να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Τι είναι η υπνική παράλυση;

«Η υπνική παράλυση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν διακόπτεται ο ύπνος REM, συνήθως όταν ξυπνάς ή κοιμάσαι», είναι η απάντηση σχετικά με αυτήν την ερώτηση, η οποία έχει 90.000 παγκόσμιες αναζητήσεις κάθε μήνα.

«Είναι ακίνδυνο και μερικοί άνθρωποι το βιώνουν μόνο μία ή δύο φορές στη ζωή τους». Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, το αίσθημα παράλυσης: Νιώθειςμια προσωρινή αδυναμία να κινηθείς και να μιλήσεις, ακόμη και να ανοίξεις τα μάτια σου, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό σε όλο αυτό.

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;

Το θέμα των 89.900 αναζητήσεων το μήνα, αυτή η ερώτηση μπορεί να έχει μόνο υποκειμενικές απαντήσεις. Είναι απαραίτητο κάθε μεμονωμένη περίπτωση να αξιολογείται από γιατρό, αλλά υπάρχουν «μερικοί γενικοί παράγοντες για τους οποίους πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν.

Οι κυριότεροι είναι το στρες και το άγχος και ακολουθεί η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Εάν πίνεις αρκετά και παρατηρήσεις ότι η ποιότητα του ύπνου σου δεν είναι η καλύτερη, θα πρέπει να μειώσεις την πρόσληψη ή σταματήσεις εντελώς το αλκοόλ. Όσον αφορά στην κατανάλωση καφεΐνης, καλό θα ήταν να την αποφεύγεις το βράδυ.

Πώς θα ξανακοιμηθώ όταν ξυπνάω στη μέση της νύχτας;

Προσπάθησε να μείνεις ξύπνιος, όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο είναι η απάντηση σε μια ερώτηση που γίνεται πάνω από 100.000 φορές μηνιαίως στην Google. Το γνωστικό-συμπεριφορικό πρόγραμμα του Hugh Selsick, ιδρυτή και διευθυντή ενός από τα πιο διάσημα εξειδικευμένα κέντρα για την αϋπνία στο Λονδίνο, συνιστά να σηκωθείς από το κρεβάτι.

Εάν μετά από ένα τέταρτο δεν μπορείς να χαλρώσεις, να καθίσεις σε μια καρέκλα σε ένα άλλο δωμάτιο (μην ξαπλώσεις) και να διαβάσεις κάτι ή να ακούσεις μουσική μέχρι να νιώσεις ότι νυστάζεις ξανά. Τότε πήγαινε στο κρεβάτι. Αν πάλι δεν κοιμηθείς μέσα σε ένα τέταρτο, σήκω ξανά και κάνε την ίδια διαδικασία. Είναι ενοχλητικό αλλά αποτελεσματικό.