Ιός HPV: Μεταδίδεται κατά την επαφή & τι μέτρα μπορείς να πάρεις για να προφυλαχτείς;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Ο ιός HPV ή αλλιώς ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στον κόσμο, που μολύνουν το δέρμα και τους βλεννογόνους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η συγκεκριμένη λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και μπορεί να προκαλέσει αρκετές βλάβες, ανάλογα με τον τύπο του ιού.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με τον HPV και πώς μπορείς να προφυλαχτείς από τη μόλυνση. (δες και για τη διατροφή & τη γονιμότητα: Υπάρχουν τροφές που την ενισχύουν & βοηθούν στη σύλληψη;)

Ιός HPV: Μεταδίδεται κατά την επαφή & τι μέτρα μπορείς να πάρεις για να προφυλαχτείς; Δες τι λέει γι' αυτό ο ειδικός

O HPV ή αλλιώς ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ο μόνος ιός που σχετίζεται με την ανάπτυξη κάποιου τύπου καρκίνο. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ η εγκατάστασή του γίνεται κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, όπου ανάλογα με τον τύπο του ιού μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

ζευγάρι αγκαλιάζεται πάνω στο κρεβάτι
Pexels

Συγκεκριμένα, ο ιός HPV έχει πάνω από 150 στελέχη χωρίς όμως όλα να δημιουργούν καρκινογέννεση με το 80% των γυναικών να είναι φορέας κάποιου στελέχους, από τις οποίες μόνο το 0,2% θα εμφανίσει κάποιο τύπο καρκίνου. Τις περισσότερες φορές οι βλάβες σε πρώιμο στάδιο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, σε προχωρημένες όμως καταστάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο και αίμα κατά την επαφή λόγω της τοπικής φλεγμονής, που μπορεί να παρουσιάσει η ενεργοποίηση του ιού.

Οι κονδυλωματώδεις βλάβες, που κάποια στελέχη του ιού ενδέχεται να παρουσιάσουν (τα πιο αθώα συνήθως στελέχη του ιού), μπορεί να εμφανιστούν εκτός από τον τράχηλο και εξωτερικά του αιδοίου αλλά και περιπρωκτικά. Ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τον ιο HPV είναι ο εμβολιασμός καθώς η χρήση προφυλακτικού δεν καλύπτει πλήρως από τον ιό αφού πολλά σημεία παραμένουν εκτεθειμένα, π.χ όρχεις.