Χάπι της επόμενης ημέρας: Πόσο ασφαλές είναι & πόσο συχνά μπορείς να το πάρεις για να εμποδίσεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Pexels
Pexels

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια δοκιμασμένη επιλογή που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο προκειμένου να εμποδίσουν με ασφάλεια μια ανεπιθύμητη κύηση στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήθηκε η κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος.

Με το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορείς να διακόψεις μια υφιστάμενη εγκυμοσύνη αλλά μόνο να την εμποδίσεις. Γι' αυτό και η λήψη του είναι πολύ σημαντικό να γίνεται πολύ άμεσα- μετά από την επαφή για την οποία είχες αμφιβολία- προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά για το χάπι της επόμενης ημέρας και πόσο ασφαλής είναι στη λήψη του. (δες και για την κατάψυξη ωαρίων, ποια είναι τα πλεονεκτήματά της & πότε πρέπει να γίνεται)

Χάπι της επόμενης ημέρας: Πόσο ασφαλές είναι & πόσο συχνά μπορείς να το πάρεις για να εμποδίσεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;

Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει αρκετή ποσότητα της ορμόνης προγεστερόνη και έχει σαν στόχο να προλάβει μια πιθανή εγκυμοσύνη σε περίπτωση που υπάρξει σεξουαλική επαφή «αυξημένου κινδύνου».

χάπια σε ένα ποτήρι
Pexels

Επιστημονικά, το χάπι της επόμενης μέρας θεωρείται ότι δεν κρύβει κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας. Παρόλα αυτά, μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Ακόμη το χάπι μπορεί να προκαλέσει έντονη αδιαθεσία η οποία ενδεχομένως να κρατήσει πάνω από μια μέρα. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα συμπτώματα είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Πρόσφατες έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση της γονιμότητας με τη λήψη του χαπιού. Θα πρέπει φυσικά να τονιστεί ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης αλλά μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης καθώς δεν έχει μέγιστη αντισυλληπτική ικανότητα όπως το αντισυλληπτικά χάπια ή το ενδομήτριο σπείραμα. Σε κάθε περίπτωση πριν το πάρεις θα πρέπει να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.