To βλέπουμε συχνά σε κήπους αλλά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιακή ανεπάρκεια - Το φυτό που πρέπει όλοι να προσέχετε

Και το ξέρετε όλοι!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
pixabay
pixabay

Όμορφα και καλά είναι τα φυτά, ωστόσο μόνο για τα τα βλέπουμε, να τα μυρίζουμε και να ομορφαίνουν το χώρο τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό. Αρκετά όμως από αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, ακόμη και να φέρουν το θάνατο.

Δεν έχουν σχέση με το feng shui (δείτε ένα που λένε πως φέρνει γρουσουζιά στο κρεβάτι) αλλά καθαρά με την υγεία και το πόσο επικίνδυνα είναι τα φύλλα τους και το υγρό τους.

Αυτό το φυτό που έχουν πολλοί προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι και θάνατο

Ο λόγος για την Πικροδάφνη!

Πικροδάφνη
pixabay

Το φυτό αυτό (Nerium oleander) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχυστεί με την μαγειρική δάφνη, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Είναι ένα φυτό αρκετά συχνό στη φύση και πολλές φορές το βρίσκουμε σαν καλλωπιστικό σε κήπους. Η πικροδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει εως και τα 4m. Ξεχωρίζει από τα λευκά η ροδόχρωμα άνθη του και τα φύλλα του, που είναι μακρόστενα (λογχοειδή) σκούρα και σκληρά, με χαρακτηριστικές εγκάρσιες παράλληλες γραμμώσεις. Το φυτό αυτό το βρίσκουμε κατά μήκος ρεμάτων η χειμάρρων σε ξηροθερμικές περιοχές. Επίσης είναι πολύ συχνό καλλωπιστικό είδος οπότε πολύ πιθανόν να το βλέπουμε σε κήπους μέσα σε πόλεις.

Η κατανάλωση ακόμα και ενός φύλλου αρκεί για να προκαλέσει θάνατο σε μικρά παιδιά και μεγαλύτερες δόσεις για ενήλικες. Συγκεκριμένα οι τοξικές ιδιότητες του φυτού οφείλονται στον γαλακτώδη χυμό του που περιέχει την ουσία ολεανδρίνη. Η ουσία αυτή δρα ως καρδιακό γλυκοσίδιο, αναστέλλωντας τις αντλίες Na-K των μύων της καρδιάς. Αυτό προκαλεί μια σειρά από φυσιολογικές δυσλειτουργίες που τελικά οδηγούν στην συσσώρευση ασβεστίου στα μυοκύτταρα και την ισχυρή σύνδεση των ινιδίων ακτίνης και μυοσίνης. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει την καρδιακή συστολή και μπορεί να προκαλέσει από αρρυθμία μέχρι και θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επαφή του χυμού με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει:

  • Φουσκάλες
  • Ερεθισμό
  • Πόνο

Η κατανάλωση του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Διαταραχές της όρασης
  • Ταχυκαρδία
  • Καρδιακή δυσλειτουργία
TAGS