Νίκος Μπάρκουλης: Τι είναι η νόσος Crohn από την οποία πάσχει! Τα συμπτώματα και πώς να την αναγνωρίσετε!

Μπορεί να θεραπευτεί; Δείτε αναλυτικά...

Νίκος Μπάρκουλης: Τι είναι η νόσος Crohn από την οποία πάσχει! Τα συμπτώματα και πώς να την αναγνωρίσετε!

Συγκλόνισε με την εξομολόγηση του, ο γιος του Ανδρέα Μπάρκουλη, Νίκος, για τη νόσο Crohn από την οποία πάσχει.

Ο ίδιος, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη «Μετά τα μεσάνυχτα» και έκανε μια φοβερή αποκάλυψη! Διαβάστε παρακάτω...

Συγκεκριμένα ο Νίκος Μπάρκουλης τόνισε: «Μου είχε σταματήσει την ανάπτυξη και έχανα μόνο κιλά συνέχεια. Δεν έπαιρνα. Είχα πόνους απίστευτους και ζαλάδες. Έχασα την Α’ Γυμνασίου. Τώρα θα τελείωνα. Ούτε από το κρεβάτι δεν μπορούσα να σηκωθώ, από πόνους αδυναμία και κούραση. Αφυδατωνόμουν.

Ο Ανδρέας και ο Νίκος Μπάρκουλης

Στο Γυμνάσιο δεν μου έδωσαν καν την ευκαιρία να πάω να δώσω εξετάσεις, επειδή είμαι ο Μπάρκουλης. Θεωρούσαν πως η μάθησή μου ήταν ελλιπής. Είχαμε όλα τα χαρτιά. Α’ Γυμνασίου ήταν, τι τους πείραζε;

Τώρα την έχω ξεπεράσει. Ξεκίνησε στα 11 μου. Σιγά-σιγά ανέβαινε. Το καταλάβαινα, αλλά δε μίλαγα στη μαμά μου για να μην την αγχώνω. Μάνα είναι μία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μπάρκουλης.

Τι είναι η νόσος του Crohn - Ποια είναι τα συμπτώματα

Τι είναι η νόσος του Crohn;


Η νόσος του Crohn είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάζει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου, στον ειλεό. Η νόσος Crohn επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να υπάρχουν υγιή τμήματα εντέρου μεταξύ των τμημάτων που έχουν προσβληθεί (τμηματική εντερίτιδα). Η νόσος επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη, τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας πόνο της κοιλιάς και διάρροια στον ασθενή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;


Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, διάρροια και απώλεια βάρους. Οι ασθενείς με ενεργό νόσο Crohn συχνά νοιώθουν πολύ κουρασμένοι και σε εξάρσεις της νόσου να έχουν και πυρετό. Η αναιμία που συχνά παρουσιάζουν συμβάλει στην κούραση.

Μία μικρή μερίδα ασθενών με νόσο του Crohn υποφέρει από τις λεγόμενες εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου, δηλαδή επεισόδια ή φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Πως γίνεται η διάγνωση;


Η νόσος Crohn μπορεί να υποβόσκει σε κάποιον νέο ενήλικα, ο οποίος εμφανίζει διάρροια, πόνους στην κοιλιά και απώλεια βάρους, συμπτώματα που μπορεί να διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες. Οι συνήθεις εξετάσεις αίματος είναι πιθανό να δείξουν αναιμία και γενικότερα ενδείξεις φλεγμονής. Η διάγνωση της νόσου Crohn γίνεται κυρίως με κολονοσκόπηση (αν το πρόβλημα είναι στο παχύ έντερο ή στον τελικό ειλεό), ή με ειδική απεικόνιση του λεπτού εντέρου με μαγνητική τομογραφία (μαγνητική εντερογραφία) αν πάσχει το λεπτό έντερο. Με την κολονοσκόπηση ο γιατρός είναι σε θέση να πάρει μικρά κομματάκια εντέρου (βιοψίες) και να τα στείλει για εξέταση στον παθολογοανατόμο ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Η οικογένεια Μπάρκουλη

Είναι η νόσος Crohn μια χρόνια ασθένεια;


Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση που έρχεται και φεύγει, δηλαδή μπορεί ένας άρρωστος να είναι εντελώς καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή να παρουσιάσει υποτροπή και συμπτώματα της αρρώστιας.

Από την στιγμή που κάποιος παρουσιάζει ένα επεισόδιο της νόσου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει άλλο ένα στο μέλλον. Για πόσο καιρό θα είναι κάποιος εντελώς καλά και πότε θα παρουσιάσει υποτροπή δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν ελάχιστα επεισόδια σε όλη τους την ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, έχουν συνέχεια συμπτώματα.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου Crohn;


Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο Crohn. Είναι ωστόσο δυνατός ο ικανοποιητικός έλεγχος της νόσου με φαρμακευτικούς κυρίως παράγοντες. Υπάρχει μια ποικιλία φαρμακευτικών ουσιών που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στην οξεία φάση της νόσου καθώς και στη διατήρηση των διαστημάτων ύφεσης της νόσου, δηλαδή των διαστημάτων χωρίς συμπτώματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική θεραπεία της νόσου Crohn πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη λόγω του μεγάλου φάσματος των εκδηλώσεων της νόσου στον κάθε ασθενή. Η συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου πρέπει πάντα να βασίζεται σε εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους.

Πότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά η νόσος Crohn;


Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την τελευταία επιλογή στη νόσο Crohn, ωστόσο είναι αναγκαία σε εμφάνιση επιπλοκών από τη νόσο, κυρίως απόφραξη ή διάτρηση. Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, αν και πιο απαιτητική, είναι σήμερα πλέον εφικτή και στη χειρουργική της νόσου Crohn.