Κάντο τώρα: Δες τη γλώσσα σου στον καθρέφτη και αν είναι έτσι τρέξε στον γιατρό!

Προσοχή σε όλους!

Κάντο τώρα: Δες τη γλώσσα σου στον καθρέφτη και αν είναι έτσι τρέξε στον γιατρό!

Προσοχή μεγάλη, δείτε στον καθρέφτη τη γλώσσα σας και αν έχει ορισμένα σημάδια θα πρέπει να τρέξετε αμέσως στον γιατρό!

Η γλώσσα δείχνει πολλά για την υγεία σας!

Το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, όταν κάτι δεν πάει καλά και μπορούμε να μάθουμε πολλά!

1. Αν η γλώσσα σας έχει σχισμές

Μια σχισμή στη μέση της γλώσσας μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης. Αν παρατηρήσετε σχισμές στη γλώσσα σας, πιθανόν να είναι ακίνδυνο και είναι γενετικά κληρονομικό. Αν παρατηρήσετε ότι μια σχισμή, συνοδεύεται από ανεξήγητο οίδημα προσώπου ή χείλους, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδι μιας σπάνιας ασθένειας, που αποκαλείται σύνδρομο Melkersson-Rosenthal.

2. Αν η γλώσσα έχει παχιά, λευκή επικάλυψη, σαν τυρί κρέμα (ίου)

Μια παχιά λευκή επικάλυψη στη γλώσσα είναι σημάδι λοίμωξης από ζυμομύκητες. Εμφανίζεται συχνά σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να το εμφανίσουν και άτομα που φοράνε σιδεράκια, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό ή λαμβάνουν αντιβίωση. Αν έχετε κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε το γιατρό σας για φαρμακευτική αγωγή.

3. Αν έχετε πληγές στη γλώσσα σας

Αν δαγκώσετε τη γλώσσα σας μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος. Η ακριβής αιτία εμφάνισης των ελκών είναι άγνωστη, αλλά το άγχος και οι όξινες τροφές μπορούν να χειροτερέψουν τα πράγματα. Αν οι πληγές δεν εξαφανιστούν σε δύο εβδομάδες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Τα έλκη μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

4. Αν η γλώσσα σας έχει κυματιστές γωνίες

Αν οι άκρες της γλώσσας είναι κυματιστές, μπορεί να σημαίνει ότι η γλώσσα είναι πρησμένη. Το πρήξιμο προκαλεί πίεση στα δόντια, δημιουργώντας εγκοπές. Συνήθως προκύπτει όταν συμβαίνει παράλληλα κάτι άλλο στον οργανισμό, όπως αλλεργίες, πρόβλημα με θυρεοειδή, πυρετός ή αφυδάτωση. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τι το προκαλεί.

5. Αν η γλώσσα σας είναι ροζ και έχει κάποια μικρά εξογκώματα…

Αν έχετε τέτοια γλώσσα, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα! Τα μικρά εξογκώματα καλούνται θηλές. Πιάνουν την τροφή και κάνουν την κατάποση πιο εύκολη. Περιέχουν τους γευστικούς κάλυκες, που χάρη σε αυτούς καταλαβαίνουμε τη γεύση των τροφών.

6. Αν η γλώσσα σας έχει λευκές κηλίδες…

Οι λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στις άκρες ή στη βάση της γλώσσας μπορεί να είναι σημάδια λευκοπλακίας, μια αντίδραση σε μακροχρόνιο ερεθισμό της γλώσσας. Ο συνεχής ερεθισμός προκαλεί τα κύτταρα της προσβεβλημένης περιοχής να πολλαπλασιάζονται περισσότερο από το σύνηθες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες. Δεν είναι πάντα ανησυχητικό, αλλά μπορεί να είναι έναυσμα για ανάπτυξη καρκίνου. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να το ελέγξετε.

7. Αν η γλώσσα σας είναι κόκκινη και έχετε πυρετό

Αν η γλώσσα πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα και συνοδεύεται με υψηλό πυρετό, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό. Μπορεί να είναι σημάδι οστρακιάς ή της νόσου Kawasaki, που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Η νόσος Kawasakior είναι μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 8 ετών. Αν το παιδί σας έχει τέτοια συμπτώματα, επισκεφτείτε αμέσως γιατρό.

Καρκίνος στη γλώσσα: Τα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Ο καρκίνος της γλώσσας ονομάζεται επίσης στοματοφαρυγγικός καρκίνος. Ποια είναι τα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου της γλώσσας είναι το πλακώδες ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στο πρόσθιο μέρος της γλώσσας είτε στη βάση της, δηλαδή στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στο φάρυγγα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου στη γλώσσα είναι τα εξής:

– Κόκκινο ή λευκό «μπάλωμα», σαν κηλίδα, που δεν φεύγει από τη γλώσσα

– Επίμονος πονόλαιμος

– Έλκος (πληγή) ή εξόγκωμα στη γλώσσα που δεν φεύγει

– Πόνος κατά την κατάποση

– Επίμονο μούδιασμα στη στοματική κοιλότητα

– Ανεξήγητη αιμορραγία της γλώσσας που δεν οφείλεται σε τραυματισμό

– Πόνος στο αφτί (σπανιότερα)

Να σημειωθεί πως τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποια άλλη, λιγότερο σοβαρή πάθηση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να προκύψει έγκυρη και ασφαλής διάγνωση.

Καρκίνος στο πλαϊνό τμήμα της γλώσσας

Καρκίνος κάτω από τη γλώσσα.