Πίνεις ελληνικό καφέ; Βάλε μέσα κανέλα και σώθηκες - Μυστικό της γιαγιάς

Το έκαναν οι γιαγιάδες μας για αυτό ζούσαν πολλά χρόνια!

Πίνεις ελληνικό καφέ; Βάλε μέσα κανέλα και σώθηκες - Μυστικό της γιαγιάς

Σου έχουμε το μυστικό της γιαγιάς με την κανέλα στον ελληνικό καφέ! Αν τον πίνεις γενικά σαν καφέ, βάλε μέσα το μπαχαρικό και σώθηκες. Έχει άπειρα οφέλη και ιδιότητες που σχεδόν κανείς δεν ξέρει. Είσαι έτοιμη να τις μάθεις όλες;

Η κανέλα είναι ένα φθηνό μπαχαρικό και έχει μια γλυκιά γεύση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά κανέλα και το καλύτερο είναι να την καταναλώνετε το πρωί στον καφέ σας.

Αν δες ξέρεις το γιατί... ιδού:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού του κανέλα σε ζεστό καφέ είναι αρκετό για το σώμα για να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα βακτήρια.

Διεγείρει τον εγκέφαλο

Βελτιώνει τη μνήμη, σας κρατά σε εγρήγορση και είστε ποιο συγκεντρωμένοι πλέον.

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης

Η τακτική χρήση της κανέλας μπορεί να σας προστατεύσει από διαβήτη και τη χοληστερίνη. Μπορεί να χρειάζεστε μόνο 6 γραμμάρια ανά ημέρα.

Μειώνει τους πόνους της περιόδου

Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που έχουν επώδυνο έμμηνο κύκλο πρέπει να προσθέτουν περισσότερη κανέλα στα ποτά και τα τρόφιμα τους.

Βελτιώνει την κυκλοφορία και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Ένα ζεστό ρόφημα, για παράδειγμα πίνοντας καφέ με ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα, θα μπορέσετε να ανακτήσετε την ενέργειά σας και θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους που έχουν πάντα κρύα πόδια και χέρια.

Η κανέλα ταιριάζει με οποιοδήποτε καφέ, καπουτσίνο, ελληνικό, ακόμη και με σοκολατούχο γάλα, ή τσάι. Αν σου μείνει κανέλα, κάνε και μια σουσαμόπιτα να συνοδεύσεις τον καφέ σου. Έχουμε συνταγή από την Αργυρώ

Μην το παρακάνεις με την κανέλα στον καφέ - Έχει παρενέργειες

Το μεγάλο πρόβλημα με την κανέλα κασσία είναι ότι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, μια αντιπηκτική ουσία που όμως είναι τοξική για το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες και προκαλεί καρκίνο στα ζώα (πρόκειται για μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα και μπαχαρικά και μυρίζουν σαν φρέσκο άχυρο).

Ο αμερικανικός οργανισμός Food and Drug Administration έχει απαγορεύσει την κουμαρίνη ως αρωματικό πρόσθετο από το 1954 ενώ το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Council of the European Communities) έθεσε το 1988 ως ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε κουμαρίνη τα 2 mg ανά κιλό στα διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά. Βάσει νεωτέρων στοιχείων, το 2008, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority) έθεσε ως μέγιστη συνιστώμενη Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (TDI) το 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άνθρωπος 60 κιλών μπορεί να καταναλώνει μέχρι 6 mg κουμαρίνης την ημέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να ξεπεράσει εύκολα το ανώτατο όριο; Η κασσία περιέχει κατά μέσο όρο 3 γραμμάρια κουμμαρίνης ανά κιλό (3 mg ανά γραμμάριο) ενώ έχουν βρεθεί και δείγματα που περιείχαν 10 γραμμάρια ανά κιλό – μια τσεχική μελέτη βρήκε περιεκτικότητα 2,6-7 γραμμάρια ανά κιλό σε εξήντα δείγματα. Συνεπώς με 2 γραμμάρια κασσία ένας άνθρωπος 60 κιλών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης κουμαρίνης, και μπορεί να το έχει ξεπεράσει. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 4,25 γραμμάρια σκόνης κασσία και από 5,5 μέχρι 12 mg κουμαρίνη, άρα είναι στο όριο και πιθανότατα το ξεπερνά. Ένα μικρό παιδί βάρους 15 κιλών φτάνει στο όριο καταναλώνοντας 0,5 γραμμάρια.

Να σημειωθεί ότι ενώ η κασσία περιέχει κουμαρίνη μέχρι και 1% (συνήθως 0,4-0,8%), η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει μόνο ίχνη της ουσίας, περίπου 0,004% αν και νεότερες μελέτες βρήκαν περιεκτικότητα 0,017%. Λόγω αυτών των διαφορών, μόνο η κασσία έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, να σημειωθεί ότι ακόμα και το ίδιο δέντρο μπορεί να δώσει σημαντική διαφορά, συνεπώς δεν υπάρχει σταθερή σύγκριση για τα δύο είδη. Μια μελέτη σε 91 δείγματα στη Γερμανία έδειξε ότι η σκόνη κασσίας είχε κατά μέσο όρο 63 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης ενώ η αντίστοιχη διαφορά στα ξυλάκια κανέλας ήταν 18 φορές.

Για να περιοριστεί η πρόσληψη κουμαρίνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μια κατευθυντήρια γραμμή για τη μέγιστη περιεκτικότητά της στα τρόφιμα αρτοποιίας. Μέχρι 50 mg ανά κιλό στα εποχιακά και 15 mg ανά κιλό στα καθημερινά. Για τα επιδόρπια το όριο είναι 5 mg ανά κιλό. Μια μελέτη του 2014 στη Δανία εξέτασε 74 τρόφιμα τα οποία περιείχαν κανέλα και βρήκε ότι ξεπερνούσαν τα ευρωπαϊκά όρια σχεδόν κατά 50%.

Είναι σαφές, ότι κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να εκδηλώνει αλλεργία στην κανέλα.