Σε αφορά: Τι "κρύβεται" πίσω από το περίεργο ντύσιμο των παιδιών;

Τι δείχνει;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σε αφορά: Τι

Ένα παιδί μπορεί να εκφράζεται μέσα από το ντύσιμο. Μπορεί πίσω από αυτό να κρύβονται και άλλα πράγματα που για εμάς δεν είναι εύκολο να τα αντιληφθούμε. Τι "κρύβεται" λοιπόν πίσω από ένα περίεργο ντύσιμο;

Και αν μέχρι κάποια ηλικία οι επιλογές ρούχων και παπουτσιών είναι στη δική σας διακριτική ευχέρεια, καλό είναι να γνωρίζετε πως όταν μεγαλώσουν τα παιδιά σας, θα έχουν τη δική τους άποψη στις αγορές ενδυμάτων. Υπάρχουν παιδιά που τους αρέσει το περίεργο/εκκεντρικό ντύσιμο, είτε αυτό έχει να κάνει με το σχέδιο και το στυλ ή απλά και μόνο με το χρώμα.

Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα που εκφράζοντα μέσω του μαύρου χρώματος. Ενα είναι το σίγουρο, υπάρχουν συγκεκριμένες εξηγήσεις για το γεγονός αυτό:

Όσα "κρύβονται" πίσω από ένα περίεργο ντύσιμο - Γιατί το κάνουν τα παιδιά;

  • Τα έντονα και περίεργα χρώματα εντυπωσιάζουν τα παιδιά, σε σημείο να θέλουν να αγοράσουν ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια μόνο και μόνο από αυτό. Μια λογική εξήγηση γι’ αυτό είναι πως μπορεί να επηρεάζονται από τους σούπερ ήρωες και τα κόμικς που βλέπουν στην τηλεόραση, με τα οποία και ταυτίζονται. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή που στα περισσότερα κοριτσάκια αρέσει το κόκκινο χρώμα. Πολύ απλά τους θυμίζει την Μίνι Μάους.
  • Σε δεύτερο επίπεδο, το να φορέσουν κάτι που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο, εξασφαλίζει στο μυαλό τους ότι θα δουν σίγουρα τα άλλα παιδιά αυτό που αγόρασε και θα ζηλέψουν. Γιατί, ως γνωστόν, τα παιδιά είναι ανταγωνιστικά! Δεν μπορεί, θα έχετε ακούσει έστω και μια φορά το παιδί σας να λέει πως το τάδε ρούχο ξετρέλανε τους φίλους του ή ακόμα πως ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια θα το πάρει κάποιος από την τάξη του.
  • Σίγουρα και το γούστο παίζει ρόλο. Αυτό που για ένα παιδί είναι εκκεντρικό και κακόγουστο, για ένα άλλο είναι ξεχωριστό και σπάνιο με θετικό πρόσημο.
  • Πολλές φορές τα παιδιά δεν διαλέγουν ένα εκκεντρικό ρούχο επίτηδες. Γνωρίζουν τους κανόνες ευπρέπειας -όσο μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο-, απλά συχνά απολαμβάνουν τις αντιδράσεις των γύρω τους και κυρίως των μεγάλων. Το να συζητά για το ντύσιμό τους ένας μεγάλος, σημαίνει πως τους έχει δώσει σημασία και αυτό είναι κάπως... τεράστιο στα μάτια τους.
  • Η εμμονή σε συγκεκριμένα χρώματα, ακόμα κι αν ο συνδυασμός τους δεν είναι ό,τι καλύτερο, μπορεί απλά να υποδηλώνει ποια είναι τα αγαπημένα χρώματα του παιδιού. Σκεφτείτε σε αυτή την περίπτωση και τους δικούς σας ενυματολογικούς συνδυασμούς, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να αντιγράφουν τα πάντα από τους γονείς τους.
  • Τέλος, κάποια ρούχα/παπούτσια/εξαρτήματα καταμαρτυρούν τι θέλει να γίνει το παιδί όταν μεγαλώσει. Πώς λοιπόν να του φανεί περίεργο αν βάζει όποτε μπορεί μερικά από αυτά; Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το παιδί σας και να του υποδείξετε κάποιους γενικούς κανόνες ντυσίματος. Ισως να έχει μπερδευτεί και να είναι απαραίτητη και η κατεύθυνση κάποιου ειδικού.

Οταν το παιδί σας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα:

● Η έντονη διαφοροποίηση του παιδιού από την πλειονότητα των υπολοίπων δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη στην πράξη, ακόμα και αν είναι με θετικό πρόσημο. Το παιδί βγαίνει άθελά του από την ασφάλεια του συνόλου και στοχοποιείται με διάφορους τρόπους από τους συνομηλίκους του.

● Επειδή ακριβώς νιώθει ανασφάλεια στο να ξεχωρίζει, προσπαθεί ασυνείδητα να ακολουθεί τις επιλογές των πολλών για να γίνει αρεστό. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντέξει τις διάφορες «ταμπέλες» που του αποδίδουν με κυνισμό τα άλλα παιδάκια.

● Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνει στήριξη από εσάς και τόνωση της αυτοπεποίθησής του για να μη νιώθει άβολα αν διαφοροποιείται αρνητικά από τον μέσο όρο και όμορφα όταν ξεχωρίζει με θετικό τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχει να ντρέπεται για κάτι και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στο μυαλουδάκι του!

● Οταν εκδηλώνει προβληματισμό ή απογοήτευση για τη διαφορετικότητά του, δώστε του να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν προτερήματα και ελαττώματα, τα οποία πρέπει να δεχτούμε εφόσον δεν επιδέχονται αλλαγής. Και αυτό σε αφορά. Πώς προστατεύουμε τα παιδιά την περίοδο της γρίπης;

ΠΗΓΗ TV24