Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Τα νέα μέτρα του lockdown

Τι ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού, κωδικούς και απαγόρευση κυκλοφορίας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Τα νέα μέτρα του lockdown

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την εξειδίκευση των μέτρων που θα εφαρμοστούν από αύριο, ημέρα Πέμπτη, που η Αττική μπαίνει σε σκληρό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η απόφαση για lockdown στην Αττική ελήφθη εξαιτίας δύο δεδομένων: της αύξησης των νοσηλειών και των μεταλλάξεων του ιού. «Η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού» υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης, ζήτησε ωστόσο να μην γίνεται κατάχρηση.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 τις καθημερινές και από τις 18:00 έως τις 05:00 τα Σαββατοκύριακα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αποκωδικοποίησε, συγκεκριμένα, τα εξής:

- Μάσκα υποχρεωτική σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους
- Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00 καθημερινές, 18:00-05:00 Σαββατοκύριακα
- SMS στο 13033 για όλες τις μετακινήσεις
- Δεν αλλάζει ο κωδικός 6 για άθληση - Ισχύει η μετακίνηση εντός όλης της περιφέρειας - Δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Τα νέα μέτρα του lockdown

Στο μεταξύ, έγινε εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου!

Σαρηγιάννης - κορωνοϊός: «Στην κορύφωσή του το 3o κύμα θα φτάσει κοντά στο Πάσχα»

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με το τρίτο κύμα κορωνοϊού, το οποίο, αν δεν ληφθούν κι άλλα μέτρα, θα κορυφωθεί κοντά στο Πάσχα.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά και εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα.

«Είναι σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσον θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε.