Lockdown: Ανοίγουν την Δευτέρα τα πολυκαταστήματα

Αλλάζει το όριο των ατόμων

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Lockdown: Ανοίγουν την Δευτέρα τα πολυκαταστήματα

Συνεχίζεται η σταδιακή άρση του lockdown στη χώρα μας, με τον γενικό γραμματέα εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να ανακοινώνει πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ πως την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί συνεχίζουν τις κινήσεις τους προκειμένου να λειτουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η αγορά, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η απόφαση για το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων στο lockdown

«Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν και μεγάλα πολυκαταστήματα τα οποία λειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο και δεν είναι είναι εμπορικά κέντρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχουν αλλαγές ως προς τον αριθμό ατόμων που μπορούν να δεχτούν τα καταστήματα. «Φύγαμε από το πλαφόν των 20 ατόμων στα καταστήματα. Πλέον υπάρχει ένα όριο που θα διαμορφώνεται με βάση τα τετραγωνικά. Δηλαδή έως 500 τετραγωνικά μέτρα ισχύει ο συντελεστής 1 ανά 25 τετραγωνικά αυτό θα δώσει την δυνατότητα και σε επιχειρήσεις με μεγάλους ενιαίους χώρους να μπορέσουν να λειτουργήσουν με μια βιωσιμότητα».

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Λυκείου

Μετά από αρκετό καιρό εκτός θρανίων, οι μαθητές του Λυκείου, επέστρεψαν στο σχολείο, μετά απόφαση της κυβέρνησης που ελπίζει πως τα self test θα βοηθήσουν στο να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να γίνει με όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά την λειτουργία των σχολείων, είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • Χρήση αντισηπτικών,
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
    ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά. Να σημειώσουμε πως, άνοιξε η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα των self tests.

Η διαδικασία αν το self test είναι αρνητικό

Στην περίπτωση που το self test βγει αρνητικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο.

Οι μαθητές θα επιδεικνύουν -και δεν θα παραδίδουν- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση επίσης μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.

Lockdown σχολεία self tests

Η διαδικασία αν το self test είναι θετικό

Στην περίπτωση που το test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Ώσπου να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).