Κορωνοϊός: Τα σημερινά 28/5 κρούσματα της χώρας μας

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Τα σημερινά 28/5 κρούσματα της χώρας μας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.190. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.442.963 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 375 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 134.546 (3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.784 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 63 (47.01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 71 (52.99%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.679 ασθενείς.

Κορωνοϊός κρούσματα

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή -10.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 85 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ φημολογείται πως πρόκειται να έχουμε νέα μέτρα από Σεπτέμβρη.

Εξωτερική φωτογραφία: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εσωτερική φωτογραφία: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οριστικό τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας - Ποιοι θα πρέπει να την φορούν υποχρεωτικά

Οριστικοποιήθηκε πλέον και επίσημη η άρση της χρήσης μάσκας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από την 1η Ιουνίου. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική μέσα στην αίθουσα για όλες τις εξετάσεις (δείτε εδώ πότε ξεκινούν Πανελλαδικές και εξετάσεις).

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων και ευχαριστίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία.

Κορωνοιος - Σχολεία

Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες έχει “φρενάρει” ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η χώρα μας παραμένει σε μια πολύ καλή επιδημιολογική φάση, γεγονός που αποτελεί το “εισιτήριο” για τη χαλάρωση της μάσκας σε ορισμένους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί όπως κάνουν σαφές οι ειδικοί ότι η κατάργηση της μάσκας σημαίνει ότι καταργείται η υποχρεωτικότητα και όχι “πετάμε τη μάσκα”, κάτι εντελώς διαφορετικό. Η σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ειδικά όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Οι λεγόμενοι σκληροί πανδημικοί δείκτες θυμίζουν τον πρώτο καιρό της πανδημίας, πριν … σαρώσουν οι παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον. Ειδικότερα, οι νέοι θάνατοι χθες ανήλθαν σε 21, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν πέσει στους 167 ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 100 ημερησίως. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται σε 111 ασθενείς.

H κάλυψη των απλών κλινών covid είναι στο 26,11% ενώ των ΜΕΘ covid στο 40,26%, με αποτέλεσμα πλέον τις μονάδες Υγείας να απασχολούν περισσότερο τα non covid περιστατικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες ημέρες η πτώση των δεικτών είναι πιο μικρή, γεγονός όμως λογικό για τους επιστήμονες καθώς ήδη η πανδημία στην Ελλάδα έχει αποκλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν τη “βάση” για να βγει η μάσκα από εσωτερικούς χώρους λιγότερο επικίνδυνους όπως είναι οι εργασιακοί. Η εισήγηση των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία και χώρους με συγχρωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση η άρση του μέτρου θα είναι για το διάστημα του καλοκαιριού όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που βρίσκονται επί της ουσίας σε αναστολή. Από το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν όλα καθώς θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η χώρα μας θα βιώσει ξανά “κύμα”.

Οπως λένε μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το τι ακολουθεί σε επίπεδο πανδημίας τους επόμενους μήνες το δείχνει η νότια Αφρική η οποία μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και καταγράφει αύξηση κρουσμάτων. Ηδη οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Ομικρον έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε πρόσφατη αναφορά του να μην αποκλείει την κυριαρχία τους στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας εκτίμησε ότι η BA.5 αντιπροσώπευε ήδη περίπου το 37% των θετικών κρουσμάτων στις 8 Μαΐου 2022. Επίσης, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της BA.5 προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ότι θα είναι κυρίαρχη στην Πορτογαλία στις 22 Μαΐου.

Παράλληλα, το φθινόπωρο, η αλλαγή του καιρού ο οποίος ψυχραίνει καθώς και η μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προστασία από τον εμβολιασμό αλλά και τη νόσηση θα έχει εξασθενίσει, ευνοούν την αύξηση των μολύνσεων κορωνοϊού.