Παραλλαγή Κένταυρος: "Επέλαση" του ιού από το φθινόπωρο και μετά - Ο Σαριγιάννης προειδοποιεί

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της 4ης δόσης

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Παραλλαγή Κένταυρος:

Γνωρίζαμε για την ύπαρξη αυτής της παραλλαγής, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, ωστόσο δεν είχαμε θεωρήσει ως τώρα ότι εκτός από τον κορωνοϊό, θα αποτελεί και αυτή τόσο μεγάλο πρόβλημα μελλοντικά, όπως ανέφερε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής μηχανικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, ενώ την χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Όσα υποστήριξε στην ΕΡΤ ο καθηγητής για την παραλλαγή Κένταυρος

«Η Κένταυρος περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» δήλωσε στην ΕΡΤ για την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και συνέχισε...
«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας»

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό».

Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη - Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος μίλησε το πρωί της Τρίτης 19/7 ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης για την μετάλλαξη «Κένταυρος» και τη διασπορά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος της Όμικρον 5 «που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι «ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου σε δύο μήνες. «Έχει υπολογιστεί ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το 7ο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο καθηγητής Γενετικής ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή ο Κένταυρος υπερκαλύπτει την Όμικρον 5 στην Ινδία όπου πρωτοεμφανίστηκε. Κρούσματα επίσης καταγράφονται στην Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι σε έξαρση.

Όπως είπε οι χώρες που ανταγωνίζονται τουριστικά την Ελλάδα (Ιταλία, Μάλτα) έχουν φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που αγγίζουν το 98%. Και όπως είπε από επίσημα στοιχεία γνωρίζουν οι ειδικοί ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να κολλήσουν 5 φορές περισσότερο από τους εμβολιασμένους, έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.