Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στη Μητρόπολη ο Αντώνης Σαμαράς

Η στιγμή που η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποχαιρετά τον νονό της

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στη Μητρόπολη ο Αντώνης Σαμαράς

Τεράστια είναι η ουρά έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου λίγο πριν γίνει η εξόδιος Ακολουθία. Μάλιστα, πριν από λίγο πέρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του.

Επίσης, η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απαίτησε ήδη φόρο τιμής από τους επίσημους προσκεκλημένους ενώ είναι αρκετά συγκινημένη, μιας και σήμερα αποχαιρετά τον νονό της. Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί, η πολιτικός έφτασε στη Μητρόπολη βαθύτατα συγκινημένη προκειμένου να πει το τελευταίο αντίο στον 83χρονο άλλοτε μονάρχη (δείτε εδώ live βίντεο από το λαϊκό προσκύνημα).

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Αντώνης Σαμαράς και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Αντώνης Σαμαράς και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Αυτή είναι η περιουσία του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Τον Οκτώβριο του 1998 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε ως παραδεκτό λόγο το περιουσιακό σκέλος της προσφυγής και όχι τα υπόλοιπα παραπέμποντας την υπόθεση σε νέο τμήμα με νέα σύνθεση. Τον Νοέμβριο του 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του πρώτου άρθρου του Πρώτου Πρωτοκόλλου ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία αποδόθηκαν 13,7 εκατομμύρια ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Να σημειωθεί ότι στην προσφυγή ο τέως βασιλιάς και τα υπόλοιπα μέλη υπολόγιζαν την βασιλική περιουσία σε 161 εκατομμύρια ευρώ.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου επισήμαναν στο υπόμνημά τους ότι για το ύψος της αποζημίωσης πρέπει να συνεκτιμηθούν τρία κρίσιμα στοιχεία:

  • Ο Κωνσταντίνος και τα μέλη της οικογενείας του είναι απλοί πολίτες ιδιώτες, χωρίς προνόμια και με αυτή την παραδοχή η περιουσία πρέπει να αποτιμηθεί αποκλειστικώς σε χρήμα.
  • Οι αιτούντες δεν έχουν καταβάλει φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο από κτήσεως της επίδικης περιουσίας.
  • μεγάλο μέρος των εκτάσεων των επίμαχων κτημάτων είναι δασικά και ως τέτοια έχουν μικρή εμπορική αξία, εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων αξιοποίησής τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Κωνσταντίνος διεκδικούσε πίνακα του Τζορτζ Σκοτ και άλλα αντικείμενα τα οποία, όμως, σύμφωνα με φορτωτικές που προσκόμισε η ελληνική πλευρά είχαν μεταφερθεί με τα κοντέινερ από το Τατόι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς του 1991. Αυτό αποκάλυψε πως ο Κωνσταντίνος ψευδόταν και προκάλεσε θυμηδία στους δικαστές.

Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου ο τέως βασιλιάς έλαβε ως αποζημίωση 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003. Το Ελληνικό Κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό από τον προϋπολογισμό "φυσικών καταστροφών", θέλοντας να κάνει έναν πολιτικό υπαινιγμό, και εξέδωσε το σχετικό πιστωτικό εκκαθαριστικό από τη ΔΟΥ Αχαρνών ως κατά τόπον αρμόδια, με το σκεπτικό ότι τελευταίος τόπος διαμονής του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα ήταν τα Ανάκτορα στο Τατόι. Ο Κωνσταντίνος, στη συνέχεια, αφού παρέλαβε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου το ποσό, ανήγγειλε τη δημιουργία του Ιδρύματος «Άννα - Μαρία» με έδρα το Λιχτενστάιν ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα όμως οι δραστηριότητες του ιδρύματος δεν έχουν γίνει γνωστές.