Ιωάννης Μελισσανίδης: Η αποκάλυψη για τον προσανατολισμό στην προσωπική του ζωή και ο θάνατος που τον "τσάκισε"

Η συγκλονιστική εξομολόγηση

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ιωάννης Μελισσανίδης:  Η αποκάλυψη για τον προσανατολισμό στην προσωπική του ζωή και ο θάνατος που τον

Στην κάμερα της εκπομπής «Έλα χαμογέλα» παραχώρησε συνέντευξη ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Μεταξύ άλλων ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, έκανε μια αποκάλυψη για τον προσανατολισμό στην προσωπική του ζωή, ενώ μίλησε και για το θάνατο που τον «τσάκισε».

Εκτός αυτών μίλησε για την ενασχόλησή του με τη γυμναστική, το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Ατλάντα.

«Πριν τρεις εβδομάδες ανακάλυψα ότι υπάρχει εδώ και 17 χρόνια οδός με το όνομά μου. Έχω ακόμα το ρεκόρ ως ο νεότερος χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστορία της ελληνικής γυμναστικής και είμαι μέσα στους τρεις νεότερους της παγκόσμιας γυμναστικής. Ακόμα θυμάμαι τα πάντα από τη μέρα που κέρδισα το χρυσό στην Ατλάντα.

Έκανα την προσευχή μου κι έβαλα και άκουσα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο και Μαρία Κάλλας. Το χρυσό μετάλλιο το έχω σε θυρίδα γιατί κάποιοι αθλητές έχουν πέσει θύματα κλοπής. Από τα εφτά μου κατάλαβα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη γυμναστική. Το είδα στην τηλεόραση και είπα ότι θέλω να πετάξω σαν τον Ίκαρο. Με τα χρόνια, η αγάπη που λαμβάνω από τον κόσμο πολλαπλασιάζεται. Δεν βλέπω τους παλιούς μου αγώνες στο youtube»

Η αποκάλυψη για τον προσανατολισμό στην προσωπική του ζωή και ο θάνατος που τον «τσάκισε»

Έχω υποστεί bullying για το σεξουαλικό προσανατολισμό μου. Δεν τους αφήνεις να σε κοροϊδέψουν, το είχα πει κιόλας ότι δεν μάσησα, τους μάσησα. Ποιος έχει το δικαίωμα να σου πει ποιον ή ποια θα αγαπήσεις, τι είστε εσείς; Έχασα τον πατέρα μου πριν πέντε μήνες και είναι βαθιά η απώλειά του», είπε ο Ιωάννης Μελισσανίδης.

Για τον προσανατολισμό στην προσωπική του ζωή, μίλησε πρώτη φορά και ο Νίκος Μουτσινάς. Δείτε εδώ την αποκαλυπτική του συνέντευξη.

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Μελισσανίδη

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1977 στο Μόναχο της Γερμανίας, από τον Ευάγγελο και την Αικατερίνη, Έλληνες υπηκόους που δούλευαν εκεί. Κατάγεται από την Βυρώνεια Σερρών. Έχει δύο αδέλφια, την Μαρία και τον Σπύρο. Σε ηλικία δύο ετών η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, την οποία και θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του.

Το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Ήταν επίσης ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1994 στο αγώνισμα εδάφους και ο πρώτος Έλληνας γυμναστής, που κέρδισε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει ύψος 1,69.

Ο Μελισσανίδης ξεκίνησε με ασκήσεις γυμναστικής και κλασικού μπαλέτου στην ηλικία των 9 ετών. Οι γονείς του δεν υποστήριζαν αρχικά την ιδέα και - σύμφωνα με τον Μελισσανίδη - υποχώρησαν και τον πήγαν στον Γυμναστικό Σύλλογο "Σπάρτακος Θεσσαλονίκης, αφού αρνήθηκε να φάει για δύο ημέρες. Το 1991, στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, βγήκε 18ος στο ομαδικό, αλλά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, μπαίνοντας μπροστά από τους μελλοντικούς Παγκόσμιους Πρωταθλητές Ivan Ivankov και Yordan Yovchev. Δύο χρόνια αργότερα, το 1993, πήρε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων στο έδαφος και την τρίτη θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες στο άλμα. Το 1994 ήταν ο πρώτος χρόνος που αγωνίστηκε στην κατηγορία των Αντρών και η αρχή των επιτυχιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Πράγα το 1994, κέρδισε τον τίτλο στις ασκήσεις εδάφους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά, κατέκτησε στις ασκήσεις εδάφους τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μαζί με τον Neil Thomas της Μεγάλης Βρετανίας. Με αυτή τη νίκη, ο Μελισσανίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής, σε άντρες και γυναίκες, με μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η "τύχη" του Μελισσανίδη αλλάζει μετά το 1994: Στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 1995 και 1996, δεν προκρίθηκε σε κανένα τελικό και δεν κατάφερε να αγωνιστεί, όπως θα ήθελε ο ίδιος. Ωστόσο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα το 1996, ο Μελισσανίδης έκανε την έκπληξη και κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στις ασκήσεις εδάφους, με 9.850 βαθμούς, αγγίζοντας το τέλειο και αναγκάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του να τον χειροκροτήσουν. Αυτή η νίκη ήταν η πρώτη για την Ελλάδα στη γυμναστική, από το 1906.

Συνέχισε να αγωνίζεται και το 1998 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο άλμα, στην Αγία Πετρούπολη. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, όμως λόγω τραυματισμού, αγωνίστηκε μόνο στο άλμα και στο μονόζυγο. To 2004 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αυτή τη φορά όμως, ως λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης.