Μαρέβα Μητσοτάκη: «Ο σπουδαίος Παύλος Σάμιος έφυγε από τη ζωή»

Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρέτησε τον καταξιωμένο ζωγράφο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Μαρέβα Μητσοτάκη: «Ο σπουδαίος Παύλος Σάμιος έφυγε από τη ζωή»

To δικό της αντίο στον ζωγράφο Παύλο Σάμιο θέλησε να πει η Μαρέβα Μητσοτάκη και δημόσια, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο σε ηλικία 73 ετών.

Με αφορμή αυτή την είδηση, η σύζυγος του πρωθυπουργού, είπε το δικό της αντίο, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο προφίλ της,

«Ο σπουδαίος Παύλος Σάμιος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Μαρέβα Μητσοτάκη Παύλος Σάμιος

Λίγα λόγια για τον Παύλο Σάμιο

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη.

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος

Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.

Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι.

Από το 2000 διετέλεσε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής του πραγματοποίησε 70 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο έχει δύο κόρες την Πανδώρα και την Αφαία οι οποίες ζουν στο Παρίσι.