Ράδιο Αρβύλα: Έριξαν «πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον νόμο «φίμωσης» των καλλιτεχνών

Tα είπαν όλα

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Ράδιο Αρβύλα: Έριξαν «πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον νόμο «φίμωσης» των καλλιτεχνών

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και εξελίσσεται επί Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ουσιαστικά φίμωση της καλλιτεχνικής έκφρασης, με το «Ράδιο Αρβύλα» να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και να αναρωτιέται για το πώς γίνεται να κριθούν με αυτό τον τρόπο οι καλλιτέχνες.

Ο Αντώνης Κανάκης ξεκίνησε το θέμα, τονίζοντας πως είναι πάρα πολύ σοβαρό, με την κυβέρνηση να ανοίγει κάποια παράθυρα πολύ επικίνδυνα με τη δράση της. Το νομοσχέδιο αυτό τροποποιείται κατ’ εντολή ευρωπαϊκής οδηγίας, προβλέποντας λογοκρισία και ποινές για καλλιτεχνικά έργα που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος, αφήνοντας με έναν αόριστο τρόπο, έτσι, την ευκαιρία σε οποιοδήποτε καθεστώς, δημοκρατικό ή μη, να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις σε όποιο έργο επιθυμεί και με κάθε πιθανό κριτήριο.

Όλα αυτά δεν έμειναν ασχολίαστα από την παρέα της Θεσσαλονίκης, που προηγουμένως «πετσόκοψε» κορυφαία ηθοποιό, μοιάζει έξαλλη με αυτή την εξέλιξη, θεωρώντας εύλογα πως έτσι απειλείται η καλλιτεχνική έκφραση. «Ποιοι είστε εσείς που θα μας κρίνετε;», ανέφερε ο Κανάκης στον αέρα, παρουσιάζοντας αργότερα στίχους από ιστορικά τραγούδια, όπως το «Ένα το χελιδόνι», ή το «Πότε θα κάμει ξαστεριά», οι οποίοι τροποποιήθηκαν σε… αποθέωση της κατανάλωσης.

Με αυτό τον τρόπο, το «Ράδιο Αρβύλα» επιχείρησε να κάνει σκληρή σάτιρα απέναντι στην κυβέρνηση και σε όσους συμφωνούν με αυτό τον «τρομονόμο». «Όποιος θέλει να θυσιάσει τις αξίες του για λίγη ασφάλεια, να είναι σίγουρος πως θα χάσει και τα δύο», ολοκλήρωσε ο Αντώνης Κανάκης ενώ εχθές με ένα απολαυστικό βίντεο σχολίασαν την συμπεριφορά της Χρυσούλας Διαβάτη.

Τι αναφέρει ο νόμος στον οποίο αναφέρθηκαν οι Ράδιο Αρβύλα

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8), εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.