Σοφία Βογιατζάκη για το κίνημα #metoo - «Όλη αυτή η παραφιλολογία...»

Οι δηλώσεις που θα συζητηθούν

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Σοφία Βογιατζάκη για το κίνημα #metoo - «Όλη αυτή η παραφιλολογία...»

Η Σοφία Βογιατζάκη και ο Σαρμπέλ βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά, «After Dark», το βράδυ της Παρασκευής 29/1, και μίλησαν για το κίνημα metoo και για όλες τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Η γνωστή ηθοποιός, μάλιστα, έκανε κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, που πρόκειται να συζητηθούν.

Μάλιστα, ο Γιώργος Λιάγκας έγινε έξαλλος με τα λεγόμενα της Σοφίας Βογιατζάκη, όταν είδε ένα μικρό αποκλειστικό απόσπασμα από την συνέντευξη.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Βογιατζάκη για το κίνημα #metoo

Η Σοφία Βογιατζάκη είπε χαρακτηριστικά «το αντιμετώπισα όλο αυτό με σιωπή, δεν πήρα θέση πουθενά, δεν είπα καμία άποψη κι ας με έπαιρναν από το πρωί μέχρι το βράδυ από όλα τα κανάλια. Θεωρώ ότι φωτίστηκε ένα κομμάτι που καλώς έγινε και φωτίστηκε. Θεωρώ, όμως ότι έγινε σε λάθος χώρο. Δεν είναι οι εκπομπές και ο τηλεοπτικός χώρος για να βγαίνουμε» και πρόσθεσε:

«Είναι ένα πολύπλευρο και ευαίσθητο θέμα. Δεν ξέρω τα όρια του ο θύτης γίνεται θύμα και το θύμα θύτης, είναι τόσο πολύ λεπτά. Δεν ξέρω αν βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν άσχημα πράγματα. Η δικαιοσύνη θα τους κρίνει. Την γνώμη μου την έχω, έχω συγκεκριμένη άποψη και έχω συγκεκριμένη θέση. Γιατί πρέπει να βγω να την πω στην τηλεόραση; Γιατί πρέπει να βγω να την πω δημόσια;».

Η γνωστή ηθοποιός δήλωσε μάλιστα: «Η διάσταση που πήρε και όλη αυτή η παραφιλολογία, να βγαίνουμε ξαφνικά όλοι και να κουνάμε το δακτυλάκι, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο. Για μένα μες στο κεφάλι μου… δεν μου αρέσει» πρόσθεσε η ηθοποιός στη βραδινή εκπομπή του OPEN. «Ο χρόνος, επίσης, θα δείξει. Εννοώ πως δεν μου αρέσει εγώ να κρίνω και με τρομάζει όλο αυτό που γίνεται με τα social media. Ο καθένας μπορεί να βγει το μακρύ και το κοντό του ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι τρομακτικό και χαοτικό».

«Σαφώς και τα κακώς κείμενα πρέπει να τα κόβουμε από τη ρίζα τους αλλά δεν μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Δεν μου άρεσε όλο αυτό. Δεν υπήρχε κανένα μέτρο σε όλο αυτό, κανένα μέτρο. Επίσης, πήρε η μπάλα ανθρώπους που δε θα έπρεπε να πάρει η μπάλα κατά τη γνώμη μου. Εννοώ ανθρώπους που τους ξέρουμ, που τους συναναστρεφόμαστε και σε επιπεδό φλερτ άμα τους πεις «έλα μωρέ τώρα αυτό», σταματάει. Ξαφνικά πήρε η μπάλα ανθρώπους που δεν έχουν κάνει κάτι και λες πως είναι κρίμα», είπε καταλήγοντας.

Λίγα λόγια για το κίνημα #metoo

Το Κίνημα Me Too, ή #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση αλλά και την κακοποίηση - βία και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (λ.χ. λεκτική, ψυχολογική-ψυχική, σωματική, εκφοβισμός εργασιακός ή μη) σε ανήλικους και ενήλικες, που δρα κυρίως μέσω της προτροπής δημοσιοποίησης περιστατικών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006. Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το "Me Too" για να βοηθήσει άλλες, επίσης Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ' επανάληψη.

Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά, «κι εγώ επίσης», έγινε τελικά το σύμβολο του Κινήματος. Προήλθε από τα λόγια της Μπερκ, τα οποία ήταν τα μόνα που μπόρεσε να ψελλίσει σ' ένα νεαρό κορίτσι, 12χρονο, που της αποκάλυψε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Με τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνστιν, τον Οκτώβριο του 2017, η Αλίσα Μιλάνο έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία γράψουν στο status #Me too, ίσως δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος». Την παρότρυνση της Μιλάνο ακολούθησαν αμέσως διάσημες προσωπικότητες όπως οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Άσλεϊ Τζαντ, Τζένιφερ Λόρενς, Ούμα Θέρμαν και πολλές άλλες. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε λόγω των διάσημων ονομάτων που εμφανίζονταν ως θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και η ποινική δίωξη και καταδίκη του Γουάνστιν, μεγιστοποίησαν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας ωθώντας όλο και περισσότερες γυναίκες να σπάσουν την σιωπή και να μιλήσουν για την βία την οποία είχαν υποστεί. Τον Σεπτέμβριο 2018, ο Αμερικανός κωμικός Μπιλ Κόσμπι έγινε ο πρώτος διάσημος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση εξαιτίας σεξουαλικών αδικημάτων, στην έναρξη του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, το κίνημα εμφανίστηκε τον χειμώνα του 2020 μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί από παράγοντα του αθλητισμού.