«Μου έβαζαν μορφίνη κάθε μέρα...» - Ο Νίκος Διαμαντόπουλος συγκλόνισε με το σπάνιο πρόβλημα της υγείας του

«Μετά από τις πρώτες εξετάσεις είδαν ότι...»

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
«Μου έβαζαν μορφίνη κάθε μέρα...» - Ο Νίκος Διαμαντόπουλος συγκλόνισε με το σπάνιο πρόβλημα της υγείας του

Το βράδυ της Τρίτης 14/6 μεταξύ των λαμπερών καλεσμένων του The 2night show είδαμε και τον Νίκο Διαμαντόπουλο έναν μάγο, που είχαμε γνωρίσει μέσα από τη συμμετοχή του στο ''Ελλάδα έχεις Ταλέντο''. Ο διαγωνιζόμενος ξεχώρισε μέσα από το show αλλά και το πρόβλημα της υγείας του, που εξομολογήθηκε.

Μιλάει ανοιχτά γι αυτό και φάνηκε από την εξιστόρηση του συνδρόμου adem, από το οποίο έπασχε και πάλεψε πολύ για να το αντιμετωπίσει. Μπορεί η όλη περιπέτειά του να ανήκει στο παρελθόν, όμως αυτό δε σημαίνει πως δε συγκινείται ακόμα όταν μπαίνει στη διαδικασία να θυμηθεί όσα πέρασε εκείνος και η οικογένεια του.

Η συγκινητική εξομολόγηση του Νίκου Διαμαντόπουλου για το πρόβλημα υγείας του

«Στις 4 Μαρτίου 2012 είχα πονοκέφαλο αλλά ήταν διαφορετικός. Δεν ήταν ένας πονοκέφαλος που έχεις κάθε μέρα και λες πως θα περάσει με ένα ντεπόν. Πέρασαν οι ώρες και δεν είχε περάσει ο πονοκέφαλος και τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Πήρα τον πατέρα μου και του είπα να με πάει στο νοσοκομείο.

Έφτασα εκεί, είδαν οι γιατροί πως είχα κάποιο πρόβλημα αλλά δεν έβρισκαν τι είναι γιατί το σύνδρομο Adem είναι πολύ σπάνιο. Το παθαίνουν επτά άτομα στα 10.000.000 στον κόσμο».

«Μετά από τις πρώτες εξετάσεις είδαν ότι υπήρχε στον εγκέφαλο μια φλεγμονή που είχε ξεκινήσει ήδη να δημιουργείται. Με έβαλαν να δώσω ούρα σε πάπια και θυμάμαι πως λιποθύμησα. Θυμάμαι συγκεκριμένα να λέω στον πατέρα μου, πιάσε με πέφτω» συμπλήρωσε ο Νίκος δίχως να μπορέσει να συγκρατήσει την φόρτιση του και να σταματήσει προσωρινά τον λόγο του.

«Θυμάμαι μετά ότι κοιμόμουν για πολύ καιρό και έπειτα δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Στην τρίτη μέρα, επειδή αυξανόταν η πίεση στον εγκέφαλο, μου έκαναν κρανιεκτομή για να μην σπάσουν όλα τα αγγεία μέσα. Φώναζα γιατί πονούσα πάρα πολύ και μου έβαζαν μορφίνη κάθε μέρα».

«Μερικές φορές ακόμα συγκινούμαι. Δεν στεναχωριέμαι όμως γιατί δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέμαι για κάτι που έχει περάσει. Σε μια μέρα άλλαξε όλη μου η ζωή σε ηλικία 25 ετών».

Τι είναι το σύνδρομο Αdem και ποια είναι τα συμπτώματά του

Η οξεία διάσπαρτη (ή διάχυτη) εγκεφαλομυελίτιδα (Acute Disseminated Encephalomyelitis - ADEM) είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή. Είναι γνωστή και ως σύνδρομο ADEM και επηρεάζει τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε.
Σύνδρομο ADEM: Ποιες είναι οι αιτίες ή/και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα;

Γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο ADEM συνήθως ακολουθεί κάποια μόλυνση. Στο 50-75% των περιπτώσεων, η έναρξη της νόσου έπεται κάποιας ιογενούς, ή βακτηριακής λοίμωξης, που εκδηλώνεται συνήθως ως πονόλαιμος, ή βήχας (λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος). Πολλά διαφορετικά βακτήρια, ιοί και άλλες λοιμώξεις έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο ADEM, αλλά η ασθένεια δεν φαίνεται να προκαλείται από κανέναν μολυσματικό παράγοντα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ADEM ξεκινούν περίπου 7 έως 14 ημέρες μετά την μόλυνση.

Το σύνδρομο ADEM φαίνεται να είναι μια ανοσολογική αντίδραση στην μόλυνση. Σε αυτή την αντίδραση, το ανοσοποιητικό σύστημα, αντί να καταπολεμήσει την μόλυνση, προκαλεί φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ως φλεγμονή ορίζεται η πολύπλοκη βιολογική απόκριση του σώματος σε επιβλαβή ερεθίσματα, όπως λοιμογόνους παράγοντες, κατεστραμμένα κύτταρα, ή ερεθιστικούς παράγοντες.

Η φλεγμονή είναι μια προστατευτική προσπάθεια του οργανισμού για την απομάκρυνση των βλαβερών ερεθισμάτων και την έναρξη της διαδικασίας επούλωσης. Στην περίπτωση του συνδρόμου ADEM, η ανοσολογική απόκριση είναι επίσης υπεύθυνη για την απομυελίνωση, μια διαδικασία κατά την οποία απογυμνώνεται η μυελίνη, που καλύπτει πολλές νευρικές ίνες.

Σύνδρομο ADEM: Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας;
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς έχουν αρχικά κάποια άλλη ασθένεια, συνήθως μια λοίμωξη, δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν αναπτύξουν το σύνδρομο ADEM.

Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες είναι ιογενείς, ή βακτηριακές. Τις περισσότερες φορές μοιάζουν με μια “αθώα” λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Σε παιδιά με σύνδρομο ADEM εμφανίζονται παρατεταμένοι και έντονοι πονοκέφαλοι. Επιπλέον, ο ασθενής εμφανίζει πυρετό κατά την εξέλιξη του συνδρόμου ADEM.