«Πριν ξεκινήσω τη φυλομετάβαση ο μπαμπάς μου...» - Συγκινεί η Καίτη Γκραμμά

«Εκείνος γελούσε σαν να με κορόιδευε»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
«Πριν ξεκινήσω τη φυλομετάβαση ο μπαμπάς μου...» - Συγκινεί η Καίτη Γκραμμά

Στο πλατό της εκπομπής, «Στούντιο 4» βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (12/10) η Καίτη Γκραμμά η οποία μίλησε για όλους και για όλα. Συγκεκριμένα, το γνωστό μοντέλο αναφέρθηκε για την περίοδο που ξεκίνησε την φυλομετάβαση αλλά και για το πώς αντέδρασε ο πατέρας της στο νέο της ξεκίνημα.

Μάλιστα, η ίδια πριν από καιρό είχε αναφερθεί και για το γεγονός πως δεν μιλάμε για τις έμφυλες ταυτότητες και τη σεξουαλικότητα στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις της Καίτης Γκραμμά

«Πριν ξεκινήσω τη φυλομετάβαση υπήρξε ένα περιστατικό που είχε συμβεί – ήταν πολύ άσχημη περίοδος. Σε αυτή την άσχημη περίοδο έκανα πολλά άσχημα πράγματα στον εαυτό μου, έπινα πολύ… Δεν ήταν μια καλή περίοδος για μένα, δεν ήμουν καλά ψυχολογικά. Μια μέρα ήμουν πολύ μεθυσμένη στο σπίτι και έκλαιγα, έλεγα στον μπαμπά μου ότι θέλω να φύγω, να ανοίξω τα φτερά μου, να κάνω εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών και εκείνος γελούσε.

Ήμουν μεθυσμένη και εκείνος γελούσε σαν να με κορόιδευε, τύπου “τι βλακείες είναι αυτές που λες;”. Πέρσι είχα συνέχεια φωτογραφίσεις για όλα αυτά τα περιοδικά. Όταν τέλειωσα τις φωτογραφίσεις με πήρε ο μπαμπάς μου βίντεο κλήση και μου λέει “μετά από πέντε χρόνια ήρθε η στιγμή να σου ζητήσω συγγνώμη επειδή γελούσα».

Η Καίτη Γραμμά εξομολογείται αν υπάρχει αποδοχή από τη οικογένεια της

H οικογένειά σου ήταν πάντα δίπλα σου;

Όχι. Είχαμε θυελλώδεις καβγάδες, μεγάλες δυσκολίες, πολλές εντάσεις, κλάματα. Ευτυχώς, χωρίς βία. Μεγάλωσα με πάρα πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Ο μπαμπάς μου στρατιωτικός. Καταλαβαίνεις τι συνέβαινε στο σπίτι. Έπρεπε να διαβάζω πάρα πολύ, να είμαι τέλεια σε όλα, να μην γκρινιάζω, να μην ενοχλώ, να αντεπεξέρχομαι σε όλα, να μη λέω «όχι». Οπότε, όταν τους ανακοίνωσα ότι θέλω να παρατήσω το σχολείο, να κάνω φυλομετάβαση και να ασχοληθώ με το modelling, ταράχτηκαν όλες οι ισορροπίες.

Η μητέρα μου ήθελε να μου φέρει παπά για εξορκισμό. Της έλεγα «είμαι μια γυναίκα σε αντρικό σώμα» και θεωρούσε ότι κάποιος γυναικείος δαίμονας έχει μπει μέσα μου, άρα θα μας βοηθήσει ένας παπάς για να τον βγάλει. Ο μπαμπάς μου μου έλεγε «βγάλ’ τα όλα αυτά από το μυαλό σου, δεν ισχύουν». Στα 15 μου άκουγα κάθε μέρα ότι θα γίνω πόρνη, ότι θα είμαι για πάντα μόνη μου, ότι δεν θα κάνω φυσιολογικές δουλειές, ότι δεν θα έχω οικογένεια. Σκέψου να λες σε ένα παιδάκι ότι εσύ θα είσαι για πάντα μόνη σου και θα γίνεις και πόρνη. Αλλά αυτές τις εικόνες είχαν, δεν γνώριζαν κάτι άλλο οι άνθρωποι.

Δεν «έγραψε» όλο αυτό μέσα σου;

Εννοείται. Ακόμη υπάρχουν ψήγματα μέσα μου απ’ όλα αυτά που άκουγα σε τόσο τρυφερή ηλικία. Και δεν ξέρω αν καταφέρνεις να τα ξεπεράσεις ουσιαστικά ποτέ, όση δουλειά κι αν κάνεις με τον εαυτό σου.

Η αποδοχή ήρθε ποτέ;

Ήρθε σταδιακά. Γιατί κι εγώ έπρεπε σταδιακά να καταλάβω τι μου συμβαίνει. Έφτασα στο γυμνάσιο και δεν ήξερα τι είναι ο trans άνθρωπος. Δεν γνώριζα καν ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Μας μίλησαν ποτέ στο σχολείο για αυτά; Υπήρξε ποτέ ενημέρωση, είναι κομμάτι της παιδείας μας; Όχι! Όλοι είχαν απλώς ένα τεράστιο «βαλιτσάκι» με τη λέξη «πούστης» και ήσουν ή ο κανονικός ή ο πούστης. Και αυτό υπάρχει ακόμη. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν ένας άντρας είναι μαζί μου είναι gay. Δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά.

Σήμερα πώς είναι τα πράγματα;

Mετά από δύο ακόμη χρόνια που έκαναν να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά και από τη στιγμή που ξεκίνησα στα 21 μου τη φυλομετάβαση, άρχισαν σταδιακά να γίνονται καλύτερα τα πράγματα. Σήμερα είναι όλα τέλεια. Γιατί πια το βλέπουν μπροστά τους, καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό είναι κανονικό. Φυσικά, ήταν επίπονη η διαδικασία της φυλομετάβασης: Έχασα πολλούς ανθρώπους από τη ζωή μου, οι οποίοι δεν άντεχαν κοινωνικά να υποστηρίξουν την αλλαγή μου εξαιτίας του περίγυρού τους, ψυχολογικά είχα διάφορες εναλλαγές… Αλλά πλέον είναι όλα τέλεια.

Έχεις δεχτεί ρατσισμό στη δουλειά;

Συνέχεια και παντού, και όχι απλώς ρατσισμό αλλά δυνατές σφαλιάρες: Έχω χάσει συμβόλαια, έχω χάσει μεγάλες καμπάνιες. Έχει τύχει πολλές φορές να με κλείσει ένας πελάτης θεωρώντας ότι είμαι γεννημένη γυναίκα και όταν μάθει την ταυτότητά μου να ακυρώσει τη δουλειά. Αλλά προσπαθώ να το εξηγήσω, μπαίνω στη θέση των πελατών. Όταν βγήκε το πολυσυζητημένο διαφημιστικό, δεν έλειψαν οι παραφωνίες και οι ακραίες αντιδράσεις.

«Cancel» κινήματα στα social media που καλούσαν τον κόσμο να σταματήσει να ψωνίζει τα προϊόντα. Μας έγραφαν «εμετός», «ψόφος». Αλλά εκεί μιλάμε για μια πολυεθνική που προφανώς δεν μπορεί να επηρεαστεί από διακόσιους ηλίθιους που θα πουν «πετάξτε τα μπουκάλια». Όμως, ένας μικρός, ανερχόμενος σχεδιαστής, που τώρα θα ξεκινήσει να πουλάει και πρέπει να επιβιώσει πάση θυσία στην ανταγωνιστική αγορά της μόδας και να πιάσει τον παλμό του μέσου καταναλωτή, είναι λογικό να φοβάται να επιλέξει μία κοπέλα που για κάποιους ίσως είναι «αμφιλεγόμενη». Θα επιλέξει την πεπατημένη.