Στο νοσοκομείο η Τζένη Μπότση (Βίντεο) - Τι συνέβη

Το χειρουργείο που έκανε

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Η Τζένη Μπότση είναι αρκετά ενεργή στα social media της και μοιράζεται συχνά βίντεο και φωτογραφίες από την δουλειά της και την καθημερινότητά της με την κόρη της, όμως πολλές φορές μοιράζεται και πιο προσωπικές στιγμές της, εκφράζει τα συναισθήματά της και "ανοίγεται" προς τους ακόλουθούς της.

Την Πέμπτη 18/5, μάλιστα, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο από το κρεβάτι ενός νοσοκομείου, ξαφνιάζοντας το κοινό που την παρακολουθεί, αλλά εξήγησε πως έκανε μία επέμβαση βουβωνοκήλης και πως πλέον όλα είναι καλά με την υγεία της.

Το βίντεο της Τζένης Μπότση μέσα από το νοσοκομείο

Διαβάστε επίσης: Τρομακτικά ίδιες - Η συγκινητική ανάρτηση της Τζένη Μπότση με την μαμά και την κορούλα της

Διαβάστε επίσης: Τζένη Μπότση: «Δεν είχα ονειρευτεί να φορέσω νυφικό»

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Οι κήλες που βρίσκονται στη βουβωνική περιοχή είναι οι πιο συχνές. Η βουβωνοκήλη αποτελεί σχεδόν το 80% των περιπτώσεων κήλης. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες. Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση κήλης είναι ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γενικός χειρουργός.

Η βουβωνοκήλη είναι η παθολογική πρόπτωση εντέρου (ή κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου) έξω από την κοιλιά δια μέσω του βουβωνικού πόρου.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για βουβωνοκήλη

Τα αίτια πρόκλησης βουβωνοκήλης είναι διαφορετικά και εξαρτώνται κυρίως από το βαθμό πίεσης που ασκείται στην κοιλιακή χώρα. Τα πιο συνήθη είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κληρονομικό ιστορικό / διαταραχή μεταβολισμού κολλαγόνου
  • Αναπνευστική νόσος, με χρόνιο ή έντονο βήχα
  • Έντονη άρση βάρους
  • Χειρωνακτική εργασία
  • Πολλές εγκυμοσύνες
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Υποσιτισμός
  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  • Ξαφνική μείωση σωματικού βάρους
  • Τραύματα στην κοιλιά ή μετά από επέμβαση

Βουβωνοκήλη ασκήσεις

Η απότομη ή συστηματική άρση βάρους, στα πλαίσια συνήθως κάποιας χειρωνακτικής εργασίας, ανήκει στους παράγοντες πρόκλησης μίας βουβωνοκήλης. Παρόλα αυτά, η συστηματική άσκηση φαίνεται πως δρα προστατευτικά, καθώς ενδυναμώνει το σώμα.

Προσέξτε

Πρέπει να τονιστεί ότι η βουβωνοκήλη, όπως και κάθε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ποτέ δεν υποστρέφει, και ποτέ δεν παραμένει σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ΠΑΝΤΑ εξελίσσεται.

Δεν πρέπει να την αφήσουμε χωρίς θεραπεία, διότι δεν είναι δυνατό να θεραπευθεί από μόνη της. Αν οι κήλες δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά, επιδεινώνονται σταδιακά και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς.

Ο κατάλληλα εξειδικευμένος χειρουργός (Abdominal wall and Hernia specialist) είναι ο ιατρός που θα αντιμετωπίσει σωστά αυτή την πάθηση.

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι:

Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα

Αίσθημα βάρους

Πόνος στην κοιλιά

Εξόγκωμα που μεγαλώνει με το βήχα ή την ορθοστασία

Αίσθημα τραβήγματος

Κάθε μορφή κήλης και κάθε στάδιο της νόσου προκαλούν λίγο διαφορετικά συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα έχει η βουβωνοκήλη και άλλα η μηροκήλη (πρόπτωση ενός εσωτερικού κοιλιακού οργάνου μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι μορφές κήλης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η πιο απειλητική κατάσταση, που μπορεί να δημιουργηθεί ως επιπλοκή είναι η περίσφυξη του εντέρου, που σε λίγες ώρες θα οδηγήσει σε διάτρηση και περιτονίτιδα.