Κηδεία Γιάννη Μαρκόπουλου: Οι πρώτες εικόνες από το λαϊκό προσκύνημα

Βαρύ το κλίμα στο τελευταίο αντίο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Η σορός του Γιάννη Μαρκόπουλου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με απλό κόσμο, φίλους και θαυμαστές να έχουν τη δυνατότητα να αποτίσουν φόρο τιμής στον εμβληματικό συνθέτη. Θα διαρκέσει έως τις 16:00 και η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 17:00.

Ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία στους οικείους του να τον αποχαιρετήσουν με στίχους του Διονυσίου Σολωμού, από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», που ο ίδιος μελοποίησε αποτελώντας την κορωνίδα της πλούσιας μουσικής δημιουργίας του και εκφράζοντας την ιδιαίτερη προσωπική μουσική γλώσσα του.

Η ταφή του Γιάννη Μαρκόπουλου θα γίνει αργότερα το απόγευμα στο νεκροταφείο Παπάγου (δείτε την ανακοίνωση της οικογένειας του).

Κηδεία Γιάννη Μαρκόπουλου Μητρόπολη Αθηνών

Κηδεία Γιάννη Μαρκόπουλου

Η επιθυμία της οικογένειάς του Γιάννη Μαρκόπουλου

Την ενίσχυση ομάδων που ασχολούνται με τη στήριξη παιδιών και την καταπολέμηση του καρκίνου, ζήτησε, αντί στεφάνων, η οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, αναφέρεται:

«Θέρμη παράκληση, αντί στεφάνων, στη μνήμη του Γιάννη Μαρκόπουλου, να στηριχθούν:

Οι «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών
Δικαιούχος: Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος ‘Ωδείον Αθηνών–1871
ΕUROBANK – IBAN: GR4102601780000890201012375

Η Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρογεννητικού Καρκίνου
Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (ΕΕΟΟΓΕΚ)
Alpha Βank – IBAN: GR4701401150115002002026203

Τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ
Δικαιούχος: ΕΛΕΠΑΠ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – IBAN: GR6401720630005063021944939».

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί.

Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.

Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.

Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό. Απ’ τον Οκτώβριο του 1965 μέχρι τον Απρίλιο του 1984 έντυσε με μουσική όλα τα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν απ’ το Κουκλοθέατρο Μπάρμπα Μυτούσης. Το Κουκλοθέατρο αυτό τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου του 1984.