Το έχουν 10 στα 100.000 άτομα - Τι είναι η "Μυασθένεια Gravis" από την οποία πάσχει η ηθοποιός, Ελένη Τζώρτζη

Είναι αυτοάνοσο και το έπαθε στην καραντίνα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Το έχουν 10 στα 100.000 άτομα - Τι είναι η

Συνέντευξη στην εκπομπή Καλοκαίρι Yes, παραχώρησε η Ελένη Τζώρτζη η οποία προβλήθηκε σήμερα 18/8. Η ηθοποιός μίλησε για τη ζωή της σήμερα, αλλά και για το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως στην καραντίνα της εμφανίστηκε το αυτοάνοσο με την ονομασία Μυασθένεια Gravis.

«Έπαθα ένα αυτοάνοσο στο οποίο η μόνη άσκηση που επιτρέπεται είναι το κολύμπι. Λέγεται μυασθένεια Gravis και δεν μπορείς να ασκείσαι γιατί είσαι σαν μπαταρία που αδειάζει. Έβλεπα διπλά. Στην αρχή ήταν επεισόδια διπλωπίας, κάποια στιγμή και μετά έβλεπα μόνο διπλά», εξομολογήθηκε.

Δείτε επίσης: Σοκάρει η Ελένη Τζώρτζη - «Γνωστός σκηνοθέτης με είχε κλειδώσει μέσα σε δωμάτιο και προσπαθούσε να με βιάσει»

Η συνέντευξη της Ελένης Τζώρτζη

Τι είναι η Μυασθένεια Gravis

Η μυασθένεια (Myasthenia Gravis, MG) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία, η οποία επιδεινώνεται με την κίνηση και βελτιώνεται με την ανάπαυση. Η αιτία της νόσου είναι αντισώματα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός (αυτοαντισώματα) έναντι των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις της είναι οι οφθαλμικές διαταραχές και η αδυναμία κινήσεων του προσώπου ενώ συχνά συνυπάρχει όγκος στον θύμο αδένα ή υπερπλασία αυτού.

Η σοβαρότερη επιπλοκή της μυασθένειας είναι η μυασθενική κρίση, μια κατάσταση απειλητική για την ζωή του ασθενούς καθώς προσβάλλονται οι αναπνευστικοί του μύες και προκαλείται αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί διασωλήνωση και νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η θεραπεία της μυασθένειας είναι αμιγώς φαρμακευτική, με χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η δοσολογία των οποίων εξατομικεύεται ανάλογα με την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς.

Πόσο συχνή είναι η μυασθένεια ;

Υπολογίζεται ότι πάσχουν 10 στα 100.000 άτομα, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. Με την πρόοδο των διαγνωστικών μεθόδων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο επιπολασμός της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά. Παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες με αναλογία 2:1 μέχρι τα 60 έτη. Μετά την 6η δεκαετία ζωής, πιο συχνά πλήττονται οι άντρες.

Πώς εκδηλώνεται η μυασθένεια ;

Η έναρξη είναι συνήθως αιφνίδια και μπορεί να πυροδοτηθεί από στρες, λοίμωξη, τραυματισμό ή λήψη αναισθητικών φαρμάκων. Στις γυναίκες, η εγκυμοσύνη και η ενήβωση αποτελούν εκλυτικό παράγοντα.

Στην μυασθένεια χαρακτηριστική είναι η προσβολή συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, με κυριότερους τους οφθαλμικούς μύες (50-60%). Εμφανίζεται διπλωπία, πτώση και αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων. Ακολουθούν οι μύες του προσώπου (8-12%), με αδυναμία μιμικών κινήσεων, δυσκολία στο σφύριγμα και στην μάσηση τροφής. Οι υπόλοιπες μυϊκές ομάδες όπως οι κοιλιακοί μύες και οι μύες των άνω και κάτω άκρων προσβάλλονται σπάνια.

Σημαντικό είναι να τονιστεί πως στο 10% των ασθενών με μυασθένεια ανευρίσκεται θύμωμα (όγκος στον θύμο αδένα) και στο 70% υπερπλασία του θύμου, κάτι που υποδηλώνει έντονη ανοσιακή απάντηση, αυξημένη, δηλαδή παραγωγή αντισωμάτων.

Που οφείλεται η μυασθένεια ;

Η μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ίδιου οργανισμού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα αυτοαντισώματα είναι έναντι των υποδοχέων ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι νευροδιαβιβαστής, απαραίτητος για την συστολή των μυϊκών ινών. Όταν καταστρέφονται οι υποδοχείς της, αυτή αδυνατεί να δράσει στην νευρομυϊκή σύναψη, με αποτέλεσμα την αδυναμία συντονισμού των μυών και την ελάττωση της μυϊκής δύναμης.

Πηγή: neurocenter.gr