Γιώργος Νταλάρας: «Με ανέκρινε ο βασανιστής Σπανός επειδή τραγουδούσα Θεοδωράκη»

Η απίστευτη ατάκα που του είπε

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Γιώργος Νταλάρας: «Με ανέκρινε ο βασανιστής Σπανός επειδή τραγουδούσα Θεοδωράκη»

Ιστορίες από τη μυθιστορηματική ζωή του θυμήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας το βράδυ της Δευτέρας 19/2, για χάρη της εκπομπής Mega Stories με την Δώρα Αναγνωστοπούλου. Μεταξύ άλλων ο μεγάλος τραγουδιστής θυμήθηκε τη στιγμή που βρέθηκε για ανάκριση στα γραφεία της ΕΣΑ, επειδή ερμήνευε Μίκη Θεοδωράκη, και την ατάκα που είπε στον βασανιστή Σπανό και τον βοήθησε να γλιτώσει.

«Ένα βράδυ παίζαμε στα Νέα Δειλινά. Έρχεται μέσα η Χωροφυλακή και ήθελαν να με σταματήσουν, γιατί έκανα την "κουταμάρα" να τραγουδάω Θεοδωράκη, ενώ απαγορευόταν την περίοδο της Χούντας. Γύρισα στον κόσμο, παιδί 24 χρονών, και λέω, "Εμείς τραγουδάμε για εσάς. Ήρθαν οι εκπρόσωποι του νόμου και μας λένε να σταματήσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι στη δικαιοδοσία τους. Από εσάς θα πάρω εντολή να σταματήσω ή να συνεχίσω"», είπε αρχικά ο Γιώργος Νταλάρας.

Δείτε επίσης: Συγκινεί ο Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν δεν ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, μπορεί να μην είχα καλή κατάληξη...»

Η ατάκα που είπε στον βασανιστή ο Γιώργος Νταλάρας για να γλιτώσει

Και συνέχισε: «Σηκώθηκε ο κόσμος, φοβήθηκαν οι χωροφύλακες και έκαναν πίσω. Μόλις τελείωσα με πήγαν στον διοικητή, στο τμήμα, και την άλλη μέρα με φώναξε ο βασανιστής Σπανός, που το γραφείο του ήταν στην ΕΣΑ. Σε αυτό το γραφείο πήγα κι εγώ να με ανακρίνει, μου έλεγε, "Κάνετε πράγματα εναντίον της πατρίδας, λέτε τραγούδια αυτού του κομμουνιστή του Θεοδωράκη", και του έλεγα "Λάθος κ. Διοικητά, είναι πλάνη, το τραγούδι είναι Χατζηδάκι και του Γκάτσου"! Και μου λέει: "Λες;", έτσι τη γλίτωσα!»

Και κατέληξε αυτό το κομμάτι της διήγησής του, λέγοντας: «Βρήκα ευκαιρία κι έφυγα από εκείνο το κέντρο, και πήγα στην Πλάκα, και επιτέλους λέω "Εδώ θα κάνω αυτό που θέλω". Τι ήθελα να κάνω; Να λέω ρεμπέτικα, πολιτικές μπαλάντες, τα τραγούδια του Θεοδωράκη και όποια άλλα τραγούδια γράφονταν εκείνα τα χρόνια, που κάτι είχαν να πουν για το συλλογικό όνειρο των ανθρώπων, που μετά από τη Χούντα έπρεπε να κατευθυνθούν σε ξέφωτο»