\"Πώς να είσαι Παριζιάνα\": Το βιβλίο που ξεπουλάει τώρα στην Ελλάδα! Σας μεταφέρουμε τα hot σημεία του. (Διαβάστε πρώτες)

\
Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί και στη χώρα μας το βιβλίο-φαινόμενο με τίτλο «Πώς να είσαι Παριζιάνα», το οποίο ξεπουλά σαν ζεστή μπαγκέτα. Το διαβάσαμε πρώτοι και μεταφέρουμε τις σύγχρονες 10 εντολές που καμιά γυναίκα -Γαλλίδα ή μη- δεν επιτρέπεται να παραβεί

Να φοράς μαύρο σουτιέν κάτω από λευκό πουκάμισο. Να είσαι πάντα κρεβατάμπλ. Να μην είσαι απλά σνομπ, να ξέρουν όλοι πόσο σνομπ είσαι. Να καλλιεργείς τον εαυτό σου όπως τα ραπανάκια στο μπαλκόνι. Να καθυστερείς πάντα. Να είσαι γλωσσού και να βρίζεις σαν λιμενεργάτης. Να μη φοράς ποτέ τακούνια με μέτριο ύψος. Γιατί να ζεις στη μετριότητα; Αυτά κι άλλα τόσα «γαλλικά» έχουν να σου πουν η Αν Μπερέστ, η Οντρέ Ντιγουάν, η Καρολίν ντε Μεγκρέ, η Σοφί Μας, ήτοι οι τέσσερις επιδραστικές (αυτή η μάστιγα) συγγραφείς του εκδοτικού φαινομένου.

Ντύσου κι εσύ σαν Παριζιάνα, μπορείς!

Δεν είσαι διαφημιστική επιγραφή, άρα δεν φοράς ρούχα με logo. Κανένας άντρας δεν πρέπει να σε δει ποτέ με φόρμα. Ούτε καν ο γυμναστής σου. Φοράς μπότες Ugg; Λυπάμαι. Τζιν με κεντήματα και κοσμήματα; Μόνο αν παίζεις στο Μπόλιγουντ. Πηγαίνεις στα στοκατσίδικα και τις υπαίθριες αγορές να αγοράσεις ρούχα (προφανώς νεκρών γιαγιάδων); Καμπαρτίνα, γόβες, δερμάτινη τσάντα, απαραιτήτως. Παριζιάνα χωρίς τζιν ίσον γυμνή Παριζιάνα. Πάντα με λευκό πουκάμισο. Οι Παριζιάνες φορούν λίγα κοσμήματα.

Πρώτο ραντεβού

Στο «Café de Flore» δεν θα πάρεις τον καπνιστό σολομό γιατί θα φας τα ψωμάκια και την κρέμα γάλακτος. Στους γοφούς σου θα καταλήξουν. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα στο Παρίσι; Κάθε πρωί να ζυγίζεσαι και ο σύντροφός σου να πιστεύει ότι η σιλουέτα σου είναι δώρο της φύσης; Μην πάρεις σαλάτα στο πρώτο ραντεβού. Να παραγγείλεις κανονικό πιάτο για να σε περάσει για καλοζωισμένη. Να ζητήσεις welsh rarebit με τόλμη (οι Αγγλίδες πάντως για πρωινό το τρώνε, φορώντας φόρμες και ζυγίζοντας εκατό κιλά). Αν ο άντρας πει «θα πάρω το ίδιο με την κυρία», δεύτερο ραντεβού μη βγεις. Τι πλήξη με τον ακόλουθο. Συνοδός γεμάτος κοινοτοπίες, δεν είναι για σένα.

Τι οφείλει να είναι η Παριζιάνα; Μελαγχολική

Λύπη χωρίς αιτία; Φυσικά! Ελπίδα χωρίς σκοπό; Θα πάρω μισό κιλό. Να πηγαίνεις στο εστιατόριο μόνη σου, να αφήνεις το βιβλίο πάνω στο τραπέζι και να κοιτάς μακριά (δεν ξέρω γιατί τις βρήκε τέτοιο κακό, δεν κάνουν ποτέ εκπτώσεις στη Chanel πάντως). Να πηγαίνεις αχτένιστη αλλά με αστραφτερά μπιζού το πρωί στο μετρό και να περπατάς σε αντίθετη κατεύθυνση από το πλήθος (στην Ελλάδα θα ακούσεις πολλά «γαλλικά» αν το κάνεις στο Σύνταγμα). Να σου μιλάει κάποιος αλλά να μην παρακολουθείς τι λέει. Το καλοκαίρι να είσαι πολύ ευαίσθητη την ώρα του λυκόφωτος («Ενας Αμερικανός Λυκάνθρωπος στο Παρίσι», ταινία, δεν βάζω πολλά αστεράκια).

Χιούμορ

Να είναι ψυχρό και σαρκαστικό. Να εκφράζει απογοήτευση προς τη ζωή και τον έρωτα. Μια χαρμολύπη. Μια αίσθηση απογοήτευσης. Να είναι ασεβές, να προκαλεί τα ταμπού. Να είναι σνομπ (#mono_snob) αλλά και αυτοσαρκαστικό.

Αν Μπερέστ, Οντρέ Ντιουάν, Καρολίν ντε Μεγκρέ και Σoφί Μας: γνήσιες Παριζιάνες παραδίδουν μαθήματα savoir vivre

Μια Παριζιάνα δεν φορά ρούχα με logo

Στυλ πάνω απ’ όλα: Τι κάνει ο σωστός άντρας σύμφωνα με μια Παριζιάνα; Μεταφέρει τα ψώνια και τη βαλίτσα σου. Αλλωστε, στατιστικά, οι Παριζιάνες δεν πολυπαντρεύονται

Επιτομή του παριζιάνικου λουκ, η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί


Παριζιάνα, μια ατελής μητέρα

Οπως ακριβώς κι εκείνη, εγωίστρια που αγαπάει τα παιδιά της αλλά δεν θα απαρνηθεί κιόλας τον εαυτό της. Σιγά μην κάνεις τη mater dolorosa και κάθεσαι να ανοίγεις σπιτικό φύλλο για πίτα (κάνει μια σπανακόπιτα η μαμά μου, δεν περιγράφω άλλο). Δεν απαρνιέσαι τον εφηβικό τρόπο ζωής και τα πάρτυ. Δεν απαρνιέσαι τίποτα. Το παιδί να είναι ο δορυφόρος σου και να σε συνοδεύει σε μπουτίκ και εγκαίνια εκθέσεων (να το στείλουμε να μετράει φακές στης Αμπράμοβιτς). Επίσης να κάνει μαθήματα τένις, γυμναστικής και αγγλικών και να πηγαίνει και σε ιδιωτικό σχολείο, όλα ταυτόχρονα (σελίδα 25 για όσες δεν με πιστεύουν). Πρέπει να εμπνεύσεις στα παιδιά τη joie de vivre για να επιθυμούν να μεγαλώσουν. Επίσης δεν προσλαμβάνεις ποτέ όμορφη μπέιμπι σίτερ. Μα, ποτέ!

Πώς θα απαντήσεις στο τηλεφώνημα εκείνου

Δεν κάθεσαι ποτέ πάνω από τη συσκευή. Τι είσαι, καμιά Ελληνίδα Θεσσαλονικιά; Να το αφήνεις να χτυπήσει πολλές φορές. Να προσποιείσαι την έκπληκτη. Οτι δεν περίμενες αυτό το τηλεφώνημα. Μπορείς να πεις, για παράδειγμα, «είμαι απασχολημένη, να σε καλέσω αργότερα;». Να δείξεις ότι δεν είσαι μόνη σου. Κι αν είσαι (μάλλον δεν είσαι Παριζιάνα), να κάνεις ότι μιλάς στον -φανταστικό- γκόμενο. Με φαντασία!

Φυσική ομορφιά

Γεννήθηκαν με τέλειο δέρμα και υπέροχα ανεπιτήδευτα μαλλιά; Οχι, η φυσικότητα είναι προϊόν μόχθου. Περνούν τόσες ώρες στο μπουντουάρ, όσες ο Ζαχαράτος κολλώντας βλεφαρίδες για τους ρόλους του. Τα μαλλιά σου να τα βάφεις στο φυσικό τους χρώμα. Να μην τα στεγνώνεις με πιστολάκι και να τα λούζεις αποβραδίς μη σου μείνει κάνα αυχενικό το πρωί με το βρεγμένο μαλλί. Να φοράς άρωμα στα μαλλιά. Να μην κάνεις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής γιατί θεωρείται σύμπτωμα μανιοκατάθλιψης. Το μπότοξ έχει αρχίσει να γίνεται μόδα, αλλά καλό είναι να το κάνεις μόνο μία φορά τον χρόνο. Οι Γαλλίδες δεν φορούν φον ντε τεν. Μόνο κρέμα BB και έντονο κόκκινο κραγιόν. Μια Παριζιάνα θεωρεί κιτς το γαλλικό μανικιούρ. Τα πυκνά φρύδια, η έντονη μύτη και τα στραβά δόντια είναι ωδή στην ατέλεια της όμορφης Παριζιάνας.

Faux Pas

Να μη ρωτάς ποτέ «τι δουλειά κάνετε;», «πόσα κερδίζετε;» (ιδανικές γυναίκες για Ελληνα άνεργο) κ.λπ. Να μη συνδυάζεις τσάντα με ρούχα. Να μην κάνεις λεύκανση στα δόντια. Να μη βγάζεις υπερβολικά τα φρύδια σου. Να μην κάνεις τα αίσχη λέγοντας απλά «έχω πιει». Να μη γίνεσαι φίλη με τα παιδιά σου (είπαμε, είναι οι δορυφόροι της ζωής σου). Να αποφεύγεις την αυξητική στα χείλη για να μη μοιάζεις με πάπια. Να μην παίρνεις τον εαυτό σου σοβαρά. Να μην έχεις πάνω από δύο χρώματα στα μαλλιά σου. Να μη σετάρεις τα εσώρουχα.

Aπροσποίητα cool

Να φτάνεις τελευταία στα πάρτυ για να σε περιμένουν. Πας σούπερ μάρκετ για να αγοράσεις κατεψυγμένη πίτσα; Να σταθεί το βλέμμα σου στο ψυγείο όπως όταν ατενίζεις τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα (σελίδα 67, το ορκίζομαι). Παίρνεις τηλέφωνο κάποιον; Μην τυχόν του πεις «καλημέρα, τι κάνεις;». Να μιλάς σιγά για να υποχρεώνεις τους άλλους να γέρνουν προς το μέρος σου προκειμένου να σε ακούσουν. Να μιλάς με βαθυστόχαστο ύφος. Να αρπάζεις το μπράτσο ενός αγνώστου όταν κατεβαίνεις σκάλες με τακούνια. Να έχεις μια κουβέντα για οτιδήποτε. Να φροντίζεις να πεις πάντα τα ονόματα του Σαρτρ και του Ντελέζ.

Γαλλίδα οικοδέσποινα

Στις σελίδες 58-59 της ελληνικής μετάφρασης υπάρχει συνταγή για κοτόπουλο λεμονάτο. Δεν είναι βιβλίο αυτό, η Βίβλος είναι! Θα μάθετε τι σημαίνει λεμόνι κονφί, μεσογειακές επαρχιώτισσες! Στις σελίδες 60-62 για το pot au feu. Νιώσατε;

info: Το βιβλίο που ξεκλειδώνει τα μυστικά της σύγχρονης Παριζιάνας και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις BELL θα παρουσιάσουν η Βίκυ Καγιά, ο Βασίλης Ζούλιας, η Ντάντα Ιωαννίδου και η δημοσιογράφος Ελένη Παπαϊωάννου την Τετάρτη 20 Απριλίου στο Fashion Workshop

protothema

Δείτε ακόμη: 5 Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς από τις Γαλλίδες – Γίνε ακαταμάχητη!

Δείτε ακόμη: Κορυφαία μυστικά ομορφιάς για πορσελάνινο δέρμα από τις Ασιάτισσες!

Δείτε ακόμη: Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να ψάχνεις στον άντρα που θα παντρευτείς