Βάλε μαγειρική σόδα στο κέικ σου - Μόλις δεις τι θα γίνει, θα πας στο MasterChef

Είσαι έτοιμη να το τολμήσεις;

Βάλε μαγειρική σόδα στο κέικ σου - Μόλις δεις τι θα γίνει, θα πας στο MasterChef

Κάνε ανατροπή και βάλε μαγειρική σόδα και όχι baking powder στο κέικ σου, όπως συνηθίζεται! Μόλις δεις τι θα γίνει, θα πας στο MasterChef αφού τέτοιο πράγμα σίγουρα δεν έχεις φτιάξει ξανά! Φουσκώνει τόσο που θα τρίβεις τα μάτια σου!

Πόσες φορές δεν έχεις πει για τα κέικ σου «μα γιατί δεν φουσκώνει;» Πολλές φόρες η ερώτηση αυτή έχει ακουστεί και από επαγγελματίες αλλά και από τη νοικοκυρά που βλέπει τα κέικ ή τα παντεσπάνια της να μην φουσκώνουν παρά την χρήση της σόδας η του baking powder. Οι διογκωτικές ουσίες δεν δημιουργούν καινούργιες φυσαλίδες στο μίγμα ή στο ζυμάρι που δουλεύουμε, αλλά το αέριο που απελευθερώνουν διαστέλλει τις ήδη υπάρχουσες στο ζυμάρι.

Έτσι εξηγείται γιατί οι περισσότερες συνταγές ξεκινάνε με πολύ καλή ανάμιξη του αυγού και της ζάχαρης – στόχος είανι να δημιουργηθούν πολλές φυσαλίδες έτσι ώστε τα χημικά διογκωτικά τα οποία θα προσθέσουμε στην συνέχεια να διογκώσουν αυτές τις φυσαλίδες. Επίσης, πέρα από τα χημικά διογκωτικα έχουμε κατά το ψήσιμο τη δημιουργία ατμού από τα προστιθέμενα υγρά (νερό, ασπράδια, κρόκοι) που και αυτά με τη σειρά τους συμμετέχουν στην διόγκωση των αρτοσκευασμάτων μας. Αλλά και ο ατμός δεν δημιουργεί φυσαλίδες- απλά διογκώνει τις φυσαλίδες που ήδη υπάρχουν στο μίγμα. Αν βάλεις μαγειρική σόδα αντί για baking powder θα δεις ότι θα γίνει μπόμπα! Τόσο μπόμπα, που δεν αποκλείουμε να πας και στο.... masterchef με αυτή τη συνταγή!

Κέικ με μαγειρική σόδα και όχι baking - Επιπέδου MasterChef

Υλικά:
1 κούπα γάλα εβαπορέ ελαφρύ (η δοσολογία κατόπιν αραίωσης)
2/3 κούπας ηλιέλαιο (ή άλλο ελαφρύ λάδι)
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
1 κούπα ζάχαρη
3 βανιλίτσες
2 κουτ.σ. χυμός λεμονιού
1 γεμ.κουτ.γλ.σόδα μαγειρική
ξύσμα 1/2 λεμόνι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια τω αυγών σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα ξεχωριστό λεκανάκι χτυπάμε με το μίξερ το σπορέλαιο μαζί με τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα και το γάλα.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι το χυμό λεμονιού μαζί με τη σόδα ανακατεύοντας να γίνει αφρός και τον ανακατεύουμε κι αυτός στο μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που δεν θα είναι ούτε πολύ σφιχτό μα ούτε και πολύ υδαρές.
Τέλος με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα πολύ προσεχτικά με ένα κουτάλι ίσα ίσα να απορροφηθεί.
Περνάμε με λίγο σπορέλαιο μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 40' λεπτά περίπου. Ελέγχουμε την εξέλιξη του ψησίματος μετά τη 1/2 ώρα απλώς ακολουθώντας τη μέθοδο με το μαχαίρι!!!
Μόλις το κέικ μας θα έχει ανέβει σε θα έχει αποκτήσει ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα, βγάζουμε απ' το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε.
Εάν μας αρέσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή κανέλα!!

Αν σου μείνει μαγειρική σόδα, φτιάξτε αποσμητικό! Σου είπαμε πως χτες!