Μπορεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να επηρεάσει το βάρος μας; Και όμως...

Μπορεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να επηρεάσει το βάρος μας; Και όμως...
Oι ερευνητές σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τον αυξανόμενο ρυθμό παχυσαρκίας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, έχουν επικεντρωθεί στις περιβαλλοντικές επιδράσεις, στην επιπλέον πρόσληψη θερμίδων και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα εξαιτίας της καθιστικής μας ζωής. Ακόμα, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, τα φάρμακα που οδηγούν σε αύξηση βάρους (αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά), η μείωση του καπνίσματος, του ύπνου, η αύξηση στην ηλικία μητρότητας, η έκθεση σε ιούς και η περισσότερη ώρα που δαπανάται σε θερμοουδέτερη ζώνη μπορεί να παίζουν ρόλο.

Τι είναι η θερμοουδέτερη ζώνη
Στους ανθρώπους η θερμοουδέτερη ζώνη είναι ένα φάσμα περιβαλλοντικής θερμοκρασίας όπου δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ενέργεια για να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία σώματος, 'θερμική ομοιόσταση'. Αυτή η ζώνη εντοπίζεται στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα ή στους 20.3 με 23 βαθμούς Κελσίου με ρούχα. Όταν δεν βρισκόμαστε σε αυτή τη ζώνη - όταν οι βαθμοί Κελσίου είναι χαμηλότεροι από το παραπάνω όριο είτε υψηλότεροι - τα σώματα μας απαιτούν αλλαγές στην πρόσληψη και κατανάλωση ενέργειας.
Ποιο ρόλο έχουν παίξει τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι από τη στιγμή που περνάμε περισσότερο χρόνο σε χώρους όπου λειτουργεί air-condition το καλοκαίρι ή κεντρική θέρμανση/καλοριφέρ το χειμώνα, αυτός πρέπει να είναι “ένας μικρός αλλά ουσιαστικός παράγοντας στην αύξηση της παχυσαρκίας.” Οταν οι άνθρωποι υπόκεινται σε πιο δροσερές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες, ο ρυθμός του μεταβολισμού τους είναι χαμηλότερος με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος. Οταν εκτίθενται σε υψηλότερες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες, έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο, ο ρυθμός μεταβολισμού τους είναι μεγαλύτερος και χάνουν βάρος.
Το 1981 ένας ερευνητής εξέθεσε εννέα γυναίκες σε δυο διαφορετικές θερμοκρασίες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και κατέληξε ότι η περιβαλλοντική θερμοκρασία ίσως “παίζει ένα πιο σημαντικό ρόλο στην ισορροπία ενέργειας απ' ό,τι είχε αναγνωριστεί ως τότε”.
Τα αδύναμα σημεία των ερευνών…
Στο πέρασμα των χρόνων οι ερευνητές μέσα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί έχουν βρει σημαντικό σύνδεσμο ανάμεσα στην παχυσαρκία και την ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν μια σχέση αιτίου – αποτελέσματος αφού πολλές μελέτες είναι διατομεακές και δεν συμπεριλαμβάνουν το αν τα υποκείμενα μετακινήθηκαν από και προς άλλες περιοχές, ή ποια ήταν τα επίπεδα οξυγόνου ανάλογα με το υψόμετρο.
Επιπλέον οι μελέτες συχνά στηρίζονται σε ενδεχομένως μη αξιόπιστες προσωπικές καταγραφές των επιπέδων δραστηριότητας και δίαιτας. Οι αποκλίσεις που παρουσιάζουν μεταξύ τους διάφορες έρευνες μπορεί να αντανακλούν επίσης χρήση διαφορετικών κάθε φορά μεταβλητών και μεθοδολογικές διαφορές στη συλλογή δεδομένων. Οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει στους χώρους διαμονής και όχι σε εργασιακά περιβάλλοντα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη θερμότητας όπως η ταχύτητα του αέρα, το σχήμα του σώματος, η ηλικία, το λίπος του σώματος, τα ρούχα, η δίαιτα, η άσκηση, η υγρασία.
Ερευνητές σημειώνουν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανόν οι εξωτερικές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες να αυξάνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη για θέρμανση το χειμώνα και να αυξάνεται το αίτημα για δροσιά το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές της θερμοκρασίας στο μέλλον.
Το πώς και σε ποια έκταση η σχεδόν συνεχής έκθεση σε ελεγχόμενες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες μας επηρεάζει – ειδικά το βάρος μας – παραμένει ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περισσότερη έρευνα που να αντικατοπτρίζει τους καθημερινούς κύκλους της ζωής σε αντιδιαστολή με το τεχνητό περιβάλλον του εργαστηρίου.

Πηγή: boro.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η πιο ανατρεπτική έρευνα: Τι σχέση έχει το έμφραγμα με τους παντρεμένους;



Νέα έρευνα μας αποκαλύπτει πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε με βάση την ηλικία μας



Ήπιες πολύ και ξύπνησες με hangover; Δες τι πρέπει να κάνεις για να συνέλθεις αμέσως