Η απόλυτη συνταγή για Τσικνοπέμπτη: Σεφταλιά στα κάρβουνα - 4 μυστικά για να πετύχει

Λιώνει στο στόμα!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Μπορεί σε κάποιες περιοχές να βρέξει (δείτε εδώ αναλυτικά) αλλά του Έλληνα την τσικνοπέμπτη δεν την χαλάει κανείς και τίποτα. Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, σήμερα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο τέλεια συνταγή για σεφταλιά που λιώνει στο στόμα!

Εύκολη και γρήγορη, με λίγα υλικά!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την σεφταλιά

  • 1 kg (500 γραμ. χοιρινός 500 γραμ. αρνίσιος) κιμάς
  • 1 φλ. ψίχα ψωμιού
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
  • 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 4 μπόλιες ή πάνες (σκέπη)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πρώτα πολύ καλά τις μπόλιες μέσα σε μια λεκάνη με νερό, ξίδι και αλάτι.
  2. Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
  3. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πλάθουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
  4. Τυλίγουμε με την μπόλια και ψήνουμε στα κάρβουνα.

Δείτε επίσης: Πατάτες τηγανητές: Τα 6 λάθη που κάνετε και σας βγαίνουν αντί τραγανές σαν μουλιασμένες στο λάδι

Τα μυστικά της Αργυρώς

  1. Πολύ καλό ζύμωμα του κιμά.
  2. Αφήνουμε τον κιμά να ωριμάσει για μισή ώρα σκεπασμένο στο ψυγείο.
  3. Ξεπλένουμε την μπόλια με χλιαρό νερό να ανοίξει.
  4. Αφού τυλίξουμε τις σεφταλια μπορούμε να τις φυλάξουμε στη κατάψυξη για 3 μήνες.
Αξίζει να συνοδεύσεις αυτό το πιάτο με ένα σπιτικό τζατζίκι

Πως να φτιάξεις τζατζίκι την τσικνοπέμπτη
Unsplash.com

  • 2 συσκ. γιαούρτι στραγγιστό (400 γραμ.)
  • 2 - 4 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αγγούρι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • Λίγο δυόσμο
  • Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
  • Το τζατζίκι πρέπει να γίνει κρεμώδες και να έχει μια ισορροπία στη γεύση.
  • Πρώτα θα τρίψουμε το αγγούρι σχεδόν κάθετα στον τρίφτη, ώστε να πάρουμε μόνο το σκληρό σημείο και καθόλου τη καρδιά του.
  • Με αυτό τον τρόπο, στο τέλος όλη η καρδιά του θα μείνει στο χέρι μας.
  • Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ιδρώσει.
  • Το στίβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά του.
  • Για να το στραγγίσουμε ακόμη καλύτερα, το βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Πιάνουμε τις άκρες της και την στρίβουμε ελαφρά. Με την πίεση θα φύγει όλη η υγρασία του και θα στεγνώσει σωστά. Αλλιώς, θα αραιώσει η κρεμώδης, πλούσια υφή του.
  • Πολτοποιούμε το σκόρδο.
  • Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και το πολτοποιημένο σκόρδο (από 2-4 σκελίδες).
  • Βάζουμε το ξύδι από κρασί, το λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον.
  • Και την οξύτητα της γεύσης και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι.
  • Τέλος, βάζουμε τον άνηθο και το δυόσμο.
  • Ανακατεύουμε και παγώνουμε το τζατζίκι στο ψυγείο.
  • Έτοιμο και δροσερό με δύο σταγόνες λάδι.
  • Συντηρείται σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένο για 3 ημέρες. Μετά την πρώτη μέρα, είναι ακόμα πιο νόστιμο και αρωματικό.
ΠΗΓΗ Argiro.gr & Argiro.gr