Μπορεί σε κάποιες περιοχές να βρέξει (δείτε εδώ αναλυτικά) αλλά του Έλληνα την τσικνοπέμπτη δεν την χαλάει κανείς και τίποτα. Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, σήμερα και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο τέλεια συνταγή για σεφταλιά που λιώνει στο στόμα!
Εύκολη και γρήγορη, με λίγα υλικά!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για την σεφταλιά
- 1 kg (500 γραμ. χοιρινός 500 γραμ. αρνίσιος) κιμάς
- 1 φλ. ψίχα ψωμιού
- 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
- 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 4 μπόλιες ή πάνες (σκέπη)
Εκτέλεση
- Πλένουμε πρώτα πολύ καλά τις μπόλιες μέσα σε μια λεκάνη με νερό, ξίδι και αλάτι.
- Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
- Ζυμώνουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πλάθουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
- Τυλίγουμε με την μπόλια και ψήνουμε στα κάρβουνα.
Δείτε επίσης: Πατάτες τηγανητές: Τα 6 λάθη που κάνετε και σας βγαίνουν αντί τραγανές σαν μουλιασμένες στο λάδι
Τα μυστικά της Αργυρώς
- Πολύ καλό ζύμωμα του κιμά.
- Αφήνουμε τον κιμά να ωριμάσει για μισή ώρα σκεπασμένο στο ψυγείο.
- Ξεπλένουμε την μπόλια με χλιαρό νερό να ανοίξει.
- Αφού τυλίξουμε τις σεφταλια μπορούμε να τις φυλάξουμε στη κατάψυξη για 3 μήνες.
Αξίζει να συνοδεύσεις αυτό το πιάτο με ένα σπιτικό τζατζίκι
- 2 συσκ. γιαούρτι στραγγιστό (400 γραμ.)
- 2 – 4 σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αγγούρι
- 1 κ.σ. άνηθο
- Λίγο δυόσμο
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Το τζατζίκι πρέπει να γίνει κρεμώδες και να έχει μια ισορροπία στη γεύση.
- Πρώτα θα τρίψουμε το αγγούρι σχεδόν κάθετα στον τρίφτη, ώστε να πάρουμε μόνο το σκληρό σημείο και καθόλου τη καρδιά του.
- Με αυτό τον τρόπο, στο τέλος όλη η καρδιά του θα μείνει στο χέρι μας.
- Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ιδρώσει.
- Το στίβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά του.
- Για να το στραγγίσουμε ακόμη καλύτερα, το βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Πιάνουμε τις άκρες της και την στρίβουμε ελαφρά. Με την πίεση θα φύγει όλη η υγρασία του και θα στεγνώσει σωστά. Αλλιώς, θα αραιώσει η κρεμώδης, πλούσια υφή του.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και το πολτοποιημένο σκόρδο (από 2-4 σκελίδες).
- Βάζουμε το ξύδι από κρασί, το λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον.
- Και την οξύτητα της γεύσης και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι.
- Τέλος, βάζουμε τον άνηθο και το δυόσμο.
- Ανακατεύουμε και παγώνουμε το τζατζίκι στο ψυγείο.
- Έτοιμο και δροσερό με δύο σταγόνες λάδι.
- Συντηρείται σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένο για 3 ημέρες. Μετά την πρώτη μέρα, είναι ακόμα πιο νόστιμο και αρωματικό.
ΠΗΓΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ