Σήμερα είναι κορυφαίος προορισμός: Αυτό είναι το ελληνικό νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης αντί του Σκορπιού

Το ονομάζουν «Η πριγκίπισσα του Ιονίου»

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Eurokinissi/Unsplash.com
Eurokinissi/Unsplash.com

Ευρέως γνωστό είναι το γεγονός πως το 1963 ο Σκορπιός πωλήθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος χρησιμοποίησε το νησί ως ιδιωτικό θέρετρο και τόπο κατοικίας. Ο εφοπλιστής ανακαίνισε τη βίλα που υπήρχε στο νησί από τον 19ο αιώνα, δίνοντάς της μάλιστα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, και κατασκεύασε λίγα ακόμη κτίρια, καθώς και ιδιόκτητο λιμάνι όπου για πολλά χρόνια ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του Χριστίνα.

Στο νησί υπάρχει και το κοιμητήριο της οικογένειας Ωνάση, καθώς κοντά στο εκκλησάκι του βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας (δείτε εδώ σπάνιες φωτογραφίες). Μετά και τον θάνατο της Χριστίνας, τον Σκορπιό κληρονόμησε η κόρη της, Αθηνά Ρουσσέλ-Ωνάση, η οποία το 2013 εκμίσθωσε το νησί στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, παρά το γεγονός ότι η διαθήκη του Ωνάση όριζε ότι το νησί πρέπει να παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Η οικογένεια Ριμπολόβλεβ σκοπεύει να κατασκευάσει στο νησί πολυτελή καταλύματα και βίλες.

«Η πριγκίπισσα του Ιονίου» - Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης πριν τον Σκορπιό

Βρίσκεται σε μια βραχώδη χερσόνησο, όπου είναι χτισμένη μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας. Απέχει λίγα μέτρα από τη στεριά και είναι γεμάτο δέντρα. Παλαιότερα ήθελε να το αγοράσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης για να το μετατρέψει σε κοσμοπολίτικο θέρετρο. Θα το ονόμαζε «Χριστίνα».

Σήμερα είναι κορυφαίος προορισμός: Αυτό είναι το ελληνικό νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης αντί του Σκορπιού
Unsplash.com/Sebastian Pandelache

Πρόκειται για ένα από τα πολλά μικρά νησιά, που κοσμούν το λιμάνι της «πριγκίπισσας του Ιονίου», όπως είναι γνωστή η πόλη της Πάργας.

Ο λόγος φυσικά για την Πάργα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ωνάσης ήθελε να φτιάξει μια βίλα στην Πάργα, το ζήτησε δεν του το δώσανε, ζήτησε και το Κάστρο του νησιού για 30 χρόνια, αλλά πάλι δεν του το δώσανε. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να κάνει και λιμάνι, να κάνει και δρόμο από την Πάργα προς την Πρέβεζα και να κάνει και έργα ύδρευσης, γιατί τότε το… νερό τότε δεν επαρκούσε και υπήρχαν προβλήματα ύδρευσης. Η κοινότητα τότε δεν δέχθηκε την προσφορά του Ωνάση για το κάστρο, ίσως φοβηθήκανε μήπως ο Ωνάσης κάνει κατοχή στο κάστρο. Μετά πήγε στην Λευκάδα και αγόρασε το Σκορπιό.

Τουριστικό θέρετρο

Σήμερα η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Άι Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Ένα ακόμα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κάστρο του Αλή Πασά. Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου. Είναι χτισμένη στις παρυφές του ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Η Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.