Άψογο six pack μέχρι το καλοκαίρι! 10 tips για να χτίσετε κορμί!

Θα σας σώσουν!

Άψογο six pack μέχρι το καλοκαίρι! 10 tips για να χτίσετε κορμί!

Τώρα που το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά μας σίγουρα κοιτάζετε με φθόνο τα καλογυμνασμένα σώματα με τους κοιλιακούς...σανίδα!


Δείτε, ποια είναι τα 10 βήματα για να αποκτήσετε και εσείς τους κοιλιακούς που πάντα ονειρευόσασταν. Διαβάστε παρακάτω...


1: Πως μπορώ να σχηματίσω τους κοιλιακούς μυς και να είναι εμφανείς;

Ο σχηματισμός και το ‘καθάρισμα’ των κοιλιακών εξαρτάται από το ποσοστό λίπους που βρίσκεται πάνω και ενδιάμεσα από τους μυϊκές ίνες. Λιγότερα αποθέματα λίπους στην κοιλιακή περιφέρεια κάνει τους κοιλιακούς μύες να είναι πιο εμφανείς. Η ενδυνάμωση των μυών πρέπει να συνοδεύεται από την καύση του λίπους.

Δείτε ακόμη: Μαρία Νεφέλη Γαζή: Υποβλήθηκε σε test DNA! Όλο το ρεπορτάζ! (Βίντεο)

2: Χρειάζεται να κάνω αμέτρητες επαναλήψεις για να χάσω το λίπος στην κοιλιά;

Όχι. Η εκγύμναση ενός συγκεκριμένου σημείου δεν εξ’ υπακούει και περισσότερη καύση σ΄αυτό το σημείο. Ο μεταβολισμός καίει λίπος για παραγωγή ενέργειας από όπου υπάρχουν αποθέματα σ΄όλο το κορμί, όχι μόνο στο σημείο που γυμνάζουμε.

3:Πώς μπορώ να χάσω το λίπος που έχω στην κοιλιά;

Χρειάζεται δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και αερόβια άσκηση μέτριας έντασης.

Δίαιτα: Για την μείωση λίπους χρειάζεται να μειώσουμε την κατανάλωση λιπαρών ουσιών στην διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση υδατανθράκων ( όπως ρύζι, δημητριακά, πατάτες).

Άσκηση: Aερόβια άσκηση μέτριας έντασης βοηθά στην καύση των αποθεμάτων λίπους που έχουμε στο κορμί. Αερόβια άσκηση είναι η άσκηση στην οποία χρησιμοποιούνται μεγάλες μυϊκές μάζες και αυξάνει την καρδιακή συχνότητα, τον ρυθμό αναπνοής και την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 – 4 φορές την βδομάδα, για 30 – 40 λεπτά. Η ένταση πρέπει να είναι μέτρια (στο σημείο που αυξάνεται λίγο ο ρυθμός της αναπνοής) και όχι ψηλή σε σημείο που να προκύπτει κόπωση. Σε ψηλή ένταση γίνεται καύση γλυκογόνου, ενώ σε μέτρια γίνεται καύση λίπους.

Δείτε ακόμη: Μικαέλα Φωτιάδη - Γιάννης Μπορμπόκης: Η πρόβα νυφικού και ο γάμος το καλοκαίρι!

4: Πώς να γυμνάσω τους κοιλιακούς μυς;

Τo έργο των κοιλιακών μυών, εκτός από την προστασία των οργάνων στην κοιλιακή χώρα, είναι και η κάμψη του κορμού για να μπορεί να έρχεται το στέρνο (στήθος) προς την λεκάνη. Κινήσεις που εκτελούν αυτό το έργο (στήθος προς λεκάνη ή αντίστροφα) γυμνάζουν τους κοιλιακούς μυς. Είναι βασικό να έχουμε την οσφυϊκή καμπή ( η καμπύλη στο χαμηλό μέρος του σπονδύλου) στην φυσιολογική της κλήση και όχι επίπεδη.

5: Πόσο χρόνο θα πάρει για να έχω αποτέλεσμα;

Το χρονικό διάστημα για την επίτευξη κάποιας εμφανούς διαφοράς εξαρτάται από την αρχική κατάσταση. Ως μέσος όρος να αναμένεται ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μέσα σε 2-3 μήνες. Αυτή είναι και η διάρκεια που χρειάζεται ένας μέσος μεταβολικός ρυθμός να αυξηθεί και αποδώσει σε ψηλότερο επίπεδο. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εκεί. Χρειάζεται διατήρηση του αποτελέσματος με ένα τακτικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

6: Πόσο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους που θα πρέπει να έχουμε στο σώμα;

Το ιδανικό ποσοστό λίπους διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, και την συχνότητα συμμετοχής σε άσκηση. Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος για τους άνδρες για το ποσοστό λίπους πρέπει να είναι μεταξύ 14-20% και για τις γυναίκες πρέπει να είναι μεταξύ 20-25%. Η μέτρηση του ποσοστού λίπους γίνεται από εργοφυσιολόγους με την συνήθως με δερματοπτυχόμετρο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ή με την μέθοδο βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας.

-Τι συστήνει ο ειδικός;

Οι σχηματισμένοι κοιλιακοί, ή το six-pack όπως συνηθίζεται να ονομάζεται στην γλώσσα του γυμναστηρίου είναι κάτι που μας βομβαρδίζουν συνεχώς τα περιοδικά και η τηλεόραση. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που έλαβαν μέρος 1500 άνδρες, έδειξε ότι οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνιση της κοιλιάς τους παρά για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος τους. Επίσης, έδειξε ότι οι άνδρες που ανησυχούν για την κοιλιά τους ήταν διπλάσιοι από αυτούς που ανησυχούν για το αν θα χάσουν τα μαλλιά τους.

Τις περισσότερες φορές που κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει τέλειους κοιλιακούς, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Ο λόγος είναι κυρίως η υποτίμηση της προσπάθειας και της δέσμευσης που χρειάζεται να καταβληθεί, και επίσης η άγνοια του σωστού τρόπου.

10 συμβουλές για να ξεκινήσετε σωστά την προσπάθεια σας


1. Σιγουρευτείτε ότι πράγματι θέλετε να αποκτήσετε σχηματισμένους κοιλιακούς

Εκτός αν είστε προικισμένοι γενετικά, η προσπάθεια είναι μεγάλη και ο χρόνος πολύς για να χαθεί λίπος από το στομάχι και να τονωθούν οι μυς. Κάποτε είναι πιο ρεαλιστικό και προσιτό να στοχεύει κάποιος για ένα επίπεδο στομάχι.

2. Μην χάνετε το χρόνο σας για «τοπικό αδυνάτισμα»

Οι κοιλιακοί μυς δεν θα σχηματιστούν, έστω και αν κάνετε 10,000 sit-ups την ημέρα. Ο λόγος είναι απλός: η εκγύμναση ενός συγκεκριμένου μυ δεν επηρεάζει τα αποθέματα λίπους που τον καλύπτουν.

3. Γυμναστείτε με αερόβιες ασκήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε το περιττό λίπος από το στομάχι, ή οπουδήποτε αλλού, είναι η αερόβια άσκηση όπως είναι το κολύμπι, το τροχάδι, η ποδηλασία κλπ. Όποια αερόβια άσκηση και να κάνετε, θα βοηθήσει στην καύση λίπους, φτάνει η άσκηση να γίνεται σε μέτρια ένταση για τουλάχιστον 30 λεπτά.

4. Γυμναστείτε με ασκήσεις αντίστασης

Οι ασκήσεις με αλτήρες, όργανα αντίστασης, ή ασκήσεις που χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος για αντίσταση αυξάνουν τον μεταβολισμό. Αφού αυξηθεί ο μεταβολισμός, τότε η μείωση του υποδόριου λίπους είναι πιο εύκολη.

5. Προσέχετε τι τρώτε

Οι περιττές θερμίδες που καταναλώνετε αποθηκεύονται σαν λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε είναι να τρώτε περισσότερα φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες και λιγότερα φαγητά που περιέχουν λιπαρά. Με λίγα λόγια, η διατροφή πρέπει να περιέχει φαγητά όπως τα μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, δημητριακά, ενώ τα τηγανητά, τα γλυκά, κόκκινο κρέας, τυρί, παγωτό, τσιπς πρέπει να αποφεύγονται.

6. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να ενδώσει σε «εύκολες λύσεις»

Μηχανήματα που προκαλούν μυϊκή σύσπαση με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και διάφορα «λιποδιαλυτικά» σκευάσματα και αλοιφές είναι προϊόντα που προωθούν από διάφορες διαφημίσεις. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι αυτά τα προϊόντα βοηθούν στην δημιουργία των σχηματισμένων κοιλιακών. Επίσης, τα μηχανήματα που κάνουν χρήση ηλεκτρισμού, δεν είναι αποτελεσματικά γιατί η χρήση χαμηλής συχνότητας ηλεκτρισμού δεν φτάνουν τις αναγκαίες μυϊκές ίνες.

7. Γυμνάστε τους κοιλιακούς μυς

Αφού μειώσετε το λίπος, θα πρέπει να έχετε τους κοιλιακούς μυς γυμνασμένους και τονωμένους. Μόνο έτσι θα είναι εμφανής η διαφορά. Οι ακόλουθες απλές ασκήσεις είναι ιδανικές για την τόνωση των κοιλιακών μυών:

Α) Sit-ups: Ξαπλώστε στην πλάτη, με τα γόνατα σε κλήση 90 μοιρών. Σταυρώστε τα χέρια στο στήθος, σφίξετε τους κοιλιακούς μυς και σιγά και απαλά σηκώστε την ωμοπλάτη περίπου 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Επιστρέψετε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 30-45 φορές με διάλειμμα κάθε 10-15 επαναλήψεις, 3-4 φορές την εβδομάδα.

Β) Πλάγιους κοιλιακούς: Ξαπλώστε στην πλάτη με το δεξί γόνατο σε 90 μοίρες και το αριστερό πόδι (πέλμα) πάνω στο δεξί γόνατο. Βάλτε το αριστερό χέρι πλάι στο έδαφος και το δεξί χέρι στο κεφάλι. Λυγίστε το κορμό ώστε η δεξιός αγκώνας να κατευθύνεται προς το αριστερό γόνατο. Επιστρέψετε στην αρχική θέση και επαναλάβετε για 15 φορές. Μετά κάνετε το ίδιο για την αντίθετη πλευρά. Επαναλάβετε 3Χ15 φορές εναλλάξ, 3 φορές την εβδομάδα.

Δείτε ακόμη: Άννα Αμανατίδου: Ποιος είναι ο γοητευτικός σύντροφος της;

8. Μην κουράζεστε με ασκήσεις που γυμνάζουν τους καμπτήρες της λεκάνης

Ένα κοινό λάθος είναι η υπερπροσπάθεια, όπου το κεφάλι και η ωμοπλάτη σηκώνεται περισσότερο από το κανονικό με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση άλλων μυϊκών ομάδων εκτός από τους κοιλιακούς. Επίσης, ασκήσεις ανύψωσης των ποδιών, ή ασκήσεις με τα πόδια σταθεροποιημένα σε πάγκο τείνουν να κάνουν χρήση των καμπτήρων μυών της λεκάνης αντί των κοιλιακών μυών.

9. Δοκιμάστε όργανα που στηρίζουν το κεφάλι

Νέα όργανα στην αγορά υποβοηθούν τις ασκήσεις για κοιλιακούς με την στήριξη των χεριών και του κεφαλιού για πιο σωστή κίνηση και προστασία από τραυματισμούς στον αυχένα και σπόνδυλο γενικά.

10. Μην αγχωθείτε

Μην ξεχνάτε ότι η ζωή συνεχίζεται έξω από το γυμναστήριο και ότι η όλη προσπάθεια για τους τέλειους κοιλιακούς δεν έχει καμία εγγύηση.